pillow3

Έχει χαρακτηριστεί «το πιο μισητό πρόσωπο της Βρετανίας». Υπήρξε το τρίτο πρόσωπο στον γάμο του πρίγκηπα Καρόλου με την ιδιαίτερα αγαπητή προς τον Βρετανικό λαό, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ίσως να μην ήταν απλώς το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του ζευγαριού, μιας και η ιστορία αποδεικνύει πως για εκείνον ήταν -και είναι- το μόνο πρόσωπο.

Η στέψη του Καρόλου σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον γεγονός. Και τι γεγονός! Λέγεται πως πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν την εντυπωσιακή τελετουργία και τα σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθιμα της στέψης στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Μια στέψη που στην ουσία είχε πιο πολύ διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, αφού ο Κάρολος ήταν επίσημα βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, Ελισάβετ.

Άραγε, πώς να ένιωθε η Καμίλα τη στιγμή της στέψης; Ποιες σκέψεις να περνούσαν από το μυαλό της με την ίδια να στέκεται όλα αυτά τα χρόνια πλάι σε έναν άντρα που δεν ήταν μόνο δικός της; Η Καμίλα είναι αναμφίβολα ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο από την έναρξη ακόμα του παράνομου δεσμού της με τον Κάρολο. Μια γυναίκα που δέχθηκε πολλά βέλη -κι όχι όλα άδικα- για τη συνεχή κι αδιάκοπη παρουσία της σε έναν όχι συνηθισμένο γάμο. Μια μόνιμη σκιά και μάλιστα εν γνώση της Νταϊάνα και της βασιλικής οικογένειας.

Όταν η Νταϊάνα δήλωσε απερίφραστα σε συνέντευξή της το 1995 στο BBC «Ήμασταν τρεις σε αυτό τον γάμο, οπότε είχε λίγο κόσμο». οι Βρετανοί υποστηρικτές της πιθανότατα να μίσησαν όσο ποτέ την Καμίλα. Η γυναίκα-σκάνδαλο που δεν έκανε πίσω παρά τα νοητά και θεμιτά όρια ενός πριγκηπικού γάμου και τις αυστηρές δικλείδες της βασιλικής οικογένειας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι δυο γυναίκες ήρθαν σε έντονη λεκτική αντιπαράθεση στο παρελθόν σε ένα event που παρευρέθηκαν, με την Νταϊάνα να λέει απροκάλυπτα στην Καμίλα πως γνωρίζει τα πάντα και την Καμίλα να τη ρωτάει τι παραπάνω ζητάει από τη ζωή της έχοντας τα πάντα. Η απάντηση της πριγκίπισσας Νταϊάνα μάς αποκαλύπτει τον θυμό, την απόγνωση και τη θλίψη της. «Θέλω τον άντρα μου».

Μετά από χρόνια δεσμού, έρωτα, αγάπης και πολλών προβλημάτων κι εμποδίων στη σχέση τους, ο Κάρολος στέφεται βασιλιάς πλάι στην Καμίλα. Στη γυναίκα που προφανώς είχε επιλέξει από πάντα και για πάντα. Στη γυναίκα που ήξερε πώς να επιδείξει τρομερή υπομονή αλλά κι επιμονή, ώστε να πετύχει αυτό που ήθελε. Και δεν αναφερόμαστε στη κατάκτηση ενός θρόνου και των λοιπών τίτλων, αλλά στον άντρα που ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε. Λένε πως οι δυο τους γνωρίστηκαν σε έναν αγώνα χόκεϊ επί χόρτου, με την ίδια να πλησιάζει τον Κάρολο και να χαριτολογεί για το γεγονός πως η προγιαγιά της ήταν ερωμένη του προπάππου του. Πόσο καρμικό, θα σκεφτεί κανείς.

Η γυναίκα-σκάνδαλο, της οποίας ο ρόλος στην πραγματική ζωή πέρασε στον ρόλο επί της οθόνης για τη δημοφιλή σειρά «The Crown» στο Netflix, έχει καταφέρει να αντιστρέψει το προφίλ της «κακιάς» σε μια γυναίκα που απλώς αγάπησε τον λάθος άντρα. Προφανώς εκείνος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το μη δημοφιλές προφίλ της Καμίλα για πολλά χρόνια, αλλά ας σκεφτούμε επίσης πως δεν αρνήθηκε επί της ουσίας τη σχέση τους ούτε καν στην βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Καμίλα είναι αναμφίβολα μια γυναίκα με την οποία θα ήθελαν να συζητήσουν πολλοί σε αυτό τον πλανήτη. Να τη ρωτήσουν πώς (δεν) την επηρέαζε κάθε αρνητικό σχόλιο προς το πρόσωπό της όταν έβλεπε ξεκάθαρα πως μεγάλο μέρος του Βρετανικού λαού δεν ήθελε καν να ακούει το όνομά της. Να τη ρωτήσουν πως χαλιναγωγούσε τη ζήλια της, αφού ο άντρας που ποθούσε ανήκε σε μια άλλη γυναίκα, σε μια άλλη οικογένεια.

Η στέψη που παρακολουθήσαμε είναι κυριολεκτικά η στέψη ενός βασιλιά αλλά μεταφορικά η στέψη μιας γυναίκας ως βασίλισσα στην καρδιά αυτού του άντρα. Φαντάζομαι πως η ίδια θα ένιωσε μια κάποια δικαίωση όσον αφορά την επιβεβαίωση της δικής της αλήθειας. Μια αλήθεια που με θράσος και θάρρος είχε παραδεχθεί ακόμη και μπροστά στην αντίζηλό της, την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Και μπορεί να μιλάμε για γαλαζοαίματους και πρωτόκολλα, αλλά η αγάπη, ο έρωτας και το πάθος είναι ίδια για όλους, φοράς δε φοράς κορώνα στο κεφάλι σου. Οι σκέψεις, λοιπόν, που πιθανότατα περνούσαν από το μυαλό της Καμίλα κατά τη διάρκεια της στέψης του καλού της, θα ήταν μάλλον σαν το φινάλε ενός παραμυθιού που έχει όλα τα στοιχεία των παραμυθιών που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Παλάτια, όμορφες πριγκίπισσες, πρίγκηπες με αυστηρούς γονείς, κακές μάγισσες και γάμους.

Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς μπορεί πια, λίγο πριν το φινάλε, να πει «και ζήσαμε εμείς καλά»…

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.