pillow2342

Η μουσική είναι μια από τις πιο απολαυστικές τέχνες. Έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διάθεση και τα συναισθήματα του ακροατή, να τον ξεσηκώσει ή να τον ηρεμήσει, να τον κάνει να σκεφτεί ή να χορέψει. Κάθε ζώδιο έχει τη δική του χαρακτηριστική συμπεριφορά και τάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ακούει και αντιλαμβάνεται τη μουσική. Για παράδειγμα, οι Λέοντες μπορεί να προτιμούν κομμάτια με εντυπωσιακά σόλο που αναδεικνύουν τη δύναμή τους, ενώ οι Ιχθείς μελωδίες και στίχους που εκφράζουν συναισθήματα. Αν η ζωή κάθε ζωδίου ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό;

 

Κριός: «Είμαι άστατος πολύ»

Ο Κριός είναι ένα από τα πιο δυναμικά ζώδια του ζωδιακού, με έντονα χαρακτηριστικά και πάθος για ζωή. Η μουσική που ταιριάζει στον Κριό είναι αυτή που του δίνει ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Το τραγούδι «Είμαι άστατος πολύ» του Πασχάλη Τερζή από το άλμπουμ «Μεσόγειος» που κυκλοφόρησε το 1994 σε μουσική Φοίβου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια τού ταιριάζει και με το παραπάνω, καθώς περιγράφει το ζώδιο του Κριού με κάθε λεπτομέρεια, ένα ζώδιο που δε συμβιβάζεται εύκολα και δε διακρίνεται από σταθερότητα, με αποτέλεσμα οι επιλογές του να καταλήγουν τη μία έτσι, την άλλη γιουβέτσι.

 

Ταύρος: «I put a spell on you»

Ο Ταύρος είναι ένα από τα πιο αισθησιακά ζώδια του ζωδιακού, με έντονη αγάπη για την ομορφιά και τις απολαύσεις της ζωής. Η μουσική που του ταιριάζει είναι αυτή που τον χαλαρώνει και του δίνει μια αίσθηση ηρεμίας. Το τραγούδι «Ι put a spell on you» της Nina Simone από το ομώνυμο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1965 σε μουσική και στίχους του Screamin Jay Hawkins περιγράφει το ζώδιο του Ταύρου και του ταιριάζει απόλυτα, αφού είναι ένα τζαζ ζώδιο που πολλές φορές δεν ξέρει τι θέλει. Με αγάπη πάντα.

 

Δίδυμος: «Παράνοια»

Οι Δίδυμοι είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ζώδια του ζωδιακού, με μια πολύπλοκη προσωπικότητα και με ανεξάντλητη περιέργεια για τον κόσμο και τα γεγονότα που τους περιβάλλουν. Τα κομμάτια που τους ταιριάζουν είναι ποικίλα, καθώς οι Δίδυμοι έχουν ευρεία γκάμα μουσικών ενδιαφερόντων. Το τραγούδι που έχω επιλέξει για τον Δίδυμο με βάση τη διχασμένη προσωπικότητά του και τα όσα γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο ζώδιο, δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από την επιτυχία του Νίνο, «Παράνοια», σε στίχους της Εύης Δρούτσα και μουσική του Ανδρέα Λάμπρου, που κυκλοφόρησε το 2006 και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Επηρεάστηκα».

 

Καρκίνος: «Μελαγχολία μου»

Ο Καρκίνος είναι από τα πιο ευαίσθητα και συναισθηματικά ζώδια του ζωδιακού και η μουσική που ακούει αντανακλά αυτή την ευαισθησία του. Οι Καρκίνοι απολαμβάνουν μουσική που τους βοηθά να αναπτύξουν την εσωτερική τους ηρεμία και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, παρ’ όλα αυτά το ρίχνουν ενίοτε και έξω -συγκεκριμένα στα μπουζούκια. Πολλές φορές το βλέπουν σαν καταναγκαστικό έργο κοινωνικής υποχρέωσης για να μη χαλάσουν την παρέα, ενώ πάντα έχουν μια δόση μελαγχολίας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Γι’ αυτό, τους αφιερώνω με πολύ αγάπη το «Μελαγχολία μου» από Νίκο Οικονομόπουλο σε μουσική του Γιώργου Σαμπάνη και στίχους της Νίκης Παπαθεοχάρη που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Εννοείται» που κυκλοφόρησε το 2012.

 

Λέων: «Ανήκω σε μένα»

Ο Λέων είναι ένα από τα πιο θεατρικά και εντυπωσιακά ζώδια του ζωδιακού και η μουσική που ακούει αντανακλά αυτό το έντονο και δραματικό πνεύμα. Οι Λέοντες απολαμβάνουν μουσική που τους επιτρέπει να απελευθερώσουν τον ενθουσιασμό και την εκκεντρικότητά τους και να αναδείξουν την αυτοπεποίθησή τους. Το τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη «Ανήκω σε μένα» που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Με τα μάτια να το λες» που κυκλοφόρησε το 1994 σε μουσική και στίχους του Νίκου Τερζή, είναι αφιερωμένο σε κάθε λιοντάρι εκεί έξω που δε θέλει ν’ ανήκει πουθενά παρά μόνο στον εαυτό του.

 

Παρθένος: «Σ’ έχω βρει και σε χάνω»

Ο Παρθένος είναι γνωστός για τον αναλυτικό και πρακτικό του τρόπο σκέψης, και αυτό επηρεάζει το είδος της μουσικής που του αρέσει. Οι Παρθένοι είναι απαιτητικοί σε θέματα ποιότητας και επικριτικοί σε θέματα εκτέλεσης, έτσι η μουσική που τους ταιριάζει πρέπει να είναι ευρείας εμβέλειας και υψηλής ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, ενώ τα έχουν όλα τακτοποιημένα στη ζωή τους, στα αισθηματικά τους συνήθως τα κάνουν μαντάρα, γι’ αυτό το τραγούδι που επέλεξα είναι το «Σ’ έχω βρει και σε χάνω» της Νατάσας Μποφίλιου σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Μέχρι το τέλος» που κυκλοφόρησε το 2008.

 

Ζυγός: «Τα άστρα και τα ζώδια»

Ζυγέ, τα βάζεις στη ζυγαριά και τα ζυγίζεις καλύτερα και από τα τυριά στο σουπερμάρκετ. Η ζωή σου είναι αναποφάσιστη, αλλά ακολουθείς το μονοπάτι της σταθερότητας όσον αφορά τους άλλους. Γι’ αυτό κι εγώ σου αφιερώνω το «εγώ γεννήθηκα ζυγός και τα ζυγίζω όλα» aka «τ’ Άστρα και τα ζώδια» της Στανίση που κυκλοφόρησε το 1994 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Τα καλύτερα». Κι ας ελπίσουμε πως στο εξής θα αρχίσεις να ρισκάρεις λίγο.

 

Σκορπιός: «Love me like you do»

Ο Σκορπιός είναι έντονος και παθιασμένος χαρακτήρας, και η μουσική του αντικατοπτρίζει αυτή την ένταση και το πάθος του. Οι Σκορπιοί αναζητούν μουσική που τους βοηθά να εκφραστούν και να απελευθερωθούν από τον εσωτερικό τους πόνο και τα συναισθήματα. Το τραγούδι που μπορεί να περιγράψει την συναισθηματική κατάσταση ενός Σκορπιού είναι το «Love me like you do» της Ellie Goulding σε στίχους και μουσική Ali Payami, Ebba Tove Elsa Nilsson, Ilya Salmanzadeh, Max Martin, Savan Kotecha.

 

Τοξότης: «Όταν βλέπω αεροπλάνο»

Οι Τοξότες είναι ενθουσιώδεις και ελεύθεροι, και η μουσική τους αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Αναζητούν ένα κομμάτι που να τους εμπνέει και να τους κάνει να αισθάνονται ζωντανοί και ενεργητικοί. Έχουν μια αγάπη στα 90’s και αν κρίνουμε με βάση τον χαρακτήρα τους που είναι και αλέγκρο, το τραγούδι «Όταν βλέπω αεροπλάνα» της Λίτσας Γιαγκούση σε μουσική και στίχους του Γιάννη Καραλή που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Όταν μια γυναίκα» και κυκλοφόρησε το 1984, τους ταιριάζει ταμάμ.

 

Αιγόκερως: «Παράλληλα»

Οι Αιγόκεροι είναι συνήθως προσανατολισμένοι στην καριέρα τους και επομένως η μουσική που τους αρέσει συνήθως αντανακλά αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς τους. Προτιμούν μουσική που είναι πολυδιάστατη και προκλητική, και που θα τους βοηθήσει να εστιάσουν στις επαγγελματικές τους προκλήσεις. Το τραγούδι «Παράλληλα» από τον Νότη Σφακιανάκη που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Οι νότες είναι εφτάψυχες» και κυκλοφόρησε το 1998, περιγράφει με ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που βρίσκονται. Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ αρκετός για να ταράξει την ψυχολογία ενός εργασιομανή Αιγόκερου. Κι αν χωρίσαμε, τι με αυτό; Πάμε για άλλα! Δουλίτσα να έχουμε και όλα γίνονται.

 

Υδροχόος: «Υδροχόος»

Οι Υδροχόοι είναι δημιουργικοί και ανεξάρτητοι και συνήθως αναζητούν μουσική που αντανακλά αυτό το πνεύμα. Προτιμούν εκκεντρικές και πρωτοποριακές επιλογές, που μπορούν να τους εμπνεύσουν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει για αυτούς πιο ταιριαστό κομμάτι, απ’ το ομώνυμο «Υδροχόος» του Νίκου Παπάζογλου που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Χαράτσι» και κυκλοφόρησε το 1984.

 

Ιχθείς: «Άσε με στον κόσμο μου»

Οι Ιχθείς είναι ευαίσθητοι και δημιουργικοί και η μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Προτιμούν μουσική ρομαντική, ατμοσφαιρική και συναισθηματική που μπορεί να τους μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο. Γι’ αυτό το τραγούδι «Άσε με στον κόσμο μου» της Πέγκυ Ζήνα που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Τρέξε» σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ελεάννας Βραχάλη ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση κάθε Ιχθύ, διότι όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι ένα ζώδιο χαμένο στον δικό του κόσμο.

 

Αντί επιλόγου: Τα ζώδια μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, καθώς καθορίζουν τις βασικές τους χαρακτηριστικές ιδιότητες. Η συνδυαστική επίδραση των ζωδίων και της μουσικής μπορεί να είναι εξίσου δυνατή και αποτελεσματική για να περιγράψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρακτηριστικά ενός ζωδίου.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.