Αν μας ζητούσαν να πακετάρουμε σε συσκευασία δώρου τα συναισθήματα αγάπης κι έρωτα που νιώθουμε για κάποιον, θα επιλέγαμε μια κούτα μεγάλης χωρητικότητας για να μπούνε μέσα όλα όσα βιώνουμε. Κι αφού το πακετάραμε θα κλείναμε επιμελώς το κουτί βάζοντας επάνω άπειρα αυτοκόλλητα με τη φράση «Προσοχή Εύθραυστον».

Οι σχέσεις των ανθρώπων και δει οι ερωτικές, βαδίζουν ολοένα και πιο πολύ σε ένα μονοπάτι με προορισμό την αβεβαιότητα. Σχέσεις οι οποίες οδηγούνται στη διάλυση- αν και μακροχρόνιες. Σχέσεις οι οποίες σκάνε απότομα σαν φωτοβολίδα αφήνοντας πίσω τους σύντομες σε διάρκεια στιγμές. Σχέσεις που μας κάνουν να ελπίζουμε σε περισσότερα από όσα πραγματικά μπορούν να δώσουν. Σχέσεις που βασίζονται στη βόλεψη των συντρόφων εκατέρωθεν λόγω μιας συγκεχυμένης και ταυτόχρονα μιας σχεδόν ανύπαρκτης αίσθησης ασφάλειας.

Οι ερωτικές σχέσεις, πιο εύθραυστες από ποτέ, παρατημένες στο έλεος και τη διάθεση των ερωτικών συντρόφων ασχέτως στόχων ή ονείρων. Ξέρει κανείς τι κάνει και τι είναι αυτό που αποφασίζει όταν μιλάμε για τον έρωτα; Ορμώμενοι από τα υπέρογκα εγώ μας, αντανακλούμε την απογοήτευση και την άρνηση να κάνουμε παραχωρήσεις αλλά κι υποχωρήσεις. Ακόμη και στην περίπτωση που θα γίνουν, θα ριχτούμε στη μάχη των εντυπώσεων προσπαθώντας να κερδίσουμε έναν ακόμη  γύρο πάνω στο ρινγκ που θα λήξει μονάχα με νίκη υπέρ εμάς. Να κατατροπώσουμε και να κατασπαράξουμε ο ένας τον άλλον, μέσα από τη βλακώδη δίψα μας για αυτοεπιβεβαίωση.

 

 

Οι εύθραυστες σχέσεις αποτελούν ένα λυπηρό παρόν ενισχυμένες από τα λάθη του παρελθόντος. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με σχέσεις να μετρούν έτη και έτη συμβίωσης, άψογης επικοινωνίας αλλά και έντονης επιθυμίας παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν οι σχέσεις όπου κανείς δε θα υποκύψει σε παρεμβολές που θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν το ερωτικό σήμα των συντρόφων μεταξύ τους. Υπάρχουν κι οι σχέσεις που θα διατηρήσουν και που θα τροφοδοτούνται από έναν αψεγάδιαστο ρομαντισμό βγαλμένο από άλλες εποχές όπου τα μόνα social media ήταν οι ματιές και μια βόλτα πιασμένοι χέρι-χέρι.

Όπως σε κάθε τομέα έτσι και στην περίπτωση των εύθραυστων σχέσεων, έχουν γίνει έρευνες μέσα από μελέτες ως προς τους λόγους που τις καθιστούν εύθραυστες. Οι πιο πολλές μάλιστα αποκάλυψαν πως οι ερωτικοί σύντροφοι χάνουν το ενδιαφέρον τους στο να προστατέψουν τη σχέση τους από τυχόν απιστία ή παρεμβολές τρίτων, όταν έχει προηγηθεί η αδιαφορία ή ακόμη και η τάση για έντονη κριτική από τον έναν σύντροφο προς τον άλλον. Ένα ακόμη σημαντικό πόρισμα μιας από τις έρευνες που έχουν γίνει είναι πως η ερωτική επιθυμία μειώνεται όταν υπάρχουν άλυτα θέματα αλλά κι εγωισμοί μέσα στη σχέση.

Είναι όμως γεγονός πως ένας έρωτας ή μια σχέση μπορεί να είναι εύθραυστη κυρίως λόγω της έλλειψης υπομονής. Όταν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσει χρόνο στη σχέση και περιμένει εξ’ αρχής να είναι όλα προδιαγεγραμμένα με μια ονειρεμένη πορεία τότε αρχίζει το εύθραυστο της υπόθεσης. Το ότι ερωτεύθηκες δε σου δίνει το δικαίωμα να απαιτείς ή να ζητάς. «Ρωτώντας λένε πας στην πόλη» κι αυτή είναι η μαγεία μιας σχέσης. Το να ανακαλύψεις λίγο-λίγο κάποιον, μέσα από τις κοινές στιγμές. Χωρίς βιασύνες. Δίχως πιέσεις.

Από την άλλη ζούμε σε μια εποχή όπου όλα είναι ρευστά, γιατί να μην είναι κι ο έρωτας θα σκεφτεί κάποιος. Η ευκολία του να αφήσουμε κάποιον να φύγει από μια σχέση είναι ανεκδιήγητη. Στο παρελθόν για να γίνει αυτό και να θεωρηθεί μια σχέση ή ένας έρωτας τετελεσμένος θα περνούσε ένα εύλογο χρονικό διάστημα εξάντλησης κάθε περιθωρίου ώστε να βγει το πόρισμα «εύθραυστον». Τώρα πια, χωρίς την πολυτέλεια της ανοχής, οι ερωτικοί σύντροφοι μπορεί να απορρίψουν εν μια νυκτί, ο ένας τον άλλον. Ίσως να μην εκτιμούμε πια τις σχέσεις όπως θα έπρεπε και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Ίσως πάλι να έχουμε φάει τόσα «χαστούκια» από προηγούμενες σχέσεις που να ακύρωσαν κάθε μας διάθεση για restart.

Μια, θα λέγαμε, πιο τραγική εκδοχή μιας εύθραυστης σχέσης είναι εκείνη που ο ένας εκ των δυο απαγκιστρώνεται στο συναίσθημα αλλά και στο άτομο που έχει απέναντί του. Εξιδανικεύοντας το κάθε τι, η σχέση αυτή θα περάσει από τάρταρα στο πρώτο στραβοπάτημα. Ο έρωτας είναι τροφή και δίψα, όχι εξάρτηση.

Ο παράγοντας φόβος είναι επίσης σύμφωνα με τις έρευνες μια από τις αιτίες του να σπάσει γρήγορα μια σχέση. Ο φόβος της δέσμευσης, το γεγονός του να ανοιχτούμε σε κάποιον που μέχρι τώρα δε γνωρίζαμε. Ο φόβος της γύμνιας μας μπροστά στην πιθανότητα του να παραδοθούμε άνευ όρων σε αυτό που θέλουμε να ζήσουμε. Κι εκεί κάνουμε ένα βήμα πίσω και μετά άλλο ένα. Και να ‘σου πάλι η ταμπέλα της εύθραυστης σχέσης.

Τάσεις φυγής υπήρχαν πάντα, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το θέμα είναι τι τελικά ζητάμε από τους άλλους. Τι θέλουμε να δώσουμε σε μια σχέση. Τι μας εξιτάρει πραγματικά σε έναν έρωτα. Κι αν η ιδέα του να σπάσει και να βγει εύθραυστος μας τρομάζει, τότε θα κινητοποιηθούμε, κάνοντας κάτι για να αποφευχθεί. Αν πάλι δε μας βγαίνει ως ενέργεια τότε σίγουρα μιλάμε για σημάδια που προϋπήρχαν αγνοώντας την προειδοποιητική ταινία «προσοχή εύθραυστον».

 

Αφιερωμένο στην έπαρση των πορσελάνινων σχέσεων.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου