Υπάρχει ένα soundtrack στο οποίο δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη κανένα ανθρώπινο αυτί. Στο άκουσμά του, το μυαλό σου κάνει εικόνα τα όσα ακούει. Εικόνες μαγικές, χαλαρωτικές και ταξιδιάρικες. Δημιουργός αυτού του soundtrack είναι ο ίδιος ο θεός με όποια μορφή πιστεύει ο καθένας μας σε αυτόν. Οι ήχοι του πιο σπουδαίου soundtrack είναι η ίδια η φύση, μεγαλοπρεπής κι ακλόνητη. Όσο για το συναίσθημα, αυτό επαφίεται στην εναρμόνιση του καθενός μας με την πλάση γύρω του.

Από το παρελθόν έως και τις μέρες μας, οι ήχοι της φύσης αποτελούν ένα γοητευτικό κάλεσμα του ανθρώπινου νου. Μπροστά της ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα μικροί και μαγεμένοι από το μεγαλείο που μας αποκαλύπτει όταν μας μιλά. Γιατί η φύση μας μιλά μέσα από τους ήχους της. Οι παφλασμοί του νερού πλάι στη θάλασσα το καλοκαίρι, το δροσερό αεράκι σε στενά σοκάκια, ο δυνατός άνεμος τον χειμώνα, οι στάλες της βροχής πάνω στα κεραμίδια, το θρόισμα των φύλλων μια φθινοπωρινή ημέρα, το κελάηδισμα των πουλιών την άνοιξη και πόσα ακόμη μας δείχνει μόνο όταν έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές. Η ζωή με κάθε κυριολεκτική έννοια γύρω μας, με εμάς άλλοτε να την αναζητούμε κι άλλοτε να την αγνοούμε επιδεικτικά και ξεροκέφαλα.

Μια μεταμόρφωση είναι τα πάντα γύρω μας. Εξέλιξη που δεν μπορεί κανείς μας να σταματήσει είναι η ίδια η φύση. Ο άνθρωπος πάντα τη συμβουλευόταν, πάντα την αφουγκράζονταν. Από τα αρχαία χρόνια υπάρχουν καταγραφές για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ήχων της φύσης με τα πλέον θεραπευτικά κέντρα ακόμη και στις ημέρες μας να βρίσκονται σε τοποθεσίες που περιβάλλονται από φύση. Κέντρα θεραπείας και χώροι αναψυχής μέσα σε δασύλλια με απέραντους κήπους και δέντρα κι άλλα κοντά στο νερό με θέα τη θάλασσα και τον ήλιο να αγγίζει με ευγένεια όσους τον αποζητούν. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά αν σκεφτεί κανείς πως το πρώτο πράγμα που αποζητούμε σε οποιαδήποτε δύσκολη φάση της ζωής μας, είτε έχει να κάνει με κάποιο θέμα υγείας είτε όχι, είναι το να απομονωθούμε, το να βρεθούμε κοντά στη φύση.

Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανακαλύψει όλα τα παραπάνω εντελώς εμπειρικά, η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με την επίδραση των ήχων της φύσης στον άνθρωπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έρευνες επί ερευνών έχουν αποδείξει τη σημαντικότητα της «φωνής» της φύσης στο νευρικό μας σύστημα, ηρεμώντας τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες. Με βάση επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσα από πειράματα που έχουν γίνει, άτομα τα οποία πριν την έκθεσή τους σε ήχους της φύσης είχαν βιώσει κάποια στρεσογόνο κατάσταση, εμφάνισαν μετά από αυτό εμφανή σημάδια χαλάρωσης κι ευεξίας με το άγχος να έχει γοητευτεί από την ίδια τη φύση και να έχει πάει περίπατο.

Από τη μήτρα ακόμη ένα έμβρυο ηρεμεί κι αναπτύσσεται σωστά όταν εκτίθεται στους ήχους της φύσης. Η ίδια η μητέρα είναι πιο συγκροτημένη όταν αφεθεί για κάποιες ώρες της ημέρας στο άκουσμα των ήχων που προέρχονται από τη φύση. Τα σημάδια που δεχόμαστε ακούγοντας το «μιλητό» της φύσης είναι αμέτρητα. Οι σκέψεις που το μυαλό μας παράγει τη στιγμή που θα συμβεί είναι απίστευτα πολλές και διαφορετικές καλύπτοντας ένα τεράστιο φάσμα ευεξίας το οποίο σαφέστατα έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Αδιαμφισβήτητη ανάγκη μας είναι επίσης το να ανακαλούμε στη μνήμη μας γεγονότα και καταστάσεις που έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένους ήχους της φύσης και όχι μόνο. Έτσι, με έναν τελείως μαγικό αλλά πολύ αληθινό τρόπο θα φέρουμε στο μυαλό μας έναν ρομαντικό περίπατο που είχαμε κάνει στο άκουσμα των κυμάτων της θάλασσας. Θα θυμηθούμε ίσως μια πολύ ζεστή αγκαλιά στο άκουσμα της βροχής πάνω σε έναν τσίγκο. Θα νοσταλγήσουμε στιγμές από την παιδική μας ηλικία όταν ακούσουμε το γαργάρισμα από το νερό στο ρυάκι. Όλα αυτά κι άλλα τόσα, είναι οι συνειρμοί που κάνει ο ανθρώπινος νους στο άκουσμα ήχων της φύσης.

Είναι τόσο μεγάλη η ευεργετική επίδρασή τους που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στο διαδίκτυο ηχητικά αποσπάσματα ντυμένα με τις κατάλληλες μουσικές νότες, να γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν μια μεγάλη γκάμα από tracks με κοινό στοιχείο τους φυσικούς ήχους. Κομμάτια για έναν πιο ήρεμο ύπνο, λίστες για διαλογισμό, κομμάτια που βοηθούν σε κρίσεις πανικού ή στη βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης.

Και τώρα που έχεις όλα τα στοιχεία, κάνε εικόνα τον εαυτό σου μέσα σε όλα αυτά. Γυρίζεις μετά από μια κουραστική ημέρα ρουτίνας στο σπίτι. Το μυαλό σου «κουρκούτι» από τις πληροφορίες που έχεις επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποζητάς μια ανάσα, μια παύση από όλα. Θέλεις απλώς να σταματήσει ο χρόνος να κυλά και να μείνεις θεατής των τρελών ρυθμών ζωής. Εύχεσαι να ήσουν κάπου αλλού, σε εκείνα τα τοπία που εμφανίζονται στην οθόνη σου όταν χαζεύεις στο κινητό σου. Εφικτό, πατώντας μονάχα ένα play σε ένα από τα πολλά soundtracks ζωής. Τα κύματα θα σε πάρουν μακριά. Ο ήχος των φύλλων των δέντρων θα χρωματίσει αυτήν την παρένθεση του μυαλού σου. Θα κλείσεις ασυναίσθητα τα μάτια στον ήχο του άνεμου νιώθοντας τη δροσιά του την ίδια στιγμή που οι πρώτες σταγόνες βροχής θα σκάσουν ηχητικά στο τζάμι του αυτοκινήτου σου.

Μια ένεση ζωής είναι λοιπόν ο κάθε ήχος που προέρχεται από τη φύση. Αρκεί να ακούμε, να μην κλείνουμε τα αυτιά μας σε οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο. Τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν είναι δεδομένα. Κάθε ήχος της φύσης είναι μοναδικός όπως κι εμείς οι ίδιοι. Γίνε αποδέκτης αυτού του μεγαλείου. Αφέσου, χαλάρωσε και νιώσε. Αφουγκράσου. Ίσως γευτείς μια εμπειρία που από καιρό αναζητούσες κι ας ήταν μπροστά στα μάτια σου ή μάλλον στα αυτιά σου, εξαρχής.

 

Αφιερωμένο σε κάθε εσωτερικό παφλασμό που νιώσαμε σε κάποιο κύμα. 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου