Υπάρχει ένα σενάριο που κάνει ακόμη και το πιο ψύχραιμο άνθρωπο στη γη να ιδρώνει. Κι αυτό, είναι η σκηνή μιας ερωτικής εξομολόγησης. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αμηχανία που νιώθει, τον κόμπο που ανεβαίνει στον λαιμό και μανιωδώς προσπαθείς να καταπιείς για να μην καταπιείς τη γλώσσα σου και δεν πεις τίποτε. Οι σκέψεις δεν τιθασεύονται κι οι λέξεις κάνουν σαν εκείνα τα σχολιαρόπαιδα που πάνε πρώτη φορά εκδρομή και δεν ακολουθούν ούτε σειρές ούτε κανέναν δάσκαλο. Είναι ένα πιθανό σενάριο για κάθε έναν από εμάς διότι αν δεν κάνεις έστω και μια φορά στη ζωή σου ερωτική εξομολόγηση, χάνεις πολλά κι ας το έχεις ίσως κάπως αλλιώς στο μυαλό σου.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που καλό είναι να έχει κάνει κάποιος πριν τη μεγάλη απόφαση αλλά κι απόβαση. Δεν είναι ρε παιδί μου ότι θα προνοήσεις για κάτι, αλλά καλό είναι να μην πας τελείως απροετοίμαστος. Εξάλλου, μια ερωτική εξομολόγηση θέλει τη δική της τελετουργία. Έχει κι αυτή τα δικά της πρωτόκολλα αν και ποτέ δε μου άρεσαν προσωπικά τα στημένα σενάρια. Το παν είναι να είμαστε επινοητικοί κι ευφάνταστοι. Να έχουμε ειλικρίνεια και δυναμισμό. Και μην ξεχνάμε το συναίσθημα έτσι; Γιατί πώς άλλωστε να γίνει μια ερωτική εξομολόγηση;

 

1. Πώς θα την κάνεις

Προς αποφυγή παρερμηνεύσεων και για να το διακωμωδήσουμε λιγάκι δεν εννοούμε το τρόπο με τον οποίο θα «δραπετεύσεις» σε περίπτωση απόρριψης αλλά με ποιον τρόπο θα κάνεις την ερωτική εξομολόγηση. Καταλαβαίνουμε νομίζω όλοι πως ο τρόπος παίζει τεράστιο ρόλο. Θα τον αξιολογήσεις με βάση την ψυχοσύνθεση του αποδέκτη αλλά και τη δική σου. Αν δηλαδή είσαι ένα άτομο που αγαπά την επικοινωνία και το χιούμορ ή αν είσαι ένα πιο low profile άτομο. Θα μπορούσες να σκεφτείς πρωτίστως αν θα το εκφράσεις λεκτικά ή θα το γράψεις. Τα ραβασάκια να θυμάσαι ποτέ δε χάνουν την αξία τους, ειδικά όταν συνοδεύονται από κάτι που θα κάνει τη διαφορά όπως το στοιχείο της έκπληξης. Φτιάξε λοιπόν ένα πλάνο στο μυαλό σου για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις.

 

2. Έτοιμοι για όλα

Μια ερωτική εξομολόγηση φυσικά δεν είναι εύκολο πράγμα. Εκθέτεις το μέγεθος των συναισθημάτων σου σε έναν άλλον άνθρωπο χωρίς να μπορείς να κάνεις προβλέψεις για την έκβαση των πραγμάτων. Αυτό και μόνο μεγεθύνει τη σημασία και τον στόχο. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ βέβαιοι κι είναι αν θέλετε σωστό να έχουμε κατά νου πως ίσως υπάρχει εκείνη η μια διαβολική πιθανότητα να μην έχουμε καταλάβει κάτι καλά. Να έχουμε υπολογίσει λάθος ή να έχουμε μεταφράσει κατά πώς μας βολεύει την επικοινωνία που έχουμε με κάποιο άλλο άτομο. Οπότε είναι φρόνιμο και σωστό και λογικό να είμαστε έτοιμοι για την απόρριψη.

 

3. Η στιγμή παίζει μεγάλο ρόλο

Είπαμε παραπάνω πως μια ερωτική εξομολόγηση θέλει το δικό της ονειρεμένο σενάριο. Πας να βγάλεις τα εσώψυχά σου και θα το κάνεις φιξαρισμένα; Πρέπει να έχεις σκεφτεί από πριν τη σωστή και κατάλληλη στιγμή. Να είναι μια στιγμή που θα έχει προηγηθεί μια σχετική παύση. Να είναι μια στιγμή που ίσως γελάτε με την ψυχή σας για κάτι ή να είναι μια στιγμή που έχετε έρθει κάπως πιο κοντά. Να είναι η δική σας στιγμή ασχέτου αποτελέσματος.

 

4. Τα υπονοούμενα στρώνουν το έδαφος

Πολύ ωραίες οι εκπλήξεις αλλά καμιά φορά φέρνουν τους αποδέκτες σε άβολη κατάσταση. Σίγουρα πριν έρθει η στιγμή της ερωτικής εξομολόγησης θα προηγηθούν κάποια ραντεβού στα οποία μπορείς να αφήσεις να εννοηθεί το ενδιαφέρον σου προς το άλλο άτομο. Να είναι λιγάκι πιο στοχευμένο το φλερτ και να κλιμακώνεται στη στιγμή της πολυπόθητης ερωτικής εξομολόγησης.

 

5. Πίστεψέ το

Πολλοί θεωρούν πως η ερωτική εξομολόγηση είναι κάτι σαν την έσχατη λύση για να καταλάβει ένα άλλο άτομο πως ενδιαφερόμαστε πολύ για εκείνο. Ότι και καλά δεν έχουμε δείξει τόσα ώστε να το καταλάβει από πριν κι έρχεται μια ερωτική εξομολόγηση να τα ξεκαθαρίσει όλα. Αν δεν πιστέψεις πως το να εξομολογηθείς σε έναν άλλον άνθρωπο τα συναισθήματα και τον έρωτά σου είναι η ναυαρχίδα των ρομαντικών κινήσεων, τότε μάλλον δε χρειάζεται να κάνεις τίποτε από όλα τα παραπάνω. Πίστεψέ το και θα γίνει με τον πιο τέλειο τρόπο. Μη σε φοβίζει ότι δεν μπορείς να το κάνεις ή ότι δεν το έχεις. Πίστεψε σε αυτό που νιώθεις και βγάλ’ το από μέσα σου, ακόμη κι αν βγει με αστείο τρόπο ή δε γίνει όπως το είχες σχεδιάσει.

Γιατί τελικά, αυτό που θα θυμάσαι μετά από καιρό ακόμη κι αν η κατάληξη δεν ήταν η καλύτερη, είναι πως εσύ το έζησες, το έκανες και το τόλμησες. Τώρα αν αυτό εκτιμήθηκε ως έπρεπε, είναι άλλο θέμα. Όμως σε καμία περίπτωση μια αποτυχημένη ερωτική εξομολόγηση δε θα πρέπει να μας αποθαρρύνει από μια επόμενη. Ο έρωτας αποτελεί λόγο κι αιτία για πολλά πράγματα στη ζωή. Γιατί όχι για μια ερωτική εξομολόγηση;

 

Αφιερωμένο στις εξομολογήσεις του έρωτα που αδημονούν να ειπωθούν.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου