Ανοίγεις την ντουλάπα σου και φρικάρεις. «Δεν έχω τίποτα να φορέσω» λες. Σκέφτεσαι πως όλα σου τα ρούχα είναι χάλια, «εκτός μόδας». Και σιγά μην ξανά φορέσεις εκείνο το ξεπερασμένο κομμάτι, που πήρες πριν πέντε χρόνια και πλήρωσες μάλιστα ακριβά. Η πρώτη σκέψη που σου περνάει απ’ το μυαλό είναι να το πετάξεις, αφού πιστεύεις πως δε θα το ξαναβάλεις, ενώ –παραδέξου– πως άνετα θα το φορούσες και τώρα, αν  δεν ντρεπόσουν (αφελώς) πως θα σε κοιτάξουν ή θα σε σχολιάσουν.

Ξέχασες ότι η μόδα γυρνά και ξαναγυρνά; Κάτι που φέτος θεωρείται ντεμοντέ, σε μερικά χρόνια μπορεί να είναι ό,τι πιο «in» κυκλοφορεί. Κι εσύ να το έχεις ήδη. Διακινδυνεύεις να το πετάξεις;

Η μόδα για ορισμένους είναι μια αδιάφορη λεπτομέρεια που δεν τους αφορά, ενώ για άλλους είναι αξία, ιδέα, έμπνευση, συναίσθημα. Υπάρχει κάτι άψυχο που να βοηθά στο να εκφράσει την προσωπικότητά του κάποιος περισσότερο απ’ το στιλ του; Μέσα απ’ τα κομμάτια που επιλέγει να φορέσει ο καθένας από εμάς δηλώνει με έναν έμμεσο τρόπο στοιχεία του χαρακτήρα του.

Η μόδα, όμως, αφορά κυρίως τις τάσεις κι εκείνες τρέχουν και διαρκώς αλλάζουν, τόσο που καμιά φορά είναι να απορείς πώς μπορείς (αν θες) να τις προλάβεις. Αυτό που θεωρούμε μόδα (αν και για καθένα απορρίπτοντας ορισμένα κι αγκαλιάζοντας άλλα κάπως διαφέρει) μεταβάλλεται ασταμάτητα. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και (σχεδόν) τίποτα δεν κρατά για πάντα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν κάτι κάποια στιγμή το αποβάλλει απ’ τα καλούπια της, αν θεωρηθεί ξεπερασμένο, ότι δεν ανήκει πλέον στα must της σεζόν, κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το ‘χει αποδείξει η ιστορία.

Αναμφισβήτητα, μπορείς να επιβεβαιώσεις πως έχεις βρεθεί κι εσύ κάποια στιγμή σε μια συζήτηση με τη μαμά ή τον μπαμπά σου, να σου μιλάνε για το πόσο μοδάτοι ήταν στα νιάτα τους, τι φορούσαν και πόσα απ’ αυτά επέστρεψαν κάποιες δεκαετίες αργότερα, ίσως να ‘χεις δανειστεί και ρούχα τους.

Είναι λογικό η μόδα να γυρνά, να ακολουθεί πιστά έναν καλοφτιαγμένο φαύλο κύκλο. Όσες καινούργιες ιδέες κι αν κατεβάσει ο ανθρώπινος νους, όσο κι αν με τη φαντασία του δημιουργεί νέα ρούχα και στιλ, πάντα θα επιστρέφει στα παλιά κι αγαπημένα. Τα πισωγυρίσματα δεν ξεφεύγουν ούτε απ’ την ντουλάπα μας. Εξάλλου, όλα πάνω σε κάποιες προϋπάρχουσες βάσεις πατάνε, απλά παίζουμε με τις λεπτομέρειες και κάνουμε κάποιες αλλαγές, προσθήκες κι αφαιρέσεις, για να ξεφεύγουμε απ’ την ανία της ρουτίνας.

Πέρα από χρώματα και prints, που έχουν να κάνουν πολύ και με την προσωπική αισθητική του καθενός, κλασικό παράδειγμα των κύκλων που κάνει η μόδα είναι τα jeans. Κάποτε ήταν τρελή τάση οι φαρδιές καμπάνες. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα χαμηλοκάβαλα, οι σωλήνες ή αλλιώς skinny jeans, τα ψηλόμεσα παντελόνια ή πιο απλά high waisted jeans, τα σκισμένα, τα φαρδιά ή mom type, ξανά οι καμπάνες και πάλι απ’ την αρχή! Η μόδα θα μπορούσε να μας διδάξει τέλεια τον ορισμό της ανακύκλωσης.

Άρα, αφού όλα κάποτε γυρνάνε κι είναι στο χέρι σου να δεχθείς πίσω ό,τι σου αρέσει (ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους), γιατί να πετάξεις κάποια απ’ τα πράγματά σου, που για να απέκτησες σημαίνει πως κάποτε τα ήθελες, απλά και μόνο επειδή φέτος δε φαίνεται να ‘ναι στη μόδα; Ακόμα κι αν θες να συμβαδίζεις με την πλειοψηφία, να ‘σαι σίγουρος είσαι ότι κάποια στιγμή εκείνα τα κομμάτια που αγόρασες χρόνια πριν, θα επιστρέψουν στις βιτρίνες κι εσύ θα χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο που τα είχες και τα ξεφορτώθηκες. Όλη μας η ζωή κάνει κύκλους –σκέψεις συμπεριφορές, βιώματα–, η μόδα δε θα κάνει;

Πρέπει, όμως, να συμβαδίζουμε όλοι μαζί της; Δε θεωρείς πως όλο αυτό κρύβει μια τεράστια ανασφάλεια; Κι επειδή αυτό είναι μεγάλο θέμα, ας σταθούμε απλώς στο να επιλέγουμε απ’ τη μόδα ό,τι πραγματικά μας αρέσει και μας ταιριάζει για να το φοράμε και να μη μας φοράει και να μη στερούμε απ’ τους εαυτούς μας κομμάτια που έχουμε και θέλουμε να φορέσουμε γιατί δεν τα φοράνε οι πολλοί εκεί έξω. Είναι ωραίο να διαφέρεις!

Γι’ αυτό κάνε έξυπνες αγορές κι αξιοποίησε ό,τι υπάρχει στην ντουλάπα σου. Και μην ξεχνάς: Μόδα δε θεωρείται από μόνο του ένα σύνολο ρούχων –όσο τάση κι αν είναι–, εσύ είσαι που μπορείς να υποστηρίξεις και να αναδείξεις ακόμη και το πιο αδιάφορο κομμάτι.

Συντάκτης: Ειρήνη Δίγκογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη