Στην καθημερινή μας ζωή ταυτιζόμαστε με την τελειότητα και την εξιδανίκευση. Μας προβάλουν το τέλειο ζευγάρι, την τέλεια οικογένεια, αυτήν που μένει ανεξίτηλη κι αντέχει στο χρόνο. Λες και δε γνωρίζουμε ήδη από τη ζωή τη δική μας και τις προσωπικές μας σχέσεις πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός κι ό,τι βλέπεις μπορεί να ‘ναι αλλιώς», μήπως σας θυμίζει κάτι; To τραγουδούσε η Βανδή πριν από μια δεκαετία στον καινούργιο της τότε δίσκο. Αγαπήσαμε τα τραγούδια της, δώσαμε, ξεδώσαμε, ξεπεράσαμε χωρισμό μ’ αυτά κι ακόμα και τώρα τα ακούμε και πλημμυριζόμαστε από συναισθήματα. Μια λαμπρή γυναίκα η Δέσποινά μας, αξιοθαύμαστη, επιτυχημένη, δυναμική.

Ξαφνικά λοιπόν, με τη μεγάλη ανατροπή που συνέβη στη ζωή της, τον χωρισμό της μετά από έναν γάμο χρόνων, έπεσαν όλοι σαν τα μιλιούνια να την κρίνουν και να έχουν άποψη για το αν έκανε καλά ή όχι, αν έφταιγε, αν ήταν καλή μητέρα και σύζυγος, και το κυριότερο απ’ όλα γιατί προχώρησε τόσο σύντομα στη ζωή της κι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με τον ηθοποιό, Βασίλη Μπισμπίκη. Ποιοι είμαστε όμως εμείς να κρίνουμε την επιλογή της αναλύοντας τα πάντα με χίλια πώς και γιατί; Άραγε από πού πηγάζει όλος αυτός ο κιτρινισμός γι’ αυτό το ζευγάρι;

Πριν δούμε και αναλύσουμε όμως τα σχόλια γύρω τους, ας αναφέρουμε πώς γνωρίστηκαν. Το ζευγάρι φαίνεται συναντήθηκε για πρώτη φορά στο σπίτι του Λάκη Λαζόπουλου στην Πάρο. Ο ηθοποιός ξεκίνησε άμεσα τη διεκδίκησή του σεβόμενος πάντα τις άμυνες της Δέσποινας Βανδή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα. Παρά λοιπόν τις αρχικές της αμφιβολίες, φάνηκε γρήγορα πως ταιριάζουν και κάπως έτσι έδεσαν. Ενώ φίλος και των δύο αναφέρει πως είναι ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι με κοινές αντιλήψεις για τη ζωή, το οποίο προφανώς δεν ενδιαφέρεται να δειχτεί, απλώς δε θέλει και να κρύβεται.

Ενδεχομένως, το γεγονός ότι δεν κρύβονται, δεν ενοχλούνται από τα σχόλια και δε «μικραίνουν» τη σχέση τους, είναι αυτό που ενόχλησε. Το κοινό έχει μάθει να έχει επιρροή πάνω στα περισσότερα δημόσια πρόσωπα, χωρίς βέβαια να του δίνεται απτό αυτό το δικαίωμα. Όταν αυτό προσβάλλεται, εκείνα ζητούν συγγνώμη, όταν αυτό σχολιάζει, εκείνα δείχνουν να πικραίνονται. Έτσι, η αδιαφορία του ζευγαριού, η ανεμελιά που βγάζει η σχέση τους και η χαρά που προβάλλει, έφερε αντίδραση καθώς φαίνεται πως η εικόνα της Βανδή με τον Νικολαίδη ήταν τόσο παγειωμένη που σχεδόν έμοιασε να σπάει ένας μύθος με τον χωρισμό τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φυσικά, εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία και προσπάθησαν να προβάλλουν κάθε προσωπική στιγμή του νέου ζευγαριού κιντρινίζοντας πολλές φορές και ξεφεύγοντας από την ουσία. Ποια είναι η ρίζα όμως αυτής της κριτικής τελικά;

Η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στο ζευγάρι και ένα σύνολο στερεοτυπικών αντιλήψεων είναι πιθανότατα η απάντηση. Ενώ αυτό που προβληματίζει είναι η επιμονή των ανθρώπων να ασχολούνται με την ηλικία δύο ανθρώπων, μόνο όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άντρα. Μιας κι εν έτει 2021 είναι ανησυχητικό να βάζουμε τέτοιου είδους καλούπια στις σχέσεις και να επιτρέπουμε σε μικροαστικές αντιλήψεις να επηρεάζουν τα πιστεύω μας.  Αν κι ακόμη πιο ανησυχητική είναι η τάση μας να σχολιάζουμε πράγματα που δε μας απασχολούν.

Ένας ακόμη λόγος που τάραξε το κοινό είναι μάλλον η παρακάτω συνειδητοποίηση. Μάλλον ξαφνικά «γκρεμίστηκε» ένα όνειρο για πολλούς, πιστεύοντας πως υπάρχει ο τέλειος γάμος χωρίς προβλήματα, σκεπτόμενοι «τι ανάγκη έχουν αυτοί». Όμως όταν κλείνει μια πόρτα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από αυτήν. Ας σταματήσουμε να έχουμε άποψη για όλα και να κάνουμε κακόφημα σχόλια. Ας εστιάσουμε στο τι βλέπουμε, γιατί αυτό που αντικρίζουμε είναι ένα όμορφο κι ερωτευμένο ζευγάρι που πλημμυρίζεται από ευτυχισμένες στιγμές.

Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από έναν χωρισμό, εξαιτίας της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία ζούμε, σχεδόν όλες οι ευθύνες πέφτουν επάνω στις πλάτες της γυναίκας- ειδικά αν εκείνη φέρει τον ρόλο και της μητέρας. Εκείνη θα κριθεί όταν πάει να φτιάξει τη ζωή της. Όταν θαυμάζεις όμως έναν άνθρωπο δεν υφίσταται να επηρεάζεσαι από τα αισθηματικά της ζωής του, που εν τέλει έχει και κάθε δικαίωμα να έχει με τη μορφή που γουστάρει. Το ήθελε, το έκανε με γεια του με χαρά του. Δε θα μας ρωτούσε κιόλας.

Αυτό που χρειάζεται εμείς να κάνουμε λοιπόν, είναι να κατανοήσουμε πως κάθε ζευγάρι έχει τα δικά του θέλω και κάθε σχέση τους δικούς της κανόνες. Η Δέσποινα Βανδή κι ο Βασίλης Μπισμπίκης φαίνεται να έχουν βρει τους δικούς τους κι εμείς δεν έχουμε λόγο να το παίζουμε θεσμοθέτες. Η χαρά που φαίνεται να πηγάζει από μέσα τους θα έπρεπε να μας δίνει ελπίδα και να μας θυμίζει την ομορφιά του έρωτα, όχι να αφυπνίζει τον κριτή μέσα μας.

Πηγή φωτογραφίας

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου