Article of the day: Η Άννα Μετόχη μάς μιλά για την εμπειρία της πρώτη φορά σε sex shop. Διάβασέ το εδώ!

r463

O Vincent Van Gogh ήταν ένας καλλιτέχνης που άλλαξε και εξέλιξε την αφηρημένη τέχνη αλλά και τον εξπρεσιονισμό. Η συμβολή του αναγνωρίστηκε και εξαπλώθηκε πολύ μετά το τέλος της ζωής του, καθώς εν ζωή είχε πουλήσει μόνο έναν πίνακά του. Ήταν μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα όμως αυτό που αρκετοί δε γνωρίζουν είναι ότι ο Vincent είχε μια ιδιαίτερα δύσκολη ζωή. Πολλοί ειδικοί διερεύνησαν τη ζωή του και δύο από τις επικρατέστερες διαγνώσεις που δόθηκαν για την ψυχική υγεία του ήταν ότι πιθανόν να ήταν μανιοκαταθλιπτικός ή να έπασχε από επιληψία κροταφικού λοβού. Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν ένας φοβερά παρεξηγημένος άνθρωπος και η ζωή του ήταν γεμάτη από πολλά τραγικά επεισόδια. Κάποια από αυτά σχετίζονται και με την ερωτική ζωή του, η οποία κατά βάση έμεινε ανεκπλήρωτη. 

H Sien, ή αλλιώς Clasina Maria Hoornik ήταν η βασικότερη ερωτική σχέση που ανέπτυξε ο Vincent από ό,τι φαίνεται, καθώς έμειναν μαζί για ενάμιση χρόνο στη Χάγη. Ήταν μια πάμφτωχη και με σημαντικά προβλήματα υγείας γυναίκα, η οποία ήταν έγκυος όταν τη γνώρισε ο Vincent στον δρόμο. Υπήρξε μεγάλη έμπνευση για εκείνον και μάλιστα τη χρησιμοποιούσε ως μοντέλο. Ο πασίγνωστος πίνακάς του με το όνομα Sorrow, μάλιστα, είναι εμπνευσμένος από εκείνη. Μετά από τη συγκατοίκηση με την ίδια και το παιδί της, με μια σειρά γραμμάτων που έστειλε ο Vincent στον πιο κοντινό και έμπιστό του άνθρωπο, τον αδερφό του, αποκαλύπτει πως έχει τρυφερά αισθήματα για τη Sien και είναι αποφασισμένος να τη στηρίξει. Αφότου άρχισε να αναπτύσσεται μια σχέση εξάρτησης μεταξύ τους, ο Vincent αισθάνεται την ανάγκη να την παντρευτεί και να μεγαλώσουν μαζί το παιδί της, δεν τον ενδιαφέρει που δεν είναι δικό του βιολογικά. Η περίοδος αυτή που διένυσαν μαζί ήταν η ευτυχέστερη και πιο διαυγής στη ζωή του. 

Δυστυχώς όμως η μοίρα δεν τους ήθελε για πολύ μαζί καθώς οι οικογένειες και των δύο φαίνεται να μην αποδέχονται τη σχέση τους. Παρόλο που ο Vincent έγραφε στα γράμματα στον αδερφό του ότι είχε βαθιά συναισθήματα για τη Sien και πως «δε θα ήθελε να μείνει ούτε μία στιγμή ακόμη μόνη της», η οικογένεια του δεν την αποδέχτηκε ποτέ και αντιστάθηκε σθεναρά σε αυτήν τη σχέση. Από την άλλη, η οικογένεια της Sien προσπαθεί να τη στρέψει εναντίον του γιατί πιστεύουν πως την κοροϊδεύει και δε θα την παντρευτεί ποτέ. Τελικά, όπως φαίνεται, ο Vincent φεύγει προς αναζήτηση εργασίας στη Δρέσδη και η Sien δεν τον ακολουθεί. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που είδαν ο ένας τον άλλον. 

Χρόνια αργότερα και οι δύο είναι γραφτό τους να βρουν ένα τραγικό τέλος. Το 1890 ο Vincent, μετά από ένα χρόνο όπου πέρασε κλεισμένος σε ψυχιατρικό κέντρο και με έντονη κατάθλιψη, δίνει τέρμα στη ζωή του σε μια περιοχή κοντά στο Παρίσι όπου διέμενε τότε. Το τέλος της Sien μοιάζει γνώριμο καθώς φαίνεται να το είχε προβλέψει η ίδια χρόνια πριν σε μία εξομολόγηση που είχε κάνει στον Vincent, λέγοντας πως «όλα θα τελειώσουν με εμένα να πηδάω στο νερό». Έτσι και έγινε το 1904, μετά από ένα δύσκολο βιοπορισμό και δύο ακόμη γέννες όπου τα παιδιά δεν κατάφεραν να ζήσουν παραπάνω από κάποιες ημέρες, η Sien αποφασίζει να γράψει το τελείωμα της ιστορίας πηδώντας στον ποταμό Σκάλδη. 

Ένας έρωτας που ίσως να μην κατάφερε ποτέ να ζήσει το παραμύθι, που θα μείνει όμως για πάντα ζωντανός μέσα από γραμμές και χρώματα πάνω σε καμβάδες και μέσα σε μουσεία. Μέσα από την έμπνευση που χάρισε στον μεγάλο καλλιτέχνη Vincent Van Gogh. Την έχει άλλωστε την τάση ο έρωτας, να μένει αποτυπωμένος και ανέγγιχτος από το χρόνο μέσα από την τέχνη. Έτσι κι εμείς, κάθε φορά που βλέπουμε έναν πίνακα του γνωστού ζωγράφου, αφού πάρουμε λίγο χρόνο για να τον θαυμάσουμε, ίσως να παίρνουμε και ένα λεπτό για να θυμόμαστε την ιστορία του.

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη