pillow481

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Όνειρο θερινής νυκτός» κι άλλες ιστορίες απόλυτου έρωτα κι αυτοθυσίας είναι άμεσα συνυφασμένες με το όνομα του Άγγλου ποιητή. Πάθη, μίση και απαγορευμένοι έρωτες, αποτελούν ίσως μία αντίθεση με την πραγματικότητα, η οποία χαρακτήριζε τη ζωή του William Shakespeare. Λιγοστές είναι εντούτοις οι διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν την προσωπική του ζωή και την οικογένειά του. Γιος εμπόρου, ο William Shakespeare, γεννήθηκε και έζησε τον 16ο με 17ο αιώνα στο Stratford-upon-Avon στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1582 και όντας 18 ετών, ο William παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Anne Hathaway.

Ο ποιητής ήταν πολύ νεαρός στα μάτια του νόμου για να προβεί σε γάμο, ενώ η αγαπημένη του ήταν ήδη 26 ετών και με βάση τις απόψεις που επικρατούσαν στο Λονδίνο εκείνη την εποχή, βρισκόταν στην ιδανική ηλικία για να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια. Η Anne διένυε ήδη τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της και ο William ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει άδεια από τον πατέρα της για να την παντρευτεί, ακριβώς επειδή ήταν πολύ νέος. Με σκοπό την αποτροπή οποιουδήποτε σκανδάλου, εξαιτίας της εκτός γάμου εγκυμοσύνης, ο Shakespeare επιτάχυνε τις διαδικασίες του μυστηρίου και κατάφερε να παντρευτούν εκτός από τη γενέτειρά τους, γεγονός ασυνήθιστο για τα δεδομένα. Έτσι, δεν υπάρχουν ντοκουμέντα που ν’ αποδεικνύουν το ακριβές σημείο στο οποίο οι δυο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Έξι μήνες πέρασαν από την επίσημη ένωση των δύο και το πρωτότοκο παιδί τους, η Susanna, ήρθε στη ζωή. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, έφεραν στον κόσμο τα δίδυμα Judith και Hamnet Shakespeare. Αμέσως μετά τη γέννηση και τη βάφτιση των διδύμων, το 1585, ο William έφυγε για το Λονδίνο, για να κυνηγήσει μια καριέρα ως ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Έζησε μακριά από την οικογένειά του για πάνω από δύο δεκαετίες, αφού το 1611 επέστρεψε στο Stratford-upon-Avon. Είναι αυταπόδεικτο το γεγονός ότι η καριέρα του Shakespeare εκτοξεύθηκε για όσο διάστημα έζησε μακριά από τη σύζυγο και τα παιδιά του, καθώς τα έργα του έγιναν παγκοσμίως γνωστά και ζουν ανά τους αιώνες.

Φυσικά, πολλοί έχουν αμφισβητήσει ένα γάμο ο οποίος για το μεγαλύτερο μέρος του διατηρήθηκε από απόσταση, αλλά και το αν ο William αγαπούσε πραγματικά τη σύζυγό του ή αν προτιμούσε από επιλογή να ζει μακριά της τον περισσότερο καιρό. Οι περιπέτειες της ερωτικής ζωής του ποιητή, ο οποίος βρισκόταν μακριά από τη γυναίκα του για πολλά χρόνια, είναι γεγονός. Λέγεται πως ο Shakespeare βρέθηκε σε μια σύντομη παράνομη σχέση κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με μια αναφορά του Μαρτίου του 1602, ο Richard Burbage, ένας ηθοποιός που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στον ίδιο θίασο με τον Shakespeare, σημειώνει ότι έτυχε να εμφανιστεί στον ίδιο χώρο όπου εκείνη την ώρα ο δεύτερος τύχαινε «ψυχαγωγίας» από την εν λόγω γυναίκα με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό.

Οι εμπειρίες του και οι φήμες που επικράτησαν γύρω από το όνομα και την προσωπική ζωή του ποιητή, οδηγούν σε μια βασική ερώτηση που για αιώνες αναλύεται σε έρευνες και αφιερώματα: Άραγε ο William Shakespeare αγαπούσε πραγματικά τη σύζυγό του Anne Hathaway; Οι πλείστες σχετικές απαντήσεις καταλήγουν στο τι άφησε στη γυναίκα του φεύγοντας. Το 1616 έγραψε τη διαθήκη του, όπου ανέφερε ότι στη σύζυγό του αφήνει το «δεύτερο καλύτερο κρεβάτι» του, εννοώντας τα έπιπλα και τον όλο χώρο της κρεβατοκάμαρας. Παρ’ όλο που αρχικά αυτό διαβάστηκε εναντίον της Hathaway, λόγω της λέξης «δεύτερο», κυρίως, πρόκειται για τη νυφική κρεβατοκάμαρα, οπότε ο ποιητής περισσότερο τιμά, παρά προσβάλλει τη σύζυγό του μέσα στη διαθήκη του. Την εποχή εκείνη, το «πρώτο καλύτερο κρεβάτι», προοριζόταν συνήθως για καλεσμένους, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση κληρονόμησε η πρωτότοκη κόρη, Susanna.

Το 1616, τη μέρα των 52ων γενεθλίων του, ο Shakespeare απεβίωσε στη γενέτειρά του από άγνωστες αιτίες. Επτά χρόνια αργότερα, το 1623, η σύζυγός του Anne Hathaway τον ακολούθησε. Οι δύο τους τάφηκαν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Stratford-upon-Avon. Είτε παρέμειναν μαζί εξαιτίας του ότι ένα διαζύγιο ήταν σχεδόν αδιανόητο εκείνη την εποχή, είτε ο Shakespeare ήταν ένας μοιχός, ο οποίος δε νοιαζόταν για την οικογένειά του, αλλά μόνο για την καριέρα του και την καλοπέρασή του, το ζευγάρι χώρισε μονάχα όταν έφτασε και για τους δυο το τέλος.

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!