Γυναικεία φύση και πολλοί την έχουν υμνήσει ενώ άλλοι την έχουν καταραστεί γι’ αυτά που υπέφεραν εξαιτίας της. Πολλές ευθύνες και θέσεις έχει πλέον αναλάβει η σύγχρονη γυναίκα. Με το πέρασμα των χρόνων, η θέση και η ύπαρξη της ισχυροποιείται και γίνεται όλο και σημαντικότερο να προσέχει τη γυναικεία της αυτή φύση.

Καθημερινά έρχονται στ’ αυτιά μας πληροφορίες για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ή να τα αποφεύγουμε. Η ενημέρωση και η πρόσληψη σώζει ζωές κι αυτό δεν είναι διαφήμιση αλλά αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Αν κάνεις την αρχή, είναι πιο εύκολο να τηρείς το πρόγραμμα εξετάσεών σου και να μη το ξεχνάς. Το δύσκολο είναι η αρχή, να ξεπεράσεις το φόβο του να πας πρώτη φορά σε γυναικολόγο και να επιλέξεις τον σωστό.

Υπάρχει πλήθος εξετάσεων πλέον που θα καλύψουν όλα τα ενδεχόμενα κάποιες ασθένειας που θα αφορά τα θηλυκά αναπαραγωγικά γενετικά όργανα, θα τα πούμε όλα όμως σιγά σιγά. Μια γυναίκα οφείλει να πάει σε γυναικολόγο σίγουρα όταν αρχίσει να έχει σεξουαλικές επαφές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποια που δεν έχει ξεκινήσει την σεξουαλική της ζωή δεν μπορεί να πάει. Η πρώτη οφείλει να πηγαίνει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για τις καθιερωμένες τις εξετάσεις ενώ η άλλη μπορεί να πάει για να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τον/τη γυναικολόγο που επέλεξε, να ενημερωθεί για σεξουαλικά θέματα που την απασχολούν και τρόπους αντισύλληψης.

Συχνά, όλες μας πιάνει πανικός όταν πρέπει να πάμε για πρώτη φορά σε γυναικολόγο ως προς τις ερωτήσεις που θα δεχθούμε, τις απαντήσεις που θα μας δοθούν αλλά ακόμη και την ίδια την εξέταση, η οποία μας φέρνει σε αμηχανία. Δεν είναι κάτι παράλογο, μην αγχώνεσαι, όλες έχουν έρθει στη θέση σου ή θα έρθουν σύντομα, σημασία έχει να έχεις εμπιστοσύνη στον γιατρό που θα επιλέξεις και να μπορείς να συζητήσεις άνετα μαζί του ό,τι σε απασχολεί.

Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή του δεν υπάρχουν, οι μόνες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί είναι αυτές που απασχολούν εσένα. Συνήθως, προσέχουμε να είναι στην ίδια πόλη μ’εμάς ή έστω κάπου κοντά ώστε να μπορούμε να τον επισκεφθούμε ανά πάσα στιγμή, να μη τον ντρεπόμαστε- κανέναν γιατρό δεν πρέπει να ντρέπεσαι αλλά για τον γυναικολόγο σου, ένας λόγος παραπάνω και φυσικά να σου εμπνέει εμπιστοσύνη.  Πολλές κοπέλες επιλέγουν το γυναικολόγο στον οποίο πηγαίνει και η μαμά τους κι ούτε αυτό είναι λάθος επιλογή, αν εσένα σε βολεύει, αν όχι· θα βρεις αυτόν που ταιριάζει σ’εσένα.

Οι ερωτήσεις που θα δεχθείς την πρώτη φορά ίσως σε φέρουν σε αμηχανία και σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα γιατί δεν έχεις συνηθίσει να μιλάς με κάποιον τόσο ανοιχτά για το τι γίνεται στο κρεβάτι σου, τι συντρόφους έχεις επιλέξει, αν χρησιμοποιείς προφύλαξη ή όχι κι αν έχετε χρησιμοποιήσει κάτι που αξίζει να αναφερθεί. Ναι, είναι σίγουρα αμήχανο αλλά ο γιατρός σου δεν είναι κουτσομπόλης, ούτε τα ρωτάει γιατί θέλει να σε κρίνει. Να σε βοηθήσει θέλει και να σε προστατεύσει, μπορεί να σε συμβουλεύσει για πράγματα που δεν μπορείς καν να φανταστείς.

Η εξέταση τώρα, οφείλω να στο παραδεχθώ κι εγώ, είναι πολύ άβολη την πρώτη φορά, είναι κάτι όμως που το κάνεις αποκλειστικά για σένα κι όσο και να σε τρομάζει, το χρωστάς στον εαυτό σου. Ο/η γυναικολόγος που θα επιλέξεις θα φορά γάντια, αφού θα σου έχει δώσει χρόνο για τις απαραίτητες διεργασίες, θα έχεις καθίσει στην ειδική καρέκλα, θα χρησιμοποιήσει τον κολποδιαστολέα προκειμένου να εξετάσει τα γενετικά σου όργανα για τυχούσες ανωμαλίες. Συχνά γίνεται κι αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση όπως και ψηλάφηση του στήθους. Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που ο γιατρός σου θα σου κάνει αλλά η διαδικασία συνήθως είναι αυτή και δεν πρέπει να σε τρομάζει.

Πολλές αποφεύγουν την επίσκεψη σε γυναικολόγο εξαιτίας ακριβώς αυτών των φόβων και της αμηχανίας. Μην κάνεις αυτό το λάθος. Δεν είναι εκεί για να σε κρίνει, δε βρίσκεται απέναντί σου αλλά δίπλα σου. Είναι εκεί για να σε βοηθήσει,να σε ενημερώσει και να αντιμετωπίσετε ό,τι προκύψει μαζί. Κανένας φόβος σου δεν είναι παράλογος, μπορείς όλους να τους συζητήσεις και να τους λύσετε. Να θυμάσαι ότι την επίσκεψη στον γυναικολόγο τη χρωστάς στον εαυτό σου κι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να σου κάνεις.

Να σε προσέχεις!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου