Η Νεφερτίτη ήταν μία από τις πιο γνωστές βασίλισσες που έζησαν στην Αίγυπτο, αφού τ’ όνομά της και μόνο δημιουργούσε πόθο και έριδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Δε γνωρίζουμε την ακριβής καταγωγή της, παρόλ’ αυτά ξέρουμε πως δεν καταγόταν κατά πάσα περίπτωση από την Αίγυπτο και δεν κυλούσε στο σώμα της βασιλικό αίμα -αν και μεγάλωσε σε βασιλική οικογένεια. Γεννήθηκε το 1370 π.Χ στη Θήβα της Αιγύπτου και φημιζόταν για τη δυναμικότητα και την έντονη προσωπικότητά της και για αυτό άλλωστε αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη. T’ όνομά της σήμαινε «έφτασε η ωραία» και θεωρούνταν η πιο όμορφη βασίλισσα της Αιγύπτου -αν όχι της αρχαιότητας όπως αναφέρει ένας μύθος. Ήταν η πρώτη σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν από το 1352-1336 π.Χ. και απέκτησαν μαζί 6 κόρες.

Is the Bust of Nefertiti a Hoax? | DailyArtMagazine | Art History

Πηγή εικόνας

 

Ο Φαραώ Ακενατόν, γνωστός και σαν ο αιρετικός βασιλιάς, δημιούργησε το όνομά του προσθέτοντας σ’ αυτό το όνομα του θεού Άτον. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αμενχοτέπ ( Αμενόφης IV), όμως θέλησε να το αλλάξει μετά την απόφαση που πήρε να φύγει από τη Θήβα και να απορρίψει τη θρησκεία του Άμωνα (την πολυθεϊστική θρησκεία του θεού ήλιου Άμων-Ρα). Στη συνέχεια, δημιούργησε μια νέα πρωτεύουσα μαζί με τη φιλόδοξη βασίλισσά του, η οποία είχε το καινούργιο όνομα του Φαραώ, βρίσκεται στην τωρινή περιοχή της Αμάρνα και είναι αφιερωμένη στον θεό Άτον.

Αυτό όμως που κάνει τη Νεφερτίτη γνωστή είναι αυτή ακριβώς η θρησκευτική μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησαν μαζί με τον Φαραώ. Αφού αποφάσισαν να φύγουν από τη Θήβα και από τη θρησκεία του Άμωνα, καταργώντας την, και εισάγοντας έτσι τη θρησκεία του Άτον, η οποία θεωρείται η μοναδική μονοθεϊστική θρησκεία σ’ ολόκληρη την ιστορία της Αιγύπτου. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις γι’ αυτήν την απόφαση και η Νεφερτίτη μισήθηκε έντονα από τον Αιγυπτιακό λαό. Μετέπειτα, η ίδια πήρε τη θέση του συμβασιλέα, δίπλα στον σύζυγό της. Λέγεται μάλιστα πως κατέλαβε αυτή τη θέση καθώς ο Φαραώ Ακενατόν είχε την ανάγκη να προστατευθεί από τους εχθρούς τους οποίους είχε δημιουργήσει εξαιτίας της θρησκευτικής μεταρρύθμισης. Εκείνη ζαλισμένη και πεπεισμένη να αποκτήσει διάδοχο, δε δίνει σημασία στις πλεκτάνες που υφαίνονται γύρω από το παλάτι και τις εχθροπραξίες που σχεδιάζονται εις βάρος της οικογένειάς της μ’ αποτέλεσμα να χάνει τον θρόνο της -αλλά κι εκείνον του άνδρα της.

Τον 14ο χρόνο, όπου ο Ακενατόν βασίλευε, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς και αυτό γιατί μετά από εξέγερση που πραγματοποιήθηκε εναντίων τους, οι ιερείς ξαναπήραν την εξουσία στα χέρια τους. Ο στρατός του Ακενατόν κατατροπώθηκε όπως και η πόλη του καταστράφηκε ολοσχερώς. Επέλεξαν λοιπόν να φύγουν, αφού έτσι και αλλιώς είχαν αποκηρυχθεί καταραμένοι.

Αναφέρεται από μελετητές πως η Νεφερτίτη, υποβιβάστηκε από πρώτη βασίλισσα καθώς δεν μπόρεσε ποτέ της να του χαρίσει τον γιο που τόσο ήθελε. Έτσι, πήρε τη θέση της η δεύτερη γυναίκα του, η Kiya. Με εκείνη απέκτησε μια κόρη, όμως απέκτησε και τον γιο που ονειρευόταν.

Nefertiti | Biography, Reign, Death, Tomb, Meaning, & Facts | Britannica

Πηγή εικόνας

 

Ωστόσο η Νεφερτίτη φαίνεται να είχε πάντα την εύνοια του βασιλιά αφού σε αναπαραστάσεις της εποχής την βλέπουμε ν’ έχει προνόμια που αφορούσαν αυστηρά τους Φαραώ. Ενώ υπάρχουν αναπαραστάσεις που τη δείχνουν να φιλάει τον σύζυγό της και να καβαλούν το άρμα μαζί, εικόνες που μαρτυρούν τον πρωταρχικό της ρόλο στη βασιλεία αλλά τον θαυμασμό που έτρεφε ο Ακενατόν γι’ εκείνη. Μάλιστα ακόμα και μετά τη δεύτερη του σύζυγο, ο έρωτας που έτρεφε γι’ εκείνη του φανερώνεται από επιγραφή που έχει ανασυρθεί από την πόλη Ακενατόν: «Η κληρονόμος, μεγάλη σε πλεονεκτήματα, κυρία των χαρίτων, γλυκιά του έρωτα, οικοδέσποινα του Νότου και του Βορρά, ωραία στο πρόσωπο, που το κοσμούν τα δυο φτερά. Αγαπημένη του ζωντανού Ατόν, η πρώτη σύζυγος του βασιλιά, που την αγαπά. Κυρία των Δύο Γαιών. Ανυπέρβλητη του έρωτα, Νεφερτίτη, που ζει στην αιωνιότητα για πάντα».

 

O Φαραώ και η βασίλισσα Νεφερτίτη

Akhenaten and Nefertiti with their Children – Joy of Museums Virtual Tours

Πηγή εικόνας

 

Η Νεφερτίτη έφυγε από τη ζωή το 1330 π.Χ. και ενώ το σώμα της δεν είχε καταφέρει να βρεθεί, πριν από λίγους μήνες, αρχαιολόγοι έκαναν μια ανακάλυψη που αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν αποτελεί όντως τον τάφο της βασίλισσας, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για την ανακάλυψη του αιώνα.

Μπορεί να μη γνωρίζουμε, τουλάχιστον ακόμη, πού ακριβώς είναι το σώμα της βασίλισσας ή αν ήταν όντως όμορφη όπως περιγράφεται στην ιστορία, όμως ξέρουμε πως ήταν μια γυναίκα που εκατοντάδες αιώνες πριν κατάφερε να πραγματοποιήσει κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς μέχρι τότε -και γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία. Έζησε μια πολυτάραχη ζωή και μέσα απ’ αυτή γνώρισε τον πλούτο αλλά και τον διωγμό, τον πόνο αλλά και τη δόξα. Έζησε την ηδονή, την αλλαγή και τον θαυμασμό.

 

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου