Στη ζωή, δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους. Και πιο συγκεκριμένα με τις άσχημες συμπεριφορές τους, με τις φωνές τους και τα λάθη τους. Η συμπεριφορά του κάθε ατόμου δεν επηρεάζεται αρχικά μόνο από εκείνον που έχει απέναντί του. Αφού κάθε άνθρωπος πριν προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται, έχει ούτως ή άλλως μια καθιερωμένη συμπεριφορά προς όλους -ή τουλάχιστον σε εκείνους που έχει το θάρρος να τη δείξει. Και τέτοια άτομα τα συναντάμε στη δουλειά, στο δρόμο και γενικότερα στις ίδιες τις προσωπικές μας σχέσεις.

Για να αντιμετωπίσει κάποιος μια άσχημη συμπεριφορά προς το πρόσωπό του, μπορεί να πάρει διάφορα μέτρα φυσικά, άλλα πιο ελαφριά και άλλα αρκετά τιμωρητικά. Άλλος ξεκόβει μαχαίρι από τα άτομα που τον πλήγωσαν και του φέρθηκαν άσχημα κι άλλος δε μιλάει καθόλου και τα μαζεύει μέσα του. Αυτός βέβαια που ακολουθεί αυτήν την τακτική κάποια στιγμή κάνει «μπαμ», φωνάζει «δεν αντέχω άλλο αυτή τη συμπεριφορά» και κλείνεται στον εαυτό του. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων, αυτή που πληρώνει με το ίδιο νόμισμα. Κοινώς χρησιμοποιεί τη μέθοδο της αντίστροφης συμπεριφοράς.

 

 

Με τη μέθοδο της αντίστροφης συμπεριφοράς ουσιαστικά μετατρέπουμε τη συμπεριφορά μας σ’ εκείνη του ατόμου που μας ενοχλεί. Κάνουμε και λέμε στους άλλους ακριβώς όσα μας κάνουν κι εκείνοι, τους αφήνουμε να γευτούν τη γεύση που μας άφησαν κι οι ίδιοι στα χείλη. Όταν φτάσουν σε σημείο να ενοχλούνται, πάει να πει πως έχουν καταλάβει ότι η συμπεριφορά τους ήταν λάθος και τότε θεωρητικά σταματάμε. Γιατί μπαίνοντας στη θέση μας καταλαβαίνουν τι συναισθήματά μας προκάλεσαν, πόσο μας πλήγωσαν, πόσο «λάθος» ήταν.

Υπάρχουν 2 τύποι ανθρώπων, σύμφωνα με το πώς αντιδρούν μετά από τέτοιες συμπεριφορές. Ο πρώτος τύπος είναι αυτός που κάνοντάς του ότι σου έχει κάνει, θα καταλάβει το λάθος του και θα ζητήσει συγγνώμη. Υπάρχει όμως κι ο δεύτερος τύπος, ο οποίο δε θα καταλάβει ποτέ τι μπορεί να σε έχει ενοχλήσει στη συμπεριφορά του κι αντίθετα θα σε κάνει να αισθανθείς άσχημα που του φέρθηκες με αυτόν τον τρόπο.

Πέρα από το γεγονός πως το άτομο αυτό μπορεί να μην καταλάβει ποτέ τι έγινε όμως, η ίδια μας η συμπεριφορά είναι πολύ πιθανό να φθείρει και εμάς τους ίδιους. Για αυτό, πριν μπούμε στη διαδικασία να χαραμίσουμε την ψυχική μας υγεία πάνω σε ένα άτομο, απλά και μόνο για να διορθώσει τη συμπεριφορά του, θα πρέπει να σκεφτούμε τους υπόλοιπους παράγοντες. Αρχικά αν μας ενδιαφέρει να αλλάξει το άτομο αυτό συμπεριφορά, αν μας ενδιαφέρει απλά να καταλάβει το λάθος του, αν θέλουμε στο κάτω-κάτω να συνεχίσουμε να έχουμε επαφές μαζί του. Ακόμα, όσο σημαντικός και να είναι κάποιος για μας, τίποτα σημαντικότερο δεν υπάρχει από την ψυχική μας υγεία. Και χωρίς αυτή καταστρεφόμαστε εμείς οι ίδιοι. Και γινόμαστε και εμείς φταίχτες ουσιαστικά, πληγώνοντας τον ίδιο μας τον εαυτό με το να κρατάμε τέτοιους ανθρώπους δίπλα μας.

Όταν αντιστρέφουμε λοιπόν τη συμπεριφορά μας, με την ελπίδα πως θα καταλάβει ο άλλος, δε σημαίνει πως θα δουλέψει κιόλας. Δε σημαίνει πως θα απολογηθεί, θα αλλάξει, θα μας αγαπήσει. Και ναι, αξίζει να ρισκάρουμε μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία αν πρόκειται να σώσουμε κάτι σημαντικό. Αν όμως δεν είναι κάτι το οποίο είναι άκρως σημαντικό τότε δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να χάσουμε και άλλο από το εγώ μας για να το βρει κάποιος άλλος. Γιατί, αν μπούμε στη διαδικασία να το κάνουμε αυτό και στο τέλος χτυπήσουμε τοίχο, τότε το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε να πνιγούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Είναι ξεκάθαρα θέμα επιλογής αν θέλουμε να ρισκάρουμε ή όχι. Αν θέλουμε έστω παροδικά να αλλάξουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας για χάρη κάποιου άλλου. Μετά όμως ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί την επιστροφή μας σε αυτό που πάντα ήμασταν; Υπάρχει σίγουρα επιστροφή ή η περίπτωση να μείνουμε κολλημένοι με τη συμπεριφορά που πήγαμε να διορθώσουμε, είναι μεγάλη;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου