Η Βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας, γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1542. Σε ηλικία μόλις 6 ημερών, διαδέχθηκε τον θρόνο του πατέρα της, Ιάκωβου Ε’ μόλις εκείνος πέθανε, αφού ήταν το μοναδικό νόμιμο παιδί εν ζωή που είχε με τη μητέρα της, Μαρία του Γκιζ. Έζησε την παιδική της ηλικία στη Γαλλία και τα γαλλικά έγιναν η πρώτη της γλώσσα.

Το 1558 σε ηλικία μόλις 16 ετών, μετά από επιθυμία του Βασιλιά Χένρι ΙΙ της Γαλλίας, παντρεύτηκε τον γιο του, Φραγκίσκο. Όμως δεν ήταν απλά επιθυμία του βασιλιά επειδή είχε μεγαλώσει στον οίκο των Στιούαρτ και η Γαλλία είχε αγαπήσει τη Μαρία. Ο βασικός λόγος ήταν να ενώσουν τις δυνάμεις τους Γαλλία και Σκωτία. Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, ο Φραγκίσκος Β διαδέχθηκε τον θρόνο του πατέρα του. Όμως αυτό δεν ήταν κάτι το οποίο κράτησε πολύ αφού 17 μήνες μετά, πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1560, από μια πάθηση στα αυτιά. Μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου της, η βασίλισσα Μαίρη, γύρισε πίσω στη Σκωτία στις 19 Αυγούστου 1561.

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, παντρεύτηκε τον δεύτερο της σύζυγο και εξάδελφό της, Ερρίκο τον πρώτο, Δούκα από τον οίκο των Στιούαρτ. Όμως ούτε αυτός ο γάμος αποδείχτηκε τυχερός αφού μετά από μια έκρηξη, γκρεμίστηκε το σπίτι τους και ο Ερρίκος βρέθηκε νεκρός στην αυλή από στραγγαλισμό. Μαζί έκαναν ένα γιο, τον Τζέιμς. Αναφέρετε πως ήταν ο έρωτας της ζωής της, παρόλα αυτά οι ιστορικοί τον περιγράφουν σαν έναν γυναικά και μέθυσο, ο οποίος είχε σύφιλη και θέματα θυμού. Για τον θάνατό του βρέθηκε να κατηγορείται ο κόμης Ιάκωβος Χέπμπορν ο οποίος εν τέλη αθωώθηκε. Ακόμα μια θεωρία είναι πως ο κόμης Morton και ο κόμης Moray τον ήθελαν νεκρό και κατεύθυναν τις κινήσεις του Ιάκωβου Χέπμπορν. Αυτές τις κατηγορίες όπως ήταν επόμενο, τις αρνήθηκαν.

Αφού αθωώθηκε για τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η βασίλισσα Μαίρη προχώρησε ένα μήνα μετά στον τρίτο της γάμο στις 15 Μαΐου 1567, μαζί με τον Ιάκωβο Χέπμπορν. Για τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, παρόλο που αθωώθηκε ο Ιάκωβος υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μια αναφέρει πως η Μαίρη δε γνώριζε τίποτα για τον φόνο του συζύγου της και η δεύτερη αναφέρει πως ήταν εραστές με τον Ιάκωβο και πως τον σχεδίασαν μαζί για να μπορέσει να ξεφύγει από αυτό τον γάμο.

Έτσι, οι αντίπαλοι της Μαίρης, οι οποίοι δεν την ήθελαν στη βασιλεία, χρησιμοποίησαν τις επιστολές της για να αποδείξουν την ενοχή της. Η βασίλισσα Μαίρη υποστήριξε πως ήταν πλαστές όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν αν οι επιστολές ήταν αληθινές ή όχι. Ο κόμης εξορίστηκε στη Δανία, στο κάστρο Dragsholm όπου 5 χρόνια μετά, τον Ιουνίου 1573 πέθανε στην απομόνωση, τρελός. Τότε η Μαίρη αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θρόνο, όμως άλλαξε γνώμη και προσπάθησε να ανάκτηση τη βασιλεία με τη βία πράγμα όμως που δεν κατάφερε και βρέθηκε φυλακισμένη από τους ευγενείς στο Lochleven.

Τότε, αναγκάστηκε να διαφύγει στην Αγγλία. Θεωρούσε πως η μια βασίλισσα πρέπει να βοηθάει την άλλη πόσο μάλλον όταν είναι συγγενείς. Η βασίλισσα Ελισάβετ όμως την έβλεπε σαν απειλή. Έτσι της παραχώρησε μια οικία μακριά από τη Σκωτία με την πρόφαση της ασφάλειας όμως στην πραγματικότητα την είχε φυλακισμένη. Όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις από τους Καθολικούς, οι οποίοι ήθελαν να επαναφέρουν τη Μαίρη στη βασιλεία, η Ελισάβετ θεώρησε πως με κάποιο τρόπο, οι εξεγέρσεις αυτές ήταν δουλειά της φυλακισμένης βασίλισσας. Για 19 ολόκληρα χρόνια η Ελισάβετ προσπαθούσε να αποδείξει τα σχέδια της Μαίρης. Θεωρούσε πως συνωμοτούσε εναντίον της, όμως δεν είχε αρκετά στοιχεία για να την καταδικάσει. Έτσι, στάθηκαν ως αφορμή οι επιστολές οι οποίες αντάλλασσε με τον τραπεζίτη Ρομπέρτο Ντι Ριντόλφι που σχεδίαζε την εξόντωση της Ελισάβετ.

Ξεκίνησε από μια δίκη, η οποία κατέληξε σε καταδίκη με διάρκεια δύο ημερών. Στις 7 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν στη βασίλισσα Μαίρη πως την επόμενη μέρα θα γινόταν η εκτέλεσή της. Το φόρεμα που φόρεσε ήταν βαθύ κόκκινο, το χρώμα των χριστιανών μαρτύρων. Ο εκτελεστής χρειάστηκε να προσπαθήσει 3 φορές για να αποκεφαλίσει τη βασίλισσα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, 16 χρόνια αργότερα πέθανε στις 24 Μαρτίου 1603 και τότε έγινε εκείνο που προσπαθούσε όλη της τη ζωή να αποφύγει. Τη διαδέχθηκε ο γιος της βασίλισσας Μαίρης, James ο οποίος ορίστηκε βασιλιάς της Αγγλίας αλλά και της Σκωτίας.

Δικαιωματικά στα 5 χρόνια της βασιλείας της απέκτησε το όνομα Bloody Mary, καθώς έστειλε στην πυρά τουλάχιστον 280 άτομα. Αποκτώντας αυτό το όνομα, χάνοντας 3 συζύγους και 3 βασίλεια εξαιτίας των γάμων της κατάφερε να μείνει στην ιστορία.

 

Πηγή φωτογραφίας

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου