Συνήθως μια σχέση ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Δύο άνθρωποι που έλκονται, ξεκινούν να βγαίνουν ραντεβού, να περνάνε καλά και να διασκεδάζουν. Στη συνέχεια, ίσως ερωτευτούν κι αν είναι τυχεροί θ’ αγαπηθούν. Κάπου εκεί χαθούν, ίσως όμως προχωρήσουν παρακάτω. Φυσιολογική ροή του προγράμματός μας, καμία διακοπή για διαφημίσεις.

Υπάρχουν όμως σχέσεις που δεν ξεκίνησαν με την προϋπόθεση αυτή. Υπήρξε πρώτα ένας καβγάς, μια ένταση ή ένας εκνευρισμός. Πως από τον πόλεμο περνάς στην ειρήνη; Ίσως πίσω από έναν καβγά ή μια λογομαχία να υπάρχει πάθος. Να υπάρχουν τα συναισθήματα που υποβόσκουν και οι άνθρωποι που τα νιώθουν να μην ξέρουν πώς να τα εξωτερικεύσουν. Μπορεί να μην υπάρχουν καν τα συναισθήματα ή τουλάχιστον να μην τα γνωρίζουν οι άνθρωποι.  Υφίσταται μια συνεχής διαμάχη κι μετέπειτα, ως δια μαγείας, ξεκινάει ο ένας να βλέπει τον άλλο διαφορετικά.

Αυτές οι σχέσεις που ξεκινάνε με καβγά, έχουν άλλες προοπτικές; Είναι πιο δυνατές ή μήπως έχουν τη τάση να καταλήγουν σε φιάσκο; Σίγουρα έχουν περισσότερη ένταση, πάθος, κόκκινες αποχρώσεις, από μια σχέση με φυσιολογική ροή. Είναι περισσότερο αμφιλεγόμενη, με περισσότερα μυστικά κι αβέβαιο μέλλον. Όμως μια σχέση που ξεκίνησε με τσαμπουκά, μετέπειτα μπορεί να αλλάξει και να μετατραπεί σε κάτι γόνιμο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν υγιή συναισθήματα και μια στερεή αγάπη.

Έχει σίγουρα μια πιο πικάντικη ιστορία για να πει σ’ αυτούς που ρωτάνε πώς γίνεται εσείς οι αιώνια ορκισμένοι εχθροί να καταλήξατε μαζί και μάλιστα δεν έχετε χωρίσει· ακόμη περισσότεροι μπορούν να ρωτήσουν πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Μετά την ένταση καταλάβατε κατευθείαν ότι είστε ο ένας για τον άλλον; Κι άλλες τόσες πολλές ερωτήσεις μπορούν να δημιουργηθούν για μια σχέση που ξεκίνησε με καβγά. Όχι γιατί είναι περίεργο και κάτι που δεν έχει ξανά γίνει αλλά γιατί κάθε σχέση που ξεκινάει έτσι, έχει όλο και περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες να αναδείξει.

Μπορεί σαφώς να τελειώσει με την ίδια ένταση με την οποία ξεκίνησε. Πότε δεν ξέρεις τι συνέχεια μπορεί να έχει η κάθε σχέση. Μπορεί να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά να τελειώσει με τις χειρότερες. Μπορεί να ξεκινήσει με έναν καβγά και να καταλήξει να είναι ο έρωτας της ζωής ενός ανθρώπου. Κανείς δεν ξέρει με ποιον είναι γραμμένο να αγαπιέται.

Όταν ξεκινήσει μια σχέση με καβγά, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει φόβος για τη συνέχεια. Είναι αβέβαιο το μετά, έτσι και αλλιώς, όπως και να ξεκινήσει μια σχέση. Σημασία έχει τι θέλει ο κάθε άνθρωπος κι αν μπορεί να βελτιωθεί και να αλλάξει προς τα καλύτερο.

Οι σχέσεις που ξεκινούν με ένταση είναι κάτι απρόσμενο, κάτι που δεν μπορούσες να σκεφτείς πως θα κατέληγε έτσι. Κάτι τόσο όμορφο που θα αξίζει κάθε στιγμή να θυμάσαι και θα σου φέρνει όμορφες αναμνήσεις από το πού ξεκίνησες και το πού έχεις καταλήξει. Ίσως να είναι και πιο ωραίο να ξεκινήσει μια σχέση έτσι. Ίσως να καταλήξει καλύτερα από τη δεδομένη συνέχεια. Και ίσως να χρειάζεται να μαλώνουμε περισσότερο με κάποιους ανθρώπους. Πού ξέρεις; Μπορεί και η δική σου αγάπη να κρύβεται πίσω από έναν καβγά.

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου