Όνομα: Social/Επίθετο: Media/Παρατσούκλι: Χαφιές. Τα social media είναι η νέα τάση της εποχής κι έχουν εντυπωσιάσει εκατομμύρια κόσμου με τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν. Ήχοι, εικόνες και βίντεο κατακλύζουν τις οθόνες, μα κυρίως τα λατρεύουμε για τις πληροφορίες που μπορούν να μας προσφέρουν, λύνοντάς μας τα χέρια.

Κι όμως, τα social media έχουν καταφέρει να σε κάνουν τον πιο ικανό ντετέκτιβ όλων των εποχών. Μπορεί να πέρασες πολλές ώρες μέχρι να εξασκηθείς και να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, αλλά ο κόπος σου ανταμείφθηκε στο τέλος. Δημιούργησαν μεγαλύτερη σιγουριά μέσα σου κι είσαι πλέον σε ετοιμότητα να γνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε νέο άτομο, μιας και με ένα σχολαστικό σκρολάρισμα μπορείς να μάθεις τα πάντα για κάποιον, και μάλιστα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο χρόνος που θα χρειαστείς για να συλλέξεις τις πληροφορίες σου εξαρτάται, βέβαια, κι απ’ το πόσο σε ενδιαφέρει το άτομο που θέλεις να ξεψαχνίσεις. Αν το πρόσωπο σε καίει, αναθέτεις εργασία στους εξίσου εκπαιδευμένους φίλους σου και καταφέρνετε να ψαχουλέψετε εις βάθος κάθε ποστάρισμα στον τοίχο και κάθε φωτογραφία. Όσο πιο παλιός στα social media τόσο μεγαλύτερη η χαρά, καθώς οι πληροφορίες που συλλέγεις είναι περισσότερες. Μαθαίνεις τα κολλητάρια, το αγαπημένο στέκι και την οικογένεια πριν καν γνωριστείτε καλά-καλά. Κι αν τα social media δώσουν ένα καλό δείγμα, συνεχίζεις με μεγαλύτερη άνεση κι αυτοπεποίθηση.

Κι έρχεται κάποτε η στιγμή που ένα άτομο φαίνεται διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα και σου τραβάει όχι απλά το ενδιαφέρον αλλά κι εσένα ολόκληρο πάνω του. Οι συνθήκες, όλως παραδόξως, στέκονται ίσως και για πρώτη φορά τόσο ευνοϊκές. Αρχίζετε το φλερτ, που για καλή τύχη δεν έχεις ξεχάσει ακόμα να το κάνεις live, κι υπάρχει χημεία κι ανταπόκριση. Έτσι, κλείνετε ένα ραντεβού για να γνωριστείτε καλύτερα.

Πριν να αποχαιρετιστείτε, σου δίνει τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνείτε και να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Ξαφνιάζεσαι λίγο, αλλά δε δίνεις και πολλή σημασία. Σκέφτεσαι ότι μάλλον σε γουστάρει πολύ για να σου έχει δώσει κάτι πιο προσωπικό. Είχες συνηθίσει, βλέπεις, να ανταλλάσσεις ονόματα σε διαδικτυακούς λογαριασμούς, καθώς όλα έτσι κυλάνε πιο εύκολα.

Έρχεται η μεγάλη μέρα κι η αλήθεια είναι πως είσαι λίγο έξω απ’ τα νερά σου, μιας και πέρα από το άγχος, είχες ξεχάσει πώς είναι να χτυπάει το κινητό σου σε κανονικό μήνυμα και κλήση. Συναντιέστε κι η ώρα περνάει πραγματικά πολύ ευχάριστα. Κουβεντιάζετε, γελάτε, σε κοιτάει στα μάτια, χωρίς να δίνει καθόλου σημασία στο κινητό, χωρίς να σας διακόπτει κανένας ενοχλητικός ήχος. Κάποια στιγμή πάνω στη συζήτηση θέλεις να πετάξεις τον άσσο απ’ το μανίκι σου και ζητάς το όνομά του στο λογαριασμό του στα social media.

Αυτό που φτάνει στα αφτιά σου, όμως, μετά από λίγο, σαν σφαίρα είναι ότι δεν έχει λογαριασμό σε κανένα μέσο κοινωνική δικτύωσης κι εκεί αρχίζει να σου αναλύει τους λόγους και να χρησιμοποιεί επιχειρήματα γι’ αυτή την επιλογή, κάτι που βέβαια  εσύ το ακούς σαν ένα απλό βουητό μετά απ’ το σοκ που έχεις υποστεί.

Προσπαθείς να μαζέψεις τη διάψευση του σίγουρου κόσμου σου, που έχει γίνει θρύψαλα και ταυτόχρονα ρίχνεις ματιές και νομίζεις πως αρχίζουν να φυτρώνουν κεραίες και να πολλαπλασιάζονται τα μάτια του ατόμου που έχεις απέναντί σου, γιατί σίγουρα σου φαίνεται σαν εξωγήινος. Προσπαθείς να το παίξεις κουλ, αλλά μέσα σου χοροπηδάνε χιλιάδες ερωτηματικά κι ανασφάλειες. Από πού κατέβηκε; Ποιος είναι; Κινδυνεύω;

Γυρνάς σπίτι και συνεχίζουν να σε κατακεραυνώνουν οι απορίες. Τζάμπα οι τόσες ώρες προπόνησης κι εξάσκησης. Και τώρα; Πώς θα μάθεις για το παρελθόν του; Πώς θα ξέρεις πού βρίσκεται και με ποιους; Ποιον θα ταγκάρεις στις φώτο σου και στις εξόδους σου; Ποιος θα σου βάζει «καρδούλες» και θα σχολιάζει στις αναρτήσεις σου; Νιώθεις ξαφνικά την κρίση πανικού να σου χτυπάει επίμονα την πόρτα και ταυτόχρονα εύχεσαι να ανοίξει η γη να σε καταπιεί.

Τι θα έλεγαν οι φίλοι σου όταν το μάθαιναν; Ίσως κοιτούσαν με τρόμο για το πού έμπλεξες και τι θέλει να κρύψει το άτομο αυτό, αφού ξεκάθαρα δεν έχει social media γιατί κάτι αποφεύγει. Δε θέλει να εκτίθεται, ίσως να τον κυνηγάνε, μπορεί να ‘ναι και σε κάποια λίστα καταζητούμενων απ’ το FBI.

Πάρα το κωμικοτραγικό θρίλερ, αποφασίζεις να μην κάνεις πίσω -και παράλληλα να ανακαλύψεις τι μπορεί να κρύβει, τζάμπα τόση εμπειρία στην κατασκοπία; Μπορεί να κάνεις κι ένα καλό στην ανθρωπότητα, αν καταφέρεις να τον ξεμπροστιάσεις. Έτσι συνεχίζεις να βγαίνεις και κάθε φορά να περνάς και καλύτερα.

Πέρα απ’ την πλάκα, σάμπως κι οι γονείς σου αλλιώς τα κατάφεραν τότε; Τελικά η αυτοψία είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις όσα θέλεις. Γνωρίζεις τον άλλο βαθιά κι ουσιαστικά, ξέρεις πως όσα μοιράζεται μαζί σου τα κρατά για λίγους και σίγουρα ξεφορτώνεσαι μπόλικη από ‘κεινη την ανασφάλεια και τη ζήλια που δημιουργούν απ’ το πουθενά τα social media.

Ερωτεύεσαι τη φλόγα των ματιών και τη χροιά της φωνής, ατόφια, όχι μέσα από κάμερες κι ηχητικά μηνύματα. Κάθε συνάντηση είναι και μια νέα ανακάλυψη.  Εξάλλου, οι καλύτερες στιγμές μας δε δημοσιεύτηκαν ποτέ…

 

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη