«Πάμε για ταινία;», «Ρίξε μια ματιά να δούμε τι παίζεται στο σινεμά» είναι κάποιες απ’ τις συχνότερες ατάκες που ακούς από άτομα που λατρεύουν τον κινηματογράφο, και σίγουρα είναι πάρα πολλοί αυτοί. Αυτές οι ατάκες, όμως, άρχισαν με τον καιρό να κοντράρονται από κάτι άλλες, όπως «Πόσους κύκλους έχει αυτή η σειρά;», «Πρότεινέ μας μια καλή σειρά να ξεκινήσουμε» ή «Πιάνεις καλό ίντερνετ για να έρθουμε σε ‘σένα να δούμε ταινία;». Αλλάζουν οι εποχές κι όλοι κι αυξάνονται όσοι αγαπούν τις σειρές και προτιμούν τις προβολές στο σπίτι.

Λίγο οι οικονομικές δυσκολίες, λίγο η πίεση της καθημερινότητας, όλο και περισσότερος κόσμος θρονιάζεται στον καναπέ του κι αντί για κάποιο εισιτήριο κρατάει στο χέρι τηλεκοντρόλ ή ακόμα ακριβέστερα το ποντίκι του λάπτοπ. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε μία σιωπηλή μάχη ανάμεσα στους αιώνιους λάτρεις του κινηματογράφου και σε αυτούς που δεν αφήνουν τις σειρές ακόμα κι αν έχουν κλείσει οκτάωρα κολλημένοι μπροστά από μία οθόνη.

Η αλήθεια είναι πως κι οι σειρές είναι αρκετά δελεαστικές και προσφέρουν άνεση, καθώς είναι άμεσα διαθέσιμες όποια ώρα θέλεις και με μηδενικό συνήθως κόστος. Έχουν διάρκεια και τη βολή του σπιτιού σου, αλλά πώς είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν την αίγλη του κινηματογράφου; Έχουν το γούστο τους κι αυτές, αλλά σαν τις ταινίες στο σινεμά δεν έχει. Δεν έχει, άλλωστε, χαρακτηριστεί τυχαία ως η 7η τέχνη, που ποζάρει άνετα δίπλα σε άλλες σπουδαίες όπως η γλυπτική, ο χορός, η ζωγραφική ή η αρχιτεκτονική.

Ο κινηματογράφος είναι τέχνη και το γνωρίζουν καλά όλοι, λίγο παραπάνω όσοι μένουν πιστοί εραστές του. Είναι όλοι αυτοί που αρνούνται να κάνουν live streaming ή να κατεβάσουν πειρατικά,  αλλά επιμένουν στο να ψάχνουν ποιες ταινίες παίζονται ακόμα και στις πιο ξεχασμένες κινηματογραφικές αίθουσες. Γιατί αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι όσο πιο παλιά είναι η αίθουσα, τόσο πιο μεγάλο είναι το ταξίδι στο χωροχρόνο. Μα αυτό είναι άλλωστε και μια βόλτα στον κινηματογράφο, ένα μεγάλο ταξίδι, μια μεταφορά σε άλλη εποχή, σ’ έναν άλλο κόσμο.

Ο κινηματογράφος δεν είναι απλά μια μεγάλη οθόνη για προβολή ταινίας, είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Ιδανική επιλογή για κάθε ηλικία και κάθε περίσταση. Μπορεί να καλύψει τα πιο απαιτητικά γούστα, να εξασφαλίσει χαμόγελα τόσο σε παιδικά γενέθλια όσο και σε ένα πρώτο ραντεβού. Είναι το όλο κλίμα, εκείνη η αυθεντική ατμόσφαιρα. Η μυρωδιά του καμένου βουτύρου απ’ τα ποπ κορν, η σακούλα με τα ζαχαρωτά και το μεγάλο ποτήρι του αναψυκτικού. Και τίποτα απ’ αυτά δεν είναι ίδιο στο σπίτι.

Πριν απ’ την έναρξη κάθε ταινίας στο σινεμά παίζουν σποτάκια που προσπαθούν να αποτρέψουν το κατέβασμα ταινιών και παροτρύνουν όλο και περισσότερο κόσμο να επιστρέψει στις αίθουσες του κινηματογράφου. Όσοι αγαπούν αυτήν την τέχνη, ξέρουν επίσης πως δε χρειάζεται κανείς να τους το ζητήσει, είναι ήδη εκεί, γιατί εκτιμούν τη μοναδικότητα των στιγμών που προσφέρει.

Η μεγάλη οθόνη του σινεμά, τα εφέ, ο ήχος και το περιβάλλον δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Η αξία του έχει φανεί στο χρόνο κι οι ταινίες πάντα απολαμβάνονται στην καλύτερη εκδοχή τους σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση μετά από μια κουραστική μέρα, χωρίς τη θλίψη και την κλεισούρα του σπιτιού. Με παρέα ή ακόμα και μόνος, διάλεξε την ταινία που σου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον. Μη διαστάσεις ακόμα κι αν η προβολή είναι αργά το βράδυ, τότε είναι και τα καλύτερα, αφού σχεδόν όλη η αίθουσα θα ‘ναι δικιά σου. Εφοδιάσου με τα απαραίτητα συνοδευτικά και κάτσε αναπαυτικά στη θέση σου. Χαλάρωσε κι απόλαυσε το ταξίδι.

Χαμήλωσε το κινητό. Κάνε ησυχία. Απογειωνόμαστε. Καλή προβολή!

 

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη