Απευθύνομαι σε σένα που λες ότι είσαι μεγάλος άνθρωπος και δεν έχεις πλέον κουράγιο για διάβασμα, νέα γνώση. Και σε σένα που με το σπίτι και τα παιδιά δεν προλαβαίνεις να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Μ’ ακούς κι εσύ που πιστεύεις ότι δεν είσαι για τέτοια και πως ότι και να κάνεις ποτέ δεν πρόκειται να φτάσεις σε γνώση τους «σπουδαγμένους»; Αλήθεια, τα πιστεύεις όλα αυτά;

Ίσως η ζωή σε ανάγκασε να παρατήσεις το σχολείο, μπορεί και να ‘ταν δύσκολα αν έφυγε νωρίς ο γονιός ή οι άνθρωποι γύρω σου να σου ‘παν τόσες φορές πως δεν είσαι εσύ για γράμματα, που στο τέλος σε έκαναν να το πιστέψεις. Μπορεί όταν ήσουν νέος, πάνω στην τρέλα σου, και χωρίς ώριμη σκέψη να πήρες μια απόφαση που χρόνια μετά μετάνιωσες και τώρα να συνειδητοποιείς πως καλύτερα να ‘χες τελειώσει το σχολείο.

Να σου πως ένα μυστικό; Η ζωή σου δεν έχει φτάσει στο τέλος της και υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες σου για να ενισχύσεις το πνεύμα σου. Και ούτε είναι φυσιολογικό να θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο των υπολοίπων επειδή τελείωσαν το σχολείο ή κατάφεραν να σπουδάσουν. Δεν είσαι κατώτερος έναντι κανενός! Όλοι έχουμε χιλιάδες ευκαιρίες να πλησιάσουμε προς τη δική μας προσωπική ολοκλήρωση αρκεί να μη βάζουμε εμείς εμπόδια στους εαυτούς μας.

Και σίγουρα θα σκέφτεσαι πως δεν έχεις την οικονομική άνεση, αλλά να σου πω ένα ακόμα μικρό μυστικό; Ακόμα και στη λαϊκή αγορά μπορείς μέσα από συζήτηση με το μανάβη να μάθεις πολλά, γιατί η γνώση δε βρίσκεται μόνο στα βιβλία, μπορείς να ‘ρθει αναπάντεχα μέσα από στιγμές της καθημερινότητας, από εμπειρίες και βιώματα.

Κι αν θέλεις κάτι παραπάνω, γιατί δε σκέφτεσαι την περίπτωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας; Δεν πρέπει να αγχώνεσαι στο άκουσμα της λέξης «ευκαιρία», αντίθετα θα πρέπει να ενθαρρύνεσαι μιας και θα συναντήσεις άτομα με τον ίδιο σκοπό και στόχο, με τα ίδια όνειρα με σένα. Άτομα που η ζωή δεν τους τα έφερε όπως είχαν φανταστεί και αποφάσισαν τώρα να αλλάξουν προσανατολισμό ή απλώς θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω απ’ αυτά που ήδη ξέρουν, ώστε να γίνουν ακόμα σοφότεροι. Κανένας δεν είναι ανώτερος από σένα επειδή σπούδασε, αλλά το πρότυπό μας στη σημερινή κοινωνία θα έπρεπε να είναι πρόσωπα που έχουν μάθει την έννοια του σεβασμού και αποτελεί βασικό συστατικό της συμπεριφοράς τους απέναντι σε τρίτους.

Ξέρεις , υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν φαντάζεσαι πόσο θέλω να το πιστέψεις! Έχεις δυνατότητα να μορφωθείς, ακόμα και χωρίς να ξοδέψεις χρήματα, οπότε τι θα έλεγες να περάσεις μια μέρα από τον Δήμο σου για να ενημερωθείς για τα προγράμματα εκπαίδευσης που ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα; Ίσως σου δοθεί η δυνατότητα να κάνεις μαθήματα δημιουργικής γραφής και να γράψεις το πρώτο σου παραμύθι. Να αποτυπώσεις στο χαρτί εκείνες τις υπέροχες ιστορίες που έλεγες στα δικά σου παιδιά και εκείνα σε αγκάλιαζαν και γούρλωναν τα μάτια τους γιατί καταλάβαιναν πως η μαμά τους είναι ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλου του κόσμου! Και μην μου πεις πως είσαι πλέον γιαγιά και αν μαθευτεί στον περίγυρο σου ότι ξεκίνησες μαθήματα θα γελάνε, επειδή θα με κάνεις να σε μαλώσω και να σου θυμίσω πως πάνω από όλους είσαι εσύ και η δική σου ευτυχία.

Και αν θέλεις να πας ένα βήμα παραπέρα κυνηγώντας τα όνειρα σου, θυμήσου τις στιγμές που καθόσουν με ένα βιβλίο Ιστορίας στο χέρι και καθώς ρουφούσες τις σελίδες τα μάτια της καρδιάς σου δεν μπορούσες παρά να σκέφτεσαι εσένα αρχαιολόγο σε ανασκαφές . Η ζωή αρκετές φορές είναι σκληρή και μπορεί τη στιγμή που θέλουμε να μη μας αφήνει να πραγματοποιήσουμε όσα φανταζόμαστε, ωστόσο όσο είμαστε ακόμα σε τούτο τον κόσμο, δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Αν ακόμα χάνεσαι στα βιβλία ιστορίας, μην αφήνεις άλλο χρόνο να περάσει και ψάξε προγράμματα που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις γνώσεις για την ελληνική αρχαιότητα, να μάθεις Αρχαία Ελληνικά, να εντρυφήσεις σε κομμάτια της Ιστορίας και να νιώσεις ακόμα καλύτερα με τον εαυτό σου.

Ποτέ μην πιστέψεις πως είσαι κατώτερος ή ασήμαντος μιας και όλοι μας είμαστε σημαντικοί και πολύτιμοι, για εμάς, για τους δικούς μας ανθρώπους και για την κοινωνία. Και αν τότε, στα νιάτα σου , δεν κατάφερες να κάνεις αυτά που ήθελες ή θεώρησες ότι δε θα σου χρειαστούν και θα ΄ναι για σένα περιττά, δεν σημαίνει πως τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα κάνεις. Άλλωστε να θυμάσαι πάντα πως ο φόβος είσαι εσύ, όχι οι υπόλοιποι…

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.