«Σούπερ μάρκετ μην ξεχάσεις να πας, θέλουμε μακαρόνια και χαρτοπετσέτες!»

Και πριν φτάσεις εκεί έχεις ξεκινήσει από το πρωί που σηκώθηκες τον αγώνα δρόμου προκειμένου να φροντίσεις τα παιδιά, να φτιάξεις πρωινό για σένα -αν φυσικά προλαβαίνεις μιας και μόνο ένας καφές σε συντροφεύει συνήθως-, να ετοιμαστείς είτε για να ξεκινήσεις τις δουλειές του σπιτιού είτε για να πας στη δουλειά σου και να καταλήξεις βράδυ μετά από τούτα σε ένα κρεβάτι να κοιτάς το ταβάνι.

Όλα σε κυνηγάνε, ο χρόνος, οι συνάδελφοι, οι υποχρεώσεις και εσύ αναρωτιέσαι πού να πεις τον πόνο σου. Πού να ξεσπάσεις την τόση πίεση που βιώνεις; Υπάρχει λύση και αποκαλείται σούπερ μάρκετ. Μη με κοιτάς με μάτια γουρλωμένα σαν να ακούς κάτι εξωπραγματικό, γιατί δεν υπάρχει πιο οικονομικό αγχολυτικό από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ . Ντύσου, λοιπόν, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αλλάξει εικόνες και σαν μπεις εκεί μέσα κοίταξε τα πράγματα σαν να είσαι σε ένα κατάστημα με πολύτιμα είδη. Αφέσου να χαζέψεις και προσπάθησε να εστιάσεις στα τόσα διαφορετικά προϊόντα, στις ποικιλίες των διαφόρων ειδών που βλέπεις μπροστά σου, ξεχνώντας τις έγνοιες και ό,τι σε απασχολούσε νωρίτερα. Λένε πως πρέπει να εστιάσεις σε μικρά πράγματα για να χαλαρώσεις κι αυτό όσο περίεργο και αν σου φαίνεται μπορείς να το κάνεις και στο σούπερ μάρκετ. Γαληνεύει η ψυχή αν πάρεις απόφαση να μην το αντιμετωπίσεις σαν ένα μέρος που πρέπει βιαστικά να ψωνίσεις για να τρέξεις σπίτι.

Δες το σαν να είναι η δική σου βόλτα, ο δικός σου προσωπικός χρόνος που κανείς δε θα σου κλέψει μιας και όλοι θα σκεφτούν πως είσαι εκεί για να πάρεις όσα χρειάζεσαι -και χρειάζονται, αν ψωνίζεις για όλη την οικογένεια. Συνεπώς άσε τα μούτρα και απόλαυσε τη βόλτα στους διαδρόμους σαν να περπατάς σε σοκάκια παλιάς πόλης και χαζεύεις τα ράφια σαν γραφικά πέτρινα σπιτάκια ή σαν να κατεβαίνεις την Ερμού και τα όσα αντικρίζεις δεν είναι παρά βιτρίνες με ρούχα όμορφα, πολύχρωμα που δεν μπορείς παρά να τα χαζέψεις περνώντας και να πέσεις το μάτι σου σε καθένα απ’ αυτά ξεχωριστά. Τι; Δεν είναι το οφθαλμόλουτρο μέσο χαλάρωσης;

Στο σούπερ μάρκετ όποιος κι αν είσαι γίνεσαι ένας άνθρωπος που δεν προσπαθεί παρά να καλύψει τις ανάγκες του, να αποκτήσει τα αγαθά που έχει ανάγκη και όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο όλοι όσοι υπάρχουν στον ίδιο περιβάλλοντα χώρο με σένα είναι εκεί για τον ίδιο λόγο, με τον ίδιο σκοπό. Και μη βιαστείς να τρέξεις να βρεις τα προϊόντα που χρειάζεσαι για να προλάβεις μην και σου πάρουν την ουρά στο ταμείο και πληρώσουν πριν από σένα, γιατί αυτή η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι μια ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους, και -γιατί όχι;- να κάνεις και νέες γνωριμίες. Μπορείς να παρατηρήσεις τις κινήσεις τους, να συνειδητοποιήσεις αν έχουν άγχος, να αντιληφθείς τις προτιμήσεις τους και να καταλάβεις πολλά για τα γούστα τους μόνο και μόνο αν δεις τι έχουν βάλει μες το καλάθι.

Όμως μην πας να ξεφύγεις και πάλι βιαστικά και δώσε σημασία σε αυτό που σου προσφέρει μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Είναι ο δικός σου χώρος, η ευκαιρία να δεις τη ζωή, τις ανάγκες της, τους συνανθρώπους σου, να αφήσεις την αποτυχία ή τη δύσκολη μέρα που πέρασες πίσω και να προσφέρεις σε σένα χρόνο για να γαληνέψεις, να ψωνίσεις, να αποκτήσεις ένα προϊόν που σαν μαγειρευτεί θα σου προσφέρει περίσσια χαρά (γιατί ας μην ξεχνάμε πως και το φαγητό αγχολυτικό είναι) και ένα τεράστιο χαμόγελο, αφού θα ‘χεις περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό σου βυθισμένος στις σκέψεις σου.

Γι’ αυτό στο σούπερ μάρκετ καλύτερα να πηγαίνεις μόνος! Ευκαιρία να χαλαρώσεις και να κάνεις και τη βολτίτσα σου!

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.