Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, όπως δεν υπάρχουν ορθές και μη ορθές αποφάσεις. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να σου πει πως όταν τα ‘χεις όλα τακτοποιημένα, δεν έχει λογική ν’ αποφασίσεις ξαφνικά ν’ αλλάξεις τα πάντα και να ακολουθήσεις έναν άλλο δρόμο; Δεν εννοώ τον δρόμο της καρδιάς, δεν είναι μόνο συναισθηματικοί οι λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να αγανακτήσουμε, να θέλουμε να φέρουμε τα πάνω κάτω και να κάνουμε αλλαγές.

Δύσκολη επιλογή να τα παρατήσεις όλα. Όταν μάλιστα έχεις φτιάξει μια ζωή που πιστεύεις πως είναι ικανοποιητική, που σε γεμίζει, που έχεις όσα θα ήθελες. Όμως ειλικρινά ήταν τελικά αυτά που ήθελες; Γιατί για να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις πάει να πει ότι μάλλον δεν ήταν αυτά που πραγματικά ποθούσες εσύ, αλλά εκείνα που σε είχαν μάθει να θέλεις.

Δε φταίει κάποιο πρόσωπο που ήρθε στη ζωή σου και έφερε τα πάνω κάτω. Ήσουν έτοιμος να πας κάπου άλλου και μπορεί απλώς να προέκυψε μια αφορμή που σίγουρα δεν ήταν η αιτία. Η ελευθερία επιλογών που υποστήριζες όταν ήσουν νέος εξελίχθηκε σε συμβιβασμό όσο τα χρόνια περνούσαν. Καριέρα, επιτυχία, υλικά αγαθά, ευρύς κοινωνικός και φιλικός κύκλος, έξοδοι στα συνηθισμένα στέκια -όλα αυτά τα είχες συνηθίσει και δύσκολα μπορείς να τ’ αφήσεις στην άκρη. Μπορεί ακόμα και να χαμογελάς με ικανοποίηση, επειδή πέτυχες τους στόχους σου. Κάπου στη διαδρομή όμως μεγαλώνοντας, ήρθε μια φωνή να σου υπενθυμίσει πως η ουσία τελικά κρύβεται κάπου αλλού και πως εσύ δεν την έχεις ακόμα ανακαλύψει.

Η αλήθεια είναι ζόρικο πράγμα, δεν υποφέρεται αν δεν είσαι βέβαιος για σένα. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή κρύβει σκληρότητα. Εδώ δεν αντέχουμε να ακούσουμε αλήθειες για άλλα πρόσωπα και να τις παραδεχτούμε. Είναι σκληρή η πραγματικότητα και αν για ένα τρίτο πρόσωπο -φιλικό ή συγγενικό- δεν μπορείς να αποδεχτείς πως ισχύει κάτι άλλο απ’ αυτό που είχες στο μυαλό σου, πώς θα μπορέσεις να αποδεχτείς την αλήθεια για σένα;

Αν εσύ νιώθεις έτοιμος, αν η φωνή έχει πλέον ανεβάσει ένταση, καταλαβαίνεις πως το οικοδόμημα που έχτισες δεν έχει γερά θεμέλια και θες να το γκρεμίσεις. Θα προκαλέσεις έκπληξη στους γύρω σου και κυρίως σε σένα με αυτή την κίνηση, ωστόσο θα την κάνεις με πυγμή και σταθερότητα στον λόγο και στις πράξεις σου. Κι αυτό είναι σημαντικό κυρίως για σένα που δεν ήξερες πόση δύναμη κρύβεις για να διεκδικήσεις τα όνειρά σου.

Δεν είναι εύκολο να φέρεις τα πάνω κάτω ενώ είσαι βολεμένος και μπορεί στην αρχή να συναντήσεις αντιξοότητες που δεν περίμενες. Οι γύρω μας ενίοτε δυσκολεύονται να αποδεχτούν την καινούρια μας ταυτότητα. Δεν έχεις ανάγκη να γίνεις αυτό που οι υπόλοιποι ζητάνε, μα αυτό που εσύ θέλεις. Μιας και όλοι έχουμε πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσουμε μια ζωή πιο ισορροπημένη δείχνοντας την αλήθεια μας, βρες εσύ τη δική σου κατάλληλη στιγμή να εκδώσεις μια νέα ταυτότητα που ως επάγγελμα θα γράφει «ελεύθερος άνθρωπος». Κι ας χρειαστεί να αλλάξουν όλα τα δεδομένα στη ζωή σου για να πετύχεις αυτό που πραγματικά θες. Σίγουρα θα καταφέρεις να τα βγάλεις πέρα στις νέες συνθήκες που θα έχεις πλέον διαμορφώσει εσύ.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.