Νέε οδηγέ, ετοιμάσου να διασχίσεις όσους περισσότερους δρόμους μπορείς, μόνος, με συνοδηγό, με όλη τη παρέα (αν κι εφόσον το επιτρέπει το όχημά σου), με τον ΚΟΚ παραμάσχαλα. Τα κατάφερες κι έχεις το δίπλωμα στα χέρια σου! Όλη η εξάσκηση και το διάβασμα, περπάτησαν μέχρι το αποτέλεσμα που ζητούσες, και το κατέκτησες γιατί είσαι ικανός οδηγός. Προς τι το άγχος λοιπόν;

Κάθε φορά που θα σε κυριεύει ο φόβος και θα νιώθεις πως δεν μπορείς να το κάνεις, σκέψου μόνο την ταλαιπωρία που έχεις γλιτώσει. Τώρα πια δεν θα ξανά υπάρξει τελευταίο λεωφορείο, ούτε δρομολόγιο των πέντε. Πάνε οι βροχές στη στάση και η θέση που ποτέ δεν είναι άδεια. Δε θα χρειαστεί να παρακαλέσεις ξανά τους γονείς σου και τους φίλους σου ν’ αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν οι ταξιτζήδες σου, ούτε να σε φαν τα πόδια σου γιατί το μετρό σε άφησε δέκα χιλιόμετρα από το σημείο που ήθελες όντως να πας. Τώρα πια το πού θα διασκεδάσεις και το πώς θα πας στις δουλειές σου είναι στο δικό σου χέρι! Μέχρι και στις διακοπές σου, δε χρειάζεται να περιοριστείς σ’ ένα μικρό μέρος αναγκαστικά για να μπορέσεις να τα δεις όλα, ή να ψάχνεις κάθε μέρα δρομολόγια και εισιτήρια για να επισκεφτείς κάτι πιο μακρινό. Απλώς φορτώνεις το αμάξι, βάζεις βενζίνη κι ένα GPS κι είσαι έτοιμος να εξερευνήσεις!

Σκέψου επίσης, πόσο ωραίο ποιοτικό με τον εαυτό σου χρόνο μπορείς να περάσεις μέσα στο αυτοκίνητό σου. Τι πιο χαλαρωτικό μετά από μια άσχημη μέρα, να μπαίνεις στο αυτοκίνητο, να βάζεις την αγαπημένη σου μουσική και να κάνεις βόλτα σ’ έναν απέραντο δρόμο αφήνοντας το μυαλό σου να καθαρίσει! Ή ένα χαλαρό πρωί, που μπορείς να πάρεις την απόφαση, αφού πιεις το καφέ σου, να διασχίσεις έναν δρόμο στη φύση ανάμεσα σε δέντρα και ωραία τοπία, να ανοίξεις το παράθυρο και να νιώσεις τον δροσερό αέρα.

Σίγουρα όλα αυτά ακούγονται δελεαστικά, όμως το άγχος ενός νέου οδηγού είναι δύσκολο να φύγει όσο κι αν αναγνωρίζει την αξία τους. Κι αυτό γιατί αναγνωρίζει και πως η οδήγηση δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι προφανώς κάτι πολύ σοβαρότερο κι υπάρχει τεράστια ευθύνη. Για να είσαι κι εσύ λοιπόν πιο ξέγνοιαστος και λιγότερο αγχωμένος πρέπει να φροντίσεις πριν ξεκινήσει η διαδρομή σου κάποια πράγματα που πρακτικά θα σε βγάλουν από την αμηχανία και τον φόβο της οδήγησης που έχει ο πρωτάρης.

Αρχικά, όταν υπάρχουν κι άλλα άτομα στο αμάξι σου πάντα αφού το κάνεις κι ο ίδιος, να απαιτείς να φοράνε όλοι τις ζώνες τους, για την αποφυγή τραυματισμών και για να νιώσεις και πιο άνετα. Αυτό το «έλα μωρέ δυο λεπτά απόσταση είναι» δεν είναι αρκετά καλή δικαιολογία για να παραλείψουμε τη ζώνη και δε θα έπρεπε να το δεχτείς.

Η ζώνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσεις την οδήγηση όμως δεν είναι αρκετό μέτρο για να νιώσεις ασφάλεια. Ακόμη κι αν φοράτε τις ζώνες σας όλοι στο αυτοκίνητο, δεν είστε απόλυτα ασφαλείς εάν εσύ ως οδηγός δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού σου. Συγκεκριμένα, αν δεν έχεις κοιμηθεί κι οδηγείς ενώ νυστάζεις, αν από τη βιασύνη σου ή τον ενθουσιασμό σου πηγαίνεις γρηγορότερα από το επιτρεπόμενο, αν έχεις θέμα με τα μάτια σου και βαρέθηκες να βάλεις τα γυαλιά σου, ή αν έχεις πιει αλκοόλ και δεν είσαι νηφάλιος στο 100%, τότε πολύ πιθανό να είσαι αυτός που θα προκαλέσει το ατύχημα, σοβαρό ή όχι. Αν δε θες ν’ αγχωθείς παραπάνω λοιπόν, φρόντισε πρώτα απ’ όλα να είσαι ακμαίος.

Κάτι που πρέπει επίσης να έχεις οπωσδήποτε στο μυαλό σου είναι πως δεν οδηγούν όλοι σαν να δίνουν εξετάσεις κι ούτε να το περιμένεις. Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι. Για παράδειγμα, εσύ μπορεί να βγαίνεις με τον αέρα σου στον δρόμο επειδή ξέρεις πως έχεις προτεραιότητα, ο άλλος όμως να έχει αγνοήσει το stop επειδή βαρέθηκε να σταματήσει και να βρεθείς τρακαρισμένος. Όσο καλός οδηγός κι αν είσαι, μπορεί να μην καταφέρεις να γλιτώσεις από κάποιον άλλο που δεν είναι και τόσο. Πάντα να ρίχνεις μια δεύτερη ματιά και να οδηγείς σαν να μην ξέρουν να οδηγούν οι υπόλοιποι! Επίσης συχνά θα ακούσεις ηλίθια σχόλια περί του πόσο γρήγορος είσαι, ή θα σε προσπερνούν μόνο και μόνο επειδή βλέπουν ένα Ν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου. Μάθε να τους γράφεις, απλώς να μη σε αφορούν.

Να σκέφτεσαι πως η οδήγηση απευθύνεται στη νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου και πως έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα μαθήματα. Άρα και είσαι ικανός και έχει φτιαχτεί η δραστηριότητα για να είναι οι περισσότεροι ικανοί. Εκεί που το χάνουμε είναι στην υπέρμετρη σιγουριά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κι ο φόβος θα μας στερήσει την απόλαυση. Να προσέχεις τον εαυτό σου και τους άλλους που μεταφέρεις, να είσαι πάντα μέσα στους κανόνες κυκλοφορίας, και ν’ αποφεύγεις να οδηγείς όταν νιώθεις ότι δεν είσαι σίγουρος πως έχεις τον έλεγχο. Θα τα καταφέρεις!

Στα ταξίδια που έρχονται, λοιπόν!

 

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου