Όλα θέλουν θυσίες στη ζωή- έτσι μας έμαθαν. Θυσίασε χρόνο για μια καλύτερη θέση στη δουλειά, θυσίασε φίλους, ποτά, ξενύχτια. Θυσίασε καφέδες κι άσκοπα έξοδα για να πάρεις καλύτερο αυτοκίνητο. Μεγαλώνοντας θα καταλάβεις πως, ωραία όλα αυτά μα, αν για κάτι αξίζει να θυσιάσεις πράγματα, είναι για ένα ταξίδι που ονειρευόσουν χρόνια.

Βρείτε έναν που δεν αγαπά τα ταξίδια. Όχι μην ψάξετε, δε θα μιλήσω γι’ αυτή την ανεξήγητη κατηγορία. Τα ταξίδια είναι μόρφωση, είναι έρωτας, είναι η ελευθερία της ψυχής. Ελευθερία, τι ωραία λέξη κι ένα ταξίδι μπορεί να σου τη χαρίσει απλόχερα! Να σου ξυπνήσει όνειρα, να σου θυμίσει μυρωδιές και να σου γεννήσει νέες αναμνήσεις, που θα αφηγείσαι κάποτε με νοσταλγία. Θα σου ανοίξει τους ορίζοντες, θα μάθεις πράγματα για έναν τόπο που ίσως να μη μοιάζει με τον δικό σου, θα ανακαλύψεις κουλτούρες άγνωστες μέχρι τώρα και θα σε φέρει σε άμεση επαφή με το διαφορετικό. Θα βγεις από το οικείο πλαίσιό σου και θα δεις πως είσαι μια κουκκίδα μέσα στον χάρτη κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μη νομίζεις.

Από τη στιγμή που θα μπεις στη διαδικασία για αναζήτηση ξενοδοχείου κι εισιτηρίων ξεκινάει η εμπειρία και χτίζεται. Στη συνέχεια, η ετοιμασία της βαλίτσας. Η παρέα είναι σημαντικό να είναι η σωστή καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα ταξίδια σε όλες τις φυσιογνωμίες. Επίσης τα ταξίδια που κάνουμε μόνοι μας μπορούν να υπάρξουν μια μεγάλη εμπειρία ανακάλυψης εαυτού. Σημαντικό να δοκιμάσεις ένα, έστω και μια φορά.

Ώσπου οι ώρες μετράνε αντίστροφα κι η μεγάλη μέρα έφτασε. Στο αεροδρόμιο, η προσμονή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Περνάς το τσεκ ιν, μπαίνεις αεροπλάνο, να μεγαλώνει η αγωνία, αλλά ξέρεις πια πως τα κατάφερες. Ελεύθερη απογείωση στο όνειρο. Πατάς το πόδι σου σε “ξένη” γη. Κοιτάς γύρω σου, ακούς ομιλίες διαφορετικές απ’ ό,τι έχει συνηθίσει το αυτί σου. Άλλα τα πλάνα, άλλα τα σκηνικά, ο αέρας μυρίζει αλλιώς κι ο ουρανός μοιάζει διαφορετικός. Κι εσύ άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ωραία αίσθηση, απελευθερωτική.

Ανυπομονείς να τα εξερευνήσεις όλα, να δοκιμάσεις γεύσεις και κουζίνες διαφορετικές, να μιλήσεις με ντόπιους να δεις τις διαφορές, τις συνήθειές τους, να τα βιώσεις, σαν ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Η ελευθερία, η αισιοδοξία που νιώθεις κάθε φορά που ανακαλύπτεις κάτι καινούριο, σε κάνει ένα παιδί που ξεκινάει να ανακαλύπτει τον κόσμο. Κι είναι τα ταξίδια ίσως το μοναδικό πράγμα στον κόσμο, που η προσδοκία γι’ αυτά δεν τα χαλάει μα τους πλάθει ακόμη πιο τέλεια τον μύθο.

Χαλάλι ο ποδαρόδρομος σε μεγάλες λεωφόρους κι εμπορικά, σε αξιοθέατα, χαλάλι και το μετρό που πήρες λάθος. Ίσως αυτό είναι που το κάνει και πιο έντονο το κάθε ταξίδι. Το λάθος, η ανατροπή, το χάσιμο. Ρωτάς έναν περαστικό πώς θα πας στον επόμενο μέρος που έχεις σημειώσει στον χάρτη σου. Μπαίνεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, περπατάς, στέκεσαι, ρουφάς το περιβάλλον σου.

Ένα ταξίδι για όπου θέλεις εσύ, που θα σε κάνει καλύτερο, πιο υγιή ψυχικά. Τα ταξίδια είναι φάρμακο για τον εγωιστή, τον ρατσιστή, τον μελαγχολικό. Ένας Ισπανός ποιητής ο Miguel de Unamuno, είχε πει: «Ο φασισμός γιατρεύεται με το διάβασμα κι ο ρατσισμός με τα ταξίδια.» Το να καταλάβουμε κάποια στιγμή πως δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον πλανήτη, δεν είμαστε το επίκεντρο του κόσμου κι ούτε οι πιο σημαντικοί, συνδέεται πολύ και με τα ταξίδια. Βλέποντας άλλους πολιτισμούς καταλαβαίνεις εύκολα πως είσαι μια κουκκίδα στον χάρτη. Αν λοιπόν για κάτι αξίζει να θυσιάσεις χρόνο και χρήμα είναι για να κάνεις ένα ταξίδι. Κι άλλο ένα. Κι άλλο ένα.

 

Θελουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ

Συντάκτης: Έλενα Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου