Πόσες σχέσεις ξεκίνησαν από τον θαυμασμό; Μήπως τελικά είναι πιο σημαντικός από οποιοδήποτε άλλο γνώρισμα στη διαδικασία του φλερτ; Αν το καλοσκεφτείς, είναι ο βασικός λόγος για να ερωτευτείς κάποιον. Αυτό που θαυμάζεις μπορεί να είναι κάτι απλό, κάτι που κι εσύ ο ίδιος πολλές φορές δεν μπορείς να εξηγήσεις. Συχνά θα θαυμάσουμε ανθρώπους για τη δουλειά τους, για το πώς διαχειρίζονται καταστάσεις, για τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή, πώς αγαπάνε τους φίλους και την οικογένεια. Κι ύστερα και για τις δεξιότητες ή τα ταλέντα τους. Μπορεί να θαυμάσεις έναν άνθρωπο για τον τρόπο που παρακολουθεί μια ταινία, που οδηγάει, για το χιούμορ του, για το πώς βοηθάει ένα αδέσποτο στον δρόμο και για το αν έχει γρήγορα αντανακλαστικά.

Αμέτρητοι λόγοι να θαυμάσεις και το ότι το κάνεις, ο πιο σημαντικός για να ερωτευτείς. Ακόμα και με τις φιλικές μας σχέσεις, το ίδιο συμβαίνει. Στα φιλαράκια μας τ’ αγαπημένα, βλέπουμε πράγματα που θαυμάζουμε, τα καμαρώνουμε, γι’ αυτό επιλέγουμε να είναι δίπλα μας. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν έρωτα μέσα, άλλωστε, οπότε οι φιλικές είναι το τέλειο παράδειγμα, γιατί εκεί το να θαυμάσεις δεν προκαλεί ανταγωνισμό όπως πολλές φορές κάνει ο έρωτας. Εκεί βρίσκεις περισσότερες και πιο σύνθετες μορφές, γι’ αυτό τυχαίνει μέχρι και να ερωτευθούμε άψυχα αντικείμενα ή ιδέες. Ο έρωτας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει, όμως, μορφές. Μία από αυτές είναι κι ο θαυμασμός λοιπόν.

 

 

Κι είναι ίσως η βασική όπως είπαμε, γιατί δεν μπορεί ο ένας να υπάρξει χωρίς τον άλλο. Σαφώς και πολλές σχέσεις κρατιούνται από άλλα πράγματα· κάθε σχέση και μια διαφορετική συνθήκη. Διότι, το τι θαυμάζει ο καθένας στον απέναντί του, αλλάζει πολλές φορές, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο θαυμασμός είναι για τον καθένα μας δική του, προσωπική υπόθεση και ποικίλει ανά περίπτωση. Πολλές φορές θαυμάζουμε κι «ασήμαντα» πράγματα, που σε μας μοιάζουν σημαντικά. Κι υπάρχουν και φορές που λόγω θαυμασμού, φτάνουμε να εθελοτυφλούμε. Ανεβάζουμε το ταίρι μας σε βάθρο, από όπου δυσκολευόμαστε να το παρατηρήσουμε καλά.

Γίνεται να ερωτευθούμε κάποιον χωρίς να τον θαυμάζουμε; Η σκέψη αυτή φαντάζει αδύνατη κι όχι λανθασμένα, αφού ο πραγματικός έρωτας δεν υφίσταται διαφορετικά. Έχουμε ανάγκη να τοποθετήσουμε στην υψηλότερη των θέσεων εκείνο το πρόσωπο που μάγεψε τα μάτια και το μυαλό μας. Δεν μπορεί να υπάρξει έρωτας, χωρίς όλα εκείνα τα σπουδαία πράγματα για τα οποία αγαπάμε τον άνθρωπό μας. Μικρά, μεγάλα, σημαντικά, ασήμαντα, είναι αυτά που τρέφουν το μέσα μας και φουντώνουν τον θαυμασμό μας. Είναι εκείνα που λείπουν από μας και τ’ αναζητούμε στον άλλον ή εκείνα που έχουμε και καθρεφτίζουμε στη συμπεριφορά του.

Πολλοί όταν ακούν τη λέξη θαυμασμός, πιστεύουν πως πρόκειται για κάτι επιφανειακό που συνήθως αρχίζει και τελειώνει μ’ αυτό που βλέπουμε, το εξωτερικό, το περιτύλιγμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που πέφτουμε. Ο θαυμασμός είναι κάτι πιο βαθύ, δεν είναι συνώνυμο του ενθουσιασμού ή της κολακείας κι αυτό φαίνεται και στη διάρκειά τους. Είναι φτιαγμένα για να τελειώνουν, με ισχυρή ένταση κι εξίσου ισχυρή προσγείωση. Ο θαυμασμός έχει διάρκεια στον χρόνο, χωρίς πολλές υπερβολές, με πολλή αλήθεια.

Ο έρωτας χωρίς θαυμασμό είναι, θα έλεγε κανείς, μονότονο συναίσθημα. Το να θαυμάζεις το ταίρι σου και ταυτόχρονα να το ποθείς, φτιάχνουν μια σχέση που ήρθε για να μείνει. Είναι όλα εκείνα που σε κάνουν να βλέπεις την ομορφιά και την καλή ενέργεια, εκείνα που σε γεμίζουν και νιώθεις πως μπορείς να πετύχεις και παραπάνω, γιατί έχεις έμπνευση. Κι όταν αυτή η έμπνευσή είναι ο άνθρωπός σου, τότε μπορείς μέχρι και βουνά να κινήσεις, καινούριους πλανήτες να βρεις, θάλασσες να διασχίσεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Έλενα Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου