Η απόφαση που έχεις πάρει είναι απλή και ταυτόχρονα τεράστια. Θέλεις να φύγεις μακριά από όλους, θέλεις να ταξιδέψεις καθώς βαρέθηκες την ίδια χώρα και τη ρουτίνα της. Έχεις σκοπό να ακολουθήσεις το όνειρό σου και να γίνει πραγματικότητα. Ίσως είναι επαγγελματικοί οι λόγοι, ίσως μετράς έναν μεγάλο έρωτα. Ένα ταξίδι με σκοπό να κατοικήσεις σε άλλη χώρα, είναι μια μεγάλη αλλαγή ζωής.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σίγουρα έχεις ακούσει πως κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η παραπάνω πρόταση. Αυτό που χρειάζεσαι για να μην αγχωθείς και πέσεις στα πατώματα λέγοντας πως τα βρήκες σκούρα, είναι μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να τακτοποιήσεις πριν μας χαιρετήσεις από το αεροπλάνο.

 

1. Μετάφρασε τα χαρτιά σου στη συγκεκριμένη γλώσσα της χώρας που έχεις σκοπό να πας

Απολυτήρια λυκείου ή γυμνασίου, πιστοποιητικά, πτυχία και ό,τι άλλο σημαντικό έγγραφο έχεις, θα πρέπει για τη διευκόλυνσή σου να τα έχεις μεταφράσει. Καλό θα είναι να βρεις έναν μεταφραστή ο οποίος θα μπορεί να τα τακτοποιήσει μέσα σε σύντομο χρόνο και δε θα χρειάζεσαι να περιμένεις μήνες. Μετά χρειάζεσαι και μια πιστοποίηση ΚΕΠ και είσαι έτοιμος.

 

2. Διαβατήριο ή VISA διαμονής

Υπάρχει η περίπτωση να μην πας σε μια Ευρωπαϊκή χώρα με αποτέλεσμα να πρέπει να βγάλεις μια άδεια παραμονής. Μην το θεωρήσεις εύκολο και το αργήσεις, καθώς μπορεί να μπλέξεις με τα γραφειοκρατικά και τις φωτογραφίες που συχνά βγαίνουν λάθος την πρώτη φορά. Θα μπορούσε να σου δημιουργηθεί ολόκληρο πρόβλημα και μη σε αφήσουν να μπεις στη χώρα, ή κλειδώνοντας την παραμονή σου στο τουριστικά επιτρεπόμενο όριο. Θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις τα κατάλληλα έγγραφα διαμονής. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να είσαι με το διαβατήριό σου παρά με την ταυτότητά σου.

 

3. Ανανέωση εγγράφων

Ανανέωσε τα έγγραφά σου, υπάρχουν πολλά έγγραφα που ειδικά στο εξωτερικό χρειάζονται μια πρόσφατη ημερομηνία ή μια ημερομηνία που να είναι ακόμη ενεργή. Άλλωστε εάν το διαβατήριο σου λήγει μέσα σε 5 μήνες ή ένα χρόνο δε θα ήταν βολικό ούτε και για σένα εάν σε έβαζε να ταξιδέψεις πίσω για να τακτοποιήσεις αυτό το έγγραφο. Τύφλα να έχουν οι αεροπορικές που θα πλουτίσουν από την απροσεξία σου. Επίσης καλό είναι να ελέγξεις αν το δίπλωμα οδήγησής σου ισχύει για τη χώρα που πρέπει να πας.

 

4. Τι θα γίνει με το σπίτι;

Σίγουρα προς το παρόν θα έχεις μια κατοικία. Για την οποία, είτε είναι δική σου είτε τη μισθώνεις, θα πρέπει να τακτοποιήσεις τις όποιες εκκρεμότητες τη συνοδεύουν. Εάν είναι στην κατοχή σου το σπίτι, τότε θα πρέπει να διακόψεις τα ρεύματα, το νερό, το ίντερνετ ή και ό,τι άλλο τρέχει στην τσέπη σου. Σκέψου να βρίσκεσαι στην Αμερική και να πληρώνεις το ρεύμα σου στην Ελλάδα. Εάν πάλι νοικιάζεις ένα διαμέρισμα, μην ξεχάσεις να δώσεις στον σπιτονοικοκύρη σου ένα περιθώριο της αποχώρησής σου για να μη σε βάλει σε μπελάδες και υποχρεωθείς έως και να βρεις επόμενο νοικάρη, ή να πληρώνεις το νοίκι εσύ.

 

5. Τετράποδος ή δίποδος φίλος

Εάν τα τελευταία χρόνια ζεις με την παρέα ενός κατοικίδιου, σίγουρα θα πρέπει να υπολογίσεις τι θα γίνει και μ’ αυτόν. Είτε θα το δώσεις σε έναν κοντινό σου άνθρωπο να το προσέχει και να το αγαπά, είτε θα ταξιδέψει μαζί σου στο καινούριο ξεκίνημα της ζωής σου. Εάν λοιπόν, σε ακολουθήσει θα πρέπει να μιλήσεις με έναν κτηνίατρο και να κάνεις τις επόμενες κινήσεις σου, όπως ένα μικροτσίπ, κλουβί, ένα διαβατήριο και κάποια εμβόλια για την πτήση ή το καράβι. Επίσης θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το κατάλυμα που θα σε φιλοξενεί εκεί και να διαβεβαιώσεις ότι θα είναι pet friendly. Μην τα παραμερίσεις καθώς, ενώ είσαι έτοιμος, θα μείνεις με τις βαλίτσες και το κλουβί έξω από τη θύρα αποχώρησης βλέποντας το αεροπλάνο να σε χαιρετά από μακριά.

 

6. Εμβολιασμοί και μέτρα

Υπάρχουν χώρες όπως της Ασίας, που λόγω του διαφορετικού κλίματος, της ποιότητας του νερού, ακόμη και της μικροπανίδας, απαιτούν διαφορετική προσοχή από τη δική σου. Θα πρέπει να εμβολιαστείς, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Π.Ο.Υ για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Σίγουρα τον πρώτο καιρό θα πρέπει να είσαι καλά εξοπλισμένος με σπρέι και διάφορές κρέμες, που όμως θα πρέπει να προμηθευτείς σε μικρές συσκευασίες για το αεροδρόμιο κι ύστερα να βρεις τις αντίστοιχες εκεί. Μπορείς να ρωτήσεις κι έναν φαρμακοποιό, ή καλύτερα συμβουλέψου τον παθολόγο σου. Αρκεί όμως να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα, να γνωρίζεις το κλίμα της χώρας και τις συνέπειες.

 

7. Ανοιχτοί λογαριασμοί

Ε, λοιπόν, τι έχεις ξεχάσει, τι έχεις ξεχάσει; Α ναι, τους λογαριασμούς. Οι κλειστοί λογαριασμοί κάνουν το ταξίδι καλύτερο δίχως στρες. Άρα θα πρέπει να κλείσεις ότι ανοιχτούς λογαριασμούς που έχεις αφήσει πίσω σου, πριν κάνεις το επόμενο βήμα. Το ότι φεύγεις μακριά δε σημαίνει πως δε θα σε κυνηγούν. Οι λογαριασμοί αυτοί θα μένουν πάντοτε ανοιχτοί καθώς κάποιος πληκτρολογεί το όνομά σου στο σύστημα. Η καλύτερη λύση εδώ, είναι μια πάγια εντολή, αν είσαι τύπος που το έχει με την παρακολούθηση του web banking του. Επίσης υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσεις λογαριασμό μπάμπουσκα μέσα στο λογαριασμό σου, με συγκεκριμένο ποσό για την καλύτερη εκμετάλλευση των οικονομικών σου.

 

8. Κι ο καναπές καινούριος!

Τι θα γίνουν τα έπιπλα; Σου στοίχισαν μια περιουσία. Είναι στην κρίση σου εάν θα τα πάρεις μαζί σου ή εάν θα τα πουλήσεις και θα πάρεις τα χρήματα. Σίγουρα όμως, θα πρέπει να βρεις μια λύση. Εάν έχεις σκοπό να τα πάρεις μαζί σου, θα πρέπει να βρεις μια κατάλληλη μεταφορική που ταξιδεύει με έναν Α ή Β τρόπο στη χώρα σου ή αλλιώς να τα πουλήσεις και με τα νέα σου χρήματα να πάρεις άλλα. Στάνταρ, είναι ένα θέμα που θα βγει ή οικονομικά κερδοφόρο ή θα ξοδέψεις πολλά χρήματα. Διαλέγεις και ψάχνεις την κατάλληλη λύση. Να ξέρεις πως υπάρχουν αποθήκες που μισθώνονται για ακριβώς αυτή τη δουλειά, σε περίπτωση που επιθυμείς να τα αποθηκεύσεις για να σε περιμένουν αν κι όποτε γυρίσεις. Μα αν δε γυρίσεις;

 

9. Ενημέρωσε πριν φύγεις

Ενημέρωσε τον δήμο σου, την προσωπική σου ασφάλεια υγείας, την εφορία και γενικά υπηρεσίες στις οποίες θεωρείσαι εγγεγραμμένος. Είναι μια σημαντική κίνηση να ξε-δηλωθείς από υπηρεσίες όπως ο δήμος της περιοχής σου, έτσι ώστε εάν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα, να γνωρίζουν πως βρίσκεσαι σε άλλη χώρα και να μην κάνουν κινήσεις να σε ψάχνουν παντού. Ως προς την ασφάλεια υγείας, θα ήταν καλό να μη βρεθείς μπλεγμένος σε κάποια ανασκόπηση μετά από χρόνια θεωρώντας πως σε ασφαλίζουν ακόμη κι εσύ ζεις κάπου στις Μπαχάμες χωρίς να το γνωρίζει η ασφαλιστική σου καθώς κινδυνεύεις με πρόστιμο- φακέλωμα παντού.

 

10. Οι δύσκολες συζητήσεις

Τέλος, μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τους δικούς σου ανθρώπους και να τους πεις πως φεύγεις. Ένας έρωτας που έχει μείνει ανοιχτός, μια εργασιακή σχέση, μια φιλία ή μια κουμπαριά, είναι όλες ανθρώπινες σχέσεις που εμπεριέχουν και μια δέσμευση εντός τους. Για να μη φύγεις νύχτα και το έχεις βάρος στους ώμους σου, κάνε τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν και φύγε ανάλαφρος για την καινούρια σου αρχή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου