Έχεις ακουστά για τα φαντάσματα στις σχέσεις; Κι όταν εννοώ φαντάσματα δε μιλώ για κείνα που περιφέρονται με ένα σεντόνι με σχισμές στα μάτια αλλά για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μπορούν πολύ εύκολα να στοιχειώσουν μια σχέση με την περιρρέουσα αύρα τους. Βλέπεις, σίγουρα θα έχουν υπάρξει εκκρεμότητες ακόμη ανοιχτές ενώ εσείς οι δύο έχετε κλείσει την πόρτα που φέρει το όνομα «πρώην». Κι ενώ αυτό με τους πρώην, είναι σχεδόν ένα αστείο για τους νυν, δεν παύει να ενοχλεί, ακόμη κι αν δείχνουν πως το παίρνουν στην πλάκα. Και τελικά, γιατί θα πρέπει να αναφέρεις στη νυν σχέση σου πληροφορίες για την πρώην; Παρακάτω θα δούμε 5 λόγους γιατί να μη μιλήσεις- και πολύ καλά θα κάνεις.

 

1. Επιστροφή στο παρελθόν

Όταν μιλάς για μια περίοδο της ζωής σου την οποία διένυσες και με επιτυχία σημειώνεις ότι ξεπέρασες, δείχνεις να επιστρέφεις σε αυτή και θέλοντας και μην την αναπολείς ως ένα βαθμό. Κι δεν είναι ότι δεν το ξεπέρασες, αλλά δείχνεις να μη ζεις στο παρόν σου. Όταν λοιπόν μιλάς για ένα πρώην αμόρε σου, αρκετές φορές άθελά σου, δεν επιστρέφεις μόνο εσύ στη σχέση αλλά βάζεις και τον ίδιο σου το σύντροφο να μπει σ’ αυτή, βλέποντας από το μικροσκόπιο. Και τελικά αυτή η σχέση, πρώην και για δύο, αποκτά συνωστισμό, με τρίτο πρόσωπο τον νυν.

 

2. Κάνεις το σύντροφό σου να φοβάται

Τις περισσότερες φορές το άτομο αντιδράει με διάφορους τρόπους κι αμύνεται ανάλογα με το πόσο πολύ νιώθει να απειλείται. Όταν ένας άνθρωπος σ’ αγαπάει ή έχει ξεκινήσει να τρέφει αισθήματα προς το άτομό σου, είναι πολύ πιθανό -όταν εσύ ο ίδιος επαναφέρεις στιγμές στη συζήτηση με πρώην σύντροφό σου- να νιώθει ότι συγκρίνεται μαζί του κι ότι πρέπει να περάσει κάποιο τεστ.  Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές, δεν αισθάνεται μόνο ότι θα χάσει εσένα αλλά και τη μάχη που έχεις δημιουργήσει εσύ ο ίδιος ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο. Σκέψου έναν άνθρωπο να χάνει εις διπλούν.

 

3. Δε δείχνεις σεβασμό προς τον άνθρωπό σου

Όταν βγαίνουμε ραντεβού με τον σύντροφό μας, η ατμόσφαιρα γίνεται λίγο πιο χαλαρή, πιο ζεστή, ανταλλάσσουμε απόψεις και συναισθήματα δίχως μέτρο. Σε εκείνα τα ραντεβού λοιπόν, τείνουμε να μιλάμε και να ανοιγόμαστε. Σκέψου λοιπόν σε μια από αυτές τις εξομολογήσεις, να αρχίσεις το ποίημα περί πρώην. Πόσο αυτοκαταστροφική μπορεί να είναι αυτή η επιστροφή; Δείχνεις να μη σέβεσαι ούτε τη στιγμή, ούτε το παρόν σου, ούτε το άτομο που έχεις απέναντί σου και θέλει να βγει με σένα κι όχι με το φάντασμα της πρώην σχέσης σου.

 

4. Μπαίνεις σε άτοπες συγκρίσεις

Θέλοντας και μη, αυτό το χάος που επικρατεί στο μυαλό σου, μπαίνει από το μόνο του στον αυτόματο πιλότο και καθορίζει τις κινήσεις σου. Μία από αυτές είναι και να συγκρίνει τον πρώην με τον νυν σύντροφό σου. Κι ενώ εσύ δε μιλάς και δουλεύεις μόνο με τα μάτια, όταν ο σύντροφος σου σε κοιτά, γνωρίζει πως κάπου χάνεσαι, κάτι σε απασχολεί και συνήθως κατηγορεί τον εαυτό του, αδίκως.

 

5. Δίνεις σκάρτη ευκαιρία

Πόσο υγιής μπορεί να είναι μια σχέση όταν το 10% κάνει όνειρα και το άλλο 90% επιστρέφει στο παρελθόν με διάφορους τρόπους; Πόσο υγιές είναι να βλέπεις τον άνθρωπό σου διαρκώς σε μια κατάσταση που μπερδεύονται οι υποστάσεις; Ένας άνθρωπος που ακούει διαρκώς το ίδιο τραγούδι στο ράδιο, θα βαρεθεί και θα το κλείσει. Ένας άνθρωπος σε μια σχέση όμως, πριν αποφασίσει να κλείσει κάθε ενδεχόμενο, θα κλειστεί στον εαυτό του και θα απομονωθεί, σε μια φάση που υποτίθεται ανοίγεστε και γίνεστε ευάλωτοι ο ένας απέναντι στον άλλο.

 

Λοιπόν, κλείσε τις κουρτίνες, τις πόρτες, το κουτί και ό, τι άλλο έχει μείνει για να τελειώσει επιτέλους αυτό το αστείο με τους πρώην. Σταμάτα να μιλάς για κάποιον άλλο, όταν μπροστά σου υπάρχει ένας άνθρωπος που σε κοιτάει στα μάτια και θέλει να περάσει όμορφο και ποιοτικό χρόνο μαζί σου. Κι αν ακόμη ζεις στο παρελθόν σου, δε σου φταίει σε τίποτα το παρόν σου για να την πληρώνει, να τα λέμε κι αυτά.

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου