Τι σε τρομάζει πιο πολύ από τα παρακάτω; Τα φίδια, το σκοτάδι, το ύψος, ο οδοντίατρος, οι αστραπές ή οι αράχνες;
Δίπλα σε ποιο από όλα δε θα άντεχες να σταθείς όρθιος ούτε για ένα λεπτό; Άραγε, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοβάσαι;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια ή δυο ή παραπάνω φοβίες. Πλάσματα και πράγματα που τους τρομάζουν γίνονται η αιτία που ουρλιάζουν ή κρύβονται κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτά.

Δεν είναι παράλογο αλλά ούτε και λογικό να ζεις όμως διαρκώς με έναν φόβο και ένα μόνιμο άγχος. Άραγε, τι θα συνέβαινε εάν φοβόσουν όλα τα παραπάνω και ξαφνικά έπρεπε να τα αντιμετωπίσεις όλα; Αν ας πούμε, έχεις ραντεβού στον οδοντίατρο και έξω βρέχει κι έχει κεραυνούς; Αν ξαφνικά βρεθείς στο ασανσέρ και γίνει διακοπή ρεύματος; Κι αν στη συνέχεια αφού σε βοηθήσουν να απεγκλωβιστείς, βγεις στον πρώτο όροφο όπου έχει συλλογές με αράχνες και φίδια μόνο για την ερχόμενη Πέμπτη, τι θα γίνει;

Και τελικά τι κάνεις αν παιχτεί η παραπάνω φάση; Eπιλέγεις να αντιμετωπίσεις όλους τους φόβους σου σαν να παίζεις σε ηλεκτρονική πίστα ή κάθεσαι στη γωνία σου και κλαις έως ότου να φύγουν όλα και να βγει ουράνιο τόξο;

Το ξέρεις πως αυτού του είδους οι φοβίες σου δημιουργούν με τον καιρό εφιάλτες; Για παράδειγμα, κάθε φορά που θα νιώθεις κούραση λόγω εργασίας, άσκησης ή ψυχολογικής δυσφορίας το μυαλό σου επειδή θα είναι φορτωμένο θα ξεσπάσει δίνοντάς σου έναν φόβο με εικόνα μέσ’ από τα μάτια σου. Και τότε, ο φόβος σου θα σε ακολουθεί ακόμα και στον ύπνο σου, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις διαταραχές του ύπνου -κι εννοείται του ξύπνιου.

Ο φόβος για κάτι, δε μας βοηθάει πουθενά. Ίσα-ίσα μας δημιουργεί μόνο προβλήματα, ψυχολογικά και τραυματικά. Γιατί εξαιτίας του αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό η συναρπαστικό γιατί ξέρουμε πως θα μας περιμένει στη γωνία. Ωστόσο ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας δεν είναι να περιμένουμε έως ότου το πρόβλημα να γίνει τόσο μεγάλο, ώστε να φοβόμαστε να ανασάνουμε, αλλά να δράσουμε όσο πιο πρόωρα μπορούμε για να μη δημιουργηθεί όλο αυτό.

Το άγχος κι η προκατάληψη είναι μια αλυσίδα που έχει ως στόχο να είναι δεμένη στο πόδι μας και να μας φυλακίζει ψυχικά. Ο μόνος τρόπος να την κόψεις, είναι να ρισκάρεις και να πας κόντρα στον φόβο σου. Πώς; Πάμε να δούμε κοινές φοβίες και την αντιμετώπισή τους με βάση τα παραπάνω παραδείγματα.

Ο οδοντίατρος είναι κάποιος που θα σε βοηθήσει να ομορφύνει το χαμόγελό σου. Αν λοιπόν τον φοβάσαι, μπορείς να πηγαίνεις κάθε φορά λίγο πιο συχνά πχ. κάθε 6 μήνες, παρέα σου να έχεις μόνο μια μπάλα χεριού που μπορείς να την πιέζεις συνέχεια και έτσι να ξεσπάς. Όσον αφορά στα ερπετά, μια ή και δυο πιο συχνές επισκέψεις σε μουσεία, σε ζωολογικούς ή σε πάρκα τα οποία κρύβονται μέσα, θα σε φέρει αντιμέτωπο με τον τρόπο ζωής τους. Θα καταλάβεις περισσότερα πράγματα για αυτά και θα μπορέσεις να μάθεις μυστικά για το που κρύβονται και πώς τα αντιμετωπίζει κάποιος.

Το σκοτάδι είναι ο φόβος πολλών. Δέκα λεπτά να κάτσεις σε μια γωνία στο σπίτι σου δίχως φως και πίσω σου να έχεις τοίχο, θα ήταν εντελώς ιδανικό. Μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά δείξε στον εαυτό σου, τι χρωματίζει γενικά την ψυχή σου και σου δίνει φως, σκέψου ότι ο φόβος σου θα ήταν ένα τίποτα αν απλά άναβες τα φώτα. Κι αν καταφέρεις να το κανείς αυτό, θα είσαι πιο ατρόμητος από ποτέ. Όσον αφορά στο ύψος, μπορείς να ρισκάρεις σιγά-σιγά και να δοκιμάζεις κάποια σπορ που σχετίζονται με αυτό -μην πας στο Bungee Jumping με τη μία, ξεκίνα αναρρίχηση.

Ουσιαστικά, αυτά που μας τρομάζουν θέλουν έρευνα και ρίσκο. Να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, να δεχτείς ότι φοβάσαι. Να δεις ποσά συναισθήματά σου προκαλεί ο φόβος και σε αδειάζει συναισθηματικά και να τα συγκρίνεις με τη χαρά, την ελευθερία και την απόλαυση.

Δε ζούμε για να φοβόμαστε, ζούμε για να απολαμβάνουμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου