Στην πορεία της ζωής θα έχεις σίγουρα αντιληφθεί πως δεν είναι μόνο το φαινόμενο της αποχώρησης συχνό, αλλά και το φαινόμενο της επιστροφής. Τα ίδια πρόσωπα ξαναγυρίζουν εκεί που νομίζαμε πως είχαμε χάσει τα ίχνη τους ή είχαμε κόψει τελείως παρτίδες μαζί τους. Ξέρεις κάποιον καιρό, τον θεωρείς φίλο σου, είστε δεμένοι, συμβαίνει κάτι, απομακρύνεστε και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το πρώην φιλαράκι επιστρέφει. Το δέχεσαι πίσω;

Ακόμα και οι πιο δυνατές φιλίες έχουν περάσει κάποια στιγμή την κρίση τους. Για κάθε φιλία υπάρχει μια δοκιμασία, ένας καβγάς, κάτι στη γωνία να την περιμένει για να τεστάρει τις αντοχές της. Είναι λογικό κάποια στιγμή να υπάρξει σύγκρουση, ειδικά ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν σχεδόν καθημερινά. Αφύσικο θα ήταν να ήταν όλα τέλεια χωρίς κανένα ψεγάδι, αφού σίγουρα η τελειότητα θα μας την έδινε αφάνταστα στα νεύρα.

Μια φιλία είναι μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων (σχέση δε θεωρείται μόνο η ερωτική). Εσύ με το ταίρι σου δεν έχεις τσακωθεί ποτέ; Κάποιοι θεωρούν πως μια φορά να τσακωθείς με τον κολλητό είναι αρκετή για να «σπάσετε». Άρα, σαν να λέμε πως με την πρώτη δυσκολία, παρατάς το flag race, βγάζεις τα ρούχα σου και πας να κάτσεις στις κερκίδες. Η παραπάνω προκατάληψη περιέχει και μια δικαιολογία που την κάνει πιο αληθοφανή. «Αν ο φίλος σε προδώσει, θα το κάνει ξανά». Μέσα σε μια πρόταση με 9 λέξεις βλέπουμε μια κουβέντα τρίτου να γίνεται δική σου άποψη κι έτσι να μπαίνεις στο τριπάκι να αδικήσεις κάποιον. Σημαντικό είναι να υποστηρίζεις τον φίλο σου αν τον θέλεις στη ζωή σου, ακόμα και τις φάσεις εκείνες που δεν είστε στα καλύτερά σας. Κάθε φιλία έχει τη δίκη της Ιθάκη και ο φίλος πρέπει να μάθει να κολυμπάει σε αυτή.

Αν επιστρέψει ο φίλος σου και τον δεχτείς και πάλι στη ζωή σου, πρέπει πάνω από όλα να μην τον κάνεις να νιώσει άβολα. Καλό θα ήταν να μην αναφερθείς στην αιτία του τσακωμού. Το ιδανικό θα ήταν να το έχεις ξεπεράσει από μόνος σου πριν φτάσει η στιγμή της επιστροφής. Δηλαδή, πρέπει να μιλήσεις με τον εαυτό σου για το πώς θα αντιμετωπίσεις αυτό που συνέβη και να εστιάσεις σε αυτό που ενόχλησε εσένα προσωπικά. Μόλις τα βρείτε με το φιλαράκι, ο καλύτερος τρόπος για να σπάσετε τον πάγο είναι να φέρετε κατά νου όμορφες μνήμες και στιγμές που ζήσατε μαζί. Το να εξιστορήσετε τα παλιά θα σας γεμίσει με όμορφη διάθεση και με ένα αίσθημα συγκίνησης. Μια καλή ιδέα τώρα που κάνετε και πάλι παρέα είναι να προσπαθήσετε να κάνετε πράγματα που δε δοκιμάσατε παλιά μαζί. Ακόμα, είναι σημαντικό με την επιστροφή να θέσουν και οι δύο πλευρές όρια. Δε χρειάζεται να αναθεωρήσεις, αλλά μόνο να πεις τι είσαι διατεθειμένος να συγχωρέσεις, τι να ανεχτείς και τι να προσφέρεις.

Αξίζει να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη φιλία σου με κάποιον και ίσως αυτό που περάσατε να σας φέρει ακόμα πιο κοντά. Το πολύ-πολύ, αν δε σας βγει, να τα σπάσετε και πάλι. Για τους ανθρώπους που αγαπάμε ας κάνουμε πού και πού και καμιά υποχώρηση!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.