photo-1534258936925-c58bed479fcb

Κάποιοι από μας πριν χρόνια, κάποιοι από το σχολείο και τα απογευματινά μαθήματα καράτε και ρυθμικής γυμναστικής, κάποιοι πιο πρόσφατα λόγω της μόδας γιατί αν δε γυμνάζεσαι και να το φωνάζεις δεν είσαι ιν, κάποιοι γιατί μας έδωσε τελεσίδικο ο γιατρός μας. Ναι, καλά κατάλαβες. Μιλάς για όλους τους gym junkies, που καλά θα ήταν να μαζευτούμε καμιά μέρα για κυκλική ψυχοθεραπεία.

Κάποιοι από εμάς ορκιζόμασταν πως δεν είμαστε πρωινοί τύποι και τώρα τρέχουμε στα γυμναστήρια στις 6 το χάραμα με την τσίμπλα στο μάτι, μπας και δεν προλάβουμε το απόγευμα. Κάποιοι στο διάλειμμά μας το μεσημέρι, άλλοι μεταμεσονύχτια, μα όλοι με την πρώτη ευκαιρία τρέχουμε να πάρουμε τη δόση μας στο γυμναστήριο. Και να ο ιδρώτας που τρέχει σαν ποτάμι και να ‘μαστε κι εμείς φαρδιοί πλατιοί στο πάτωμα μετά από ένα δύσκολο πρόγραμμα έτοιμοι να κάνουμε εμετό, αλλά πόσο μα πόσο μας αρέσει!

Έχουμε αυτήν τη σχέση αγάπης–μίσους με τους γυμναστές μας, κάτι σαν τις σχέσεις που έχουμε με τα αδέρφια μας. Μια τους ρίχνουμε κατάρες και μισούμε την ώρα και τη στιγμή που τους συναντήσαμε, και μια τους αγαπάμε, τους κάνουμε δωράκια κι όταν λείπουμε λίγες μέρες, μετράμε τις μέρες να τους ξανανταμώσουμε! Τρέχουμε στα γυμναστήρια σε διακοπές κι αργίες και έχουμε τους φίλους μας να μας κράζουν για τη δέσμευσή μας, που στο τέλος μας εμφανίζονται κι’αυτοί μια καλή μέρα να δοκιμάσουν, λέει, και μας μένουν τελικά ενέχυρο για κουτσομπολιά και παρέα στα διαλείμματα της γυμναστικής.

Πέρα από τη ρουτίνα, τη συνήθεια, από όλες τις φιλίες και τις σχέσεις που φτιάξαμε στα γυμναστήρια, από τη διαφορά που είδαμε σε μας με χρόνια γυμναστικής, έχουμε και τις ενδορφίνες που σαν κερασάκι στην τούρτα, έρχονται να ταΐσουν την εξάρτησή μας και να μας κάνουν όχι απλά να θέλουμε να γυμναστούμε αλλά να το χρειαζόμαστε. Οι ενδορφίνες λοιπόν, είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τον εγκέφαλό μας και διοχετεύονται στο αίμα μας. Είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης κι εξαιρετικό παυσίπονο. «Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες , ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης».

Όταν γυμναζόμαστε, εκκρίνουμε τόσο ενδορφίνες όσο και σεροτονίνη που συμβάλλουν στην εξάλειψη του στρες όσο και στην καλύτερη διάθεση. Η ευφορία που νιώθουμε μετά το γυμναστήριο λοιπόν, δεν προέρχεται από τα ναρκωτικά που όλοι νομίζουν ότι κάνουμε, αλλά αντιθέτως από το ίδιο μας το σώμα! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που χιλιάδες κόσμου έχει καταπολεμήσει την κατάθλιψη με σωστή άσκηση.

Η γυμναστική λοιπόν, είναι πολλές φορές ο λόγος που ξυπνάμε το πρωί, ο λόγος που περιμένουμε τα Σαββατοκύριακα, ο λόγος που ό,τι και να μας συμβαίνει μένουμε θετικοί και έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ο λόγος που γελάμε λίγο περισσότερο, που αλλάζουμε τις συνήθειές μας για ένα σκοπό, που όσο και να το κρύβουμε, είναι η πιο αγαπημένη μας συνήθεια μετά την πίτσα και το Netflix τα Σάββατα!

Και για να προλάβουμε όλους τους ορθολογιστές που θα έρθουν να μας μιλήσουν για εξάρτηση, για body-image issues και για διατροφικές διαταραχές, να σας υπενθυμίσω ότι η άσκηση είναι η πιο υγιής εξάρτηση κι ο λόγος που πολλοί από μας παλέψαμε προβλήματα υγείας ψυχικής και μη. Γι’αυτό αφήστε τις δικαιολογίες και ελάτε και σεις στο επόμενο session!

Πηγή

 

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου