Θα ήταν πολύ εύκολο, ανοίγοντας αυτό το άρθρο, να διαβάσεις μία λίστα από συμβουλές και συνταγές επιτυχίας για να βρεις, τελικά, τη λύση του μυστηρίου. Να ‘ναι η τελευταία ιστοσελίδα που θ’ ανοίξεις  για να πάρεις τη σωστή απόφαση και να δεις επιτέλους πού πατάς και πού βαδίζεις. Να ξεδιαλύνει το τοπίο, βρε αδερφέ! Να ξέρεις ότι είναι όντως ο άνθρωπός σου, η σχέση σου η καλή, που περίμενες για καιρό. Ο άνθρωπος που θα κοιτάς στα μάτια και θα βλέπεις το αύριο. Απογοητεύσου ελεύθερα. Δεν είναι. Γιατί μιλάμε για σχέσεις ανθρώπων κι όπως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι εκείνες ποτέ δεν είναι ίδιες.

Καμία λίστα δεν μπορεί να γνωρίζει το πώς σκέφτεσαι και τι θες από μια σχέση. Σίγουρα, όμως, δε θες ανασφάλεια. Και τέτοιου είδους σκέψεις γεννιόνται απ’ ανθρώπους που έρχονται με ημερομηνία λήξης, ας μη γελιόμαστε. Μπορεί να μη σου ‘χει ξανά τύχει, αλλά για όλα υπάρχει πρώτη φορά.

Ίσως να έκατσες να αναλύσεις με την παρέα σου για πολλά μερόνυχτα την όλη φάση. Κι ίσως να εξελίχθηκε σε ένα βομβαρδισμό από συμβουλές κι υποδείξεις, με τα δάχτυλα να κουνιούνται για το τι πρέπει να κάνεις για να ζεσταθεί το κλίμα, πώς να το πασάρεις ότι πας για κάτι παραπάνω ή τι ατμόσφαιρα πρέπει να φτιάξεις για να δέσετε. Μπορεί να βγάλατε χαρτί και μολύβι και να απαριθμήσατε τα θετικά και τα αρνητικά που έχετε μέχρι τώρα σαν πιθανό ζευγάρι. Καλά να πάθεις!

Μπορεί να συμβουλεύτηκες και πρόσωπα απ’ την οικογένειά σου ή τον συγγενικό σου κύκλο, γιατί αυτοί σε αγαπούν και σε ξέρουν και, προπάντων, θέλουν το καλό σου. Κι αυτά που άκουσες κινούνται πάνω κάτω στα: «Δε σου ταιριάζει», «Καλύτερα να το αφήσετε», «Δε σου αξίζουν τέτοιες καταστάσεις».

Σου πέρασε απ’ το μυαλό ότι σίγουρα είναι αλλού κι ότι σε θέλει για σβήσιμο. Γι’ αυτό κι εσύ δεν απέκλεισες παρακολουθήσεις κινητού τηλεφώνου και κλεφτές ματιές στα social media για να πιάσεις λαβράκι. Όπως έστρωσες τώρα κοιμήσου! Γιατί κανείς δε σε ξέρει καλύτερα απ’ τον ίδιο σου τον εαυτό. Κι η απάντηση δε βρίσκεται ούτε στους φίλους, ούτε στην οικογένεια, ούτε στην καχυποψία.

Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να δίνουν συμβουλές. Η φάση αυτή, όμως, δεν τις χρειάζεται. Αυτή η κατάσταση έχει ανάγκη από χώρο και χρόνο με τον ίδιο σου τον εαυτό. Έχει ανάγκη απ’ το πόσο καλά σε ξέρεις. Απ’ το πόσο μπορείς και θες να σε μάθεις. Γιατί είναι πολύ εύκολο να θέσεις στον άνθρωπο, που γουστάρεις να υπάρχει στη ζωή σου, μία ερώτηση που θα ‘χει μόνο δύο πιθανές απαντήσεις, για να σου φύγει το βάρος της ευθύνης. Να σηκώσεις τα χέρια ψηλά για να πάρει ο άλλος τη σκυτάλη. Το δυσκολότερο, όμως, είναι να δεις κατάματα την αλήθεια. Κι αυτή είναι ότι αν ήταν ο άνθρωπός σου, δε θα αμφέβαλλες στιγμή.

Δε θα υπερανέλυες συμπεριφορές και γεγονότα που ζήσατε, γιατί δε θα ‘χες χρόνο. Οι άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν σου μετατρέπουν την ανασφάλεια σε αδρεναλίνη.  Δεν τους αφήνεις χώρο για να σκεφτείς τι θ’ απογίνετε, γιατί ζείτε μοναδικές στιγμές μαζί. Δεν τους αφήνεις να σ’ αφήσουν. Δε σ’ αφήνουν να τους αφήσεις. Οι άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν σφραγίζουν αδιαμφισβήτητα το παρόν σου φλερτάροντας το μέλλον. Είναι η απάντηση σε κάθε ερώτησή σου.

Δεν έχεις ανάγκη απ’ τους γύρω σου να σου πουν αν είναι η σχέση της ζωής σου. Δεν ψάχνεις να βρεις στοιχεία που καθορίζουν το τι είναι σχέση και πώς αυτή εξελίσσεται. Είσαι τόσο έντονα στο παρόν που κάθε σκέψη σας είναι κοινή χωρίς ενδοιασμούς. Κάποιοι, βέβαια, ήρθαν για να μείνουν λιγότερο απ’ αυτό που νόμιζες, κι εσύ ίσως να μην το ξέρεις ακόμα. Κι αυτό γιατί δεν είναι όλοι για όλα.

Κάποια εισιτήρια είναι με επιστροφή. Εκεί, λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά, πάρε το ρίσκο σου για το αν θα ζήσεις τη στιγμή ή αν θα ακολουθήσεις τον δικό σου δρόμο. Γιατί για κάποιους η μαρκίζα δεν παίζει κανέναν ρόλο. Εσύ, όμως, παίζεις τον σημαντικότερο στη δική σου.

The stage is yours!

Συντάκτης: Ιωάννης Σαββίδης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη