Αν σε ρωτούσαν τι γεύση έχει ο έρωτας, τι θα απαντούσες; Αν σε ρωτούσαν ποιο γλυκό είναι ή ποιο φαγητό; Ο έρωτας περνάει πάντα από το στομάχι; Είναι μόνο η δεξιοτεχνία στη μαγειρική που σε κάνει να ερωτευτείς όμως, ή μήπως είναι ο χρόνος που περνάτε μαζί ανακαλύπτοντας νέες γευστικές απολαύσεις;

Ο έρωτας διεγείρει το στομάχι κι όχι γιατί περνάει απ’ αυτό αλλά γιατί ο εγκέφαλος ξέρει να θυμάται ότι αυτός ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, μοσχοβολάει με γλυκά, πίτες, φαγητά, εδέσματα, ποτά. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο το θέμα της μαγειρικής και της επαφής με την κουζίνα. Μια χρόνια αντιπάθεια που παλεύει να διεκδικήσει χρόνο για τη δική σου απόλαυση. Πόσω μάλλον για τις απολαύσεις της σχέσης σου. Να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις; Από πού κι ως πού; Θα παραγγείλεις το εύκολο, το γρήγορο και φθηνό φαγητό ή θα προτιμήσεις την οικονομική ταβέρνα ή εστιατόριο. Έχεις τον μυστικό συνδυασμό που θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο με το amore σου, ασχέτως με το ότι θα γλιτώσεις την καθαριότητα και την όλη φασαρία. Όμως, ακόμα κι αυτό που θα παραγγείλεις, έχει μεγάλη σημασία για το πώς νιώθεις μέσα σ’ αυτή τη σχέση.

Σχέση που μπορεί να μοιάζει με ταξίδια, θάλασσα και καλοκαίρι, οπότε οι παραγγελίες κυμαίνονται σε θαλασσινά και μεσογειακές σαλάτες, ούζο, ελιές, αγγουροντομάτα κι ελληνική φέτα. Χαρακτηριστικές επιλογές που επαναφέρουν τη ζωντάνια, την ανεμελιά και την απόλαυση ή οδηγούν τη σχέση στο να σοβαρεύει όλο και περισσότερο. Σχέση που μπορεί να σου θυμίζει σπιτική θαλπωρή και ζεστασιά των παιδικών σου χρόνων. Τηγανητά κολοκυθάκια και γεμιστές πιπεριές, παστίτσιο ή μουσακά, μια σειρά από εικόνες που σας κάνουν να επιστρέψετε στο παρελθόν ώστε να γεμίσετε θετική ενέργεια.

Σχέση που μπορεί να χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, διεκδίκηση, κτητικότητα κι έντονο παρελθόν μεταξύ σας, μπορεί και να εκπροσωπηθεί από πικάντικες δημιουργίες και κόκκινο κρέας, συνοδευόμενα με παγωμένα ποτά. Ανατολίτικα μπαχάρια που θυμίζουν σπανιότητα ή σως chilly που σας ταξιδεύουν στις πιο ζεστές σας στιγμές. Σχέση που μπορεί να περνάει καθημερινά φουρτούνες και μπόρες, ημερεύει με σοκολατίνες, κρέμες κάθε είδους, γλυκά του κουταλιού ή ελαφριά ποτά· έναυσμα για διέγερση κι αναζωογόνηση, για αναθεώρηση και ξεκούραση.

Κι αν η σχέση σας χαρακτηρίζεται από ακριβά γούστα, τότε σίγουρα μπορεί να σας εκπροσωπήσει ένα μενού με πρώτο δεύτερο και τρίτο πιάτο. Με ένα δυνατό μπάτζετ που μπορεί να σας βάλει και τους δύο στην κουζίνα, κάνοντας το αποτέλεσμα να μοιάζει μέτριο μπροστά σ΄ αυτό που μπορεί να συμβεί την ώρα της μαγειρικής. Διάφορες εναλλακτικές συνταγές υπάρχουν εκεί έξω και για όσους επιθυμούν ανανέωση, εξερεύνηση κι ίντριγκες μεταξύ ουρανίσκου κι εγκεφάλου όπως σος βατόμουρων, ανανά, αβοκάντο ή μια σειρά από περίεργα cocktail που, εκτός από μέθη, μπορεί να προκαλέσουν κι όλα όσα μέχρι στιγμής δεν έχετε ζήσει στο κρεβάτι. Οπότε, παράλειψε τις ικανότητες μαγειρικής που μπορεί να είναι κάτω του μετρίου κι αφέσου στον αυτοσχεδιασμό.

Αν ο έρωτας πρέπει να δοκιμάζεται, ένα μεγάλο πεδίο μάχης είναι αυτό της κουζίνας, με τα πολλά σκεύη και τις οσμές από τα ξημερώματα μέχρι αργά τη νύχτα. Τα χαμηλωμένα φώτα και τ’ άπλυτα να υπερβαίνουν όλα τα όρια. Τους καβγάδες και τις διαφωνίες μέσα από μουντζούρες στο πρόσωπο από αλεύρι και κόκκινες σάλτσες. Μέσα από ξεσπάσματα στο σπάσιμο πιάτων ή πτώσεις νερού καθώς η οργή κι ο θυμός ξεθυμαίνουν. Ένας συνδυασμός παράνοιας και ταυτόχρονα καψούρας, μπορεί στο τέλος να μην έχει καν μαγειρικά αποτελέσματα, αλλά να σας βρίσκει αγκαλιά το ξημέρωμα, να τρώτε λίγα από εκείνα τα υλικά που μπορεί να ψωνίσατε για ολόκληρο τον μήνα.

Αν η τέχνη θέλει θυσίες, ο έρωτας ανήκει στην τέχνη! Κι αυτό γιατί χρειάζεται μια αναμέτρηση στον πάγκο της κουζίνας, με φθηνά ή πανάκριβα υλικά. Με αλκοόλ και κρεμμύδια να τσιγαρίζονται καθώς γεύεσαι τα χείλη που τόσο θέλουν να δοκιμάσουν τη σπεσιαλιτέ σου. Λίγο από τον χρόνο σου θα χρειαστείς, για ν’ ανακαλύψεις ότι τρώγοντας, μπορείς να ερωτευτείς περισσότερο. Μπορείς να πιάσεις πάτο, σαν τo λάδι στο ταψί που σιγοβράζει. Μπορείς να καείς, σαν τα βότανα που μπήκαν πάνω στο φύλλο της πίτσας. Μπορείς να γλυκαθείς σαν τη βλαβερή ζάχαρη, που κρύβει μέσα μια πραλίνα σοκολάτας. Όλα είναι θέμα οπτικής.

Μαγειρεύουμε;

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ιωάννης Σαββίδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου