Το παιχνίδι των δέκα ερωτήσεων είναι ένα παιχνίδι που συνηθίζεται στις πρώτες γνωριμίες. Κι ας το γνωρίσαμε μέσα από τις κλασικές Αμερικάνικες ρομαντικές κωμωδίες, αποτελεί έναν ουσιαστικό πρόλογο για το άτομο που έχεις απέναντί σου και θες να γνωρίσεις. Υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα που θες να μάθεις σε μια καινούργια γνωριμία. Ποιες όμως είναι οι δέκα πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα σου δώσουν τις απαντήσεις που ψάχνεις έτσι ώστε να πάρεις μια πρώτη γεύση του ατόμου που έχεις απέναντί σου;

 

1. Για ποιο γεγονός ή άτομο είσαι ευγνώμων στη ζωή σου;

Αγαπώ τις ερωτήσεις που βάζουν σε σκέψη παράλληλα και τον ερωτηθέντα και των ερωτήσαντα. Επίσης αγαπώ τα ωμά συναισθήματα που ξεπροβάλλουν σε κάθε ερώτηση. Αν το άτομο που έχεις απέναντί σου δυσανασχετεί, δυσκολευτεί ή θέλει να αλλάξει θέμα, σημαίνει πως ίσως και να μην έχει ακόμη ψάξει μέσα του για τα γεγονότα ή τα άτομα αυτά που θα «έπρεπε» να νιώθει ευγνώμων. Ή ακόμη, αποφεύγει τις καταστάσεις εκείνες που τα συναισθήματα ίσως υπερνικήσουν και φανερωθεί κάποια πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού του.

 

2. Αν είχες μια επιπλέον ώρα την ημέρα τι θα έκανες;

Όλοι συνεχώς αναζητάμε επιπλέον ώρες. Η ζωή προχωρά κι εμείς ξοπίσω της προσπαθούμε να την προλάβουμε. Αν πραγματικά είχαμε μια επιπλέον ώρα θα την αξιοποιούσαμε κάνοντας όλα όσα λέμε πως δεν προλαβαίναμε; Μέσα από αυτή την ερώτηση επίσης μπορείς να πάρεις μια κλεφτή ματιά από τα χόμπι, τις ασχολίες ή όλα όσα θα ήθελε να ασχοληθεί ο συνομιλητής σου.

 

3. Στον ελεύθερό σου χρόνο προτιμάς ταινία στο σπίτι, βιβλίο ή σινεμά;

Εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος, μόνο ενθουσιασμός ή απογοήτευση αν ο συνομιλητής σου διαλέξει ή όχι το ίδιο μαζί σου. Η επιλογή βιβλίου δείχνει άτομα που προτιμούν μέσα στην εμπειρία μιας καινούργιας ιστορίας να βάζουν κομμάτι της δικής τους φαντασίας. Συνήθως μέσα από το βιβλίο ντύνεις εσύ εικονικά τους πρωταγωνιστές, ενώ μέσα από την ταινία μπαίνεις γρηγορότερα στο κυρίως θέμα. Η επιλογή σινεμά από την άλλη δείχνει άτομα που προτιμούν να ζουν τις δικές τους εμπειρίες στο έπακρον, με κάθε εικονική και ηχητική τεχνολογική ανάπτυξη γιατί πιστεύουν πως μόνο έτσι αξίζει.

 

4. Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό σου που δε θα μπορούσε κανείς να μαντέψει γι’ εσένα;

Είναι αυτές οι προσωπικές ερωτήσεις, οι «under the table» που σου δίνουν μια μικρή γεύση του ολότελα κλειστού κόσμου που δε σου έχει ανοίξει ακόμη ο συνομιλητής σου. Μια μικρή ευαισθησία, ένα ΟCD, ένα κόλλημα ή και κάτι εντελώς χαζό μοιάζει ικανό να σπάσει τον πρώτο πάγο μεταξύ σας και να σας φέρει πιο κοντά, ή το αντίθετο.

 

5. Σε τι πιστεύεις ή ακόμη, πιστεύεις κάπου;

Όπως και σε κάθε ερώτηση έτσι και σ’ αυτήν οι σωστές και λάθος απαντήσεις δεν υπάρχουν και χωράει κάθε απάντηση, από το «στον άγιο Βασίλη» μέχρι «στην αλήθεια». Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη κι αυτοί που πιστεύουν πως οι δύναμη κρύβεται μέσα στον άνθρωπο. Το ιδιαίτερο αυτής της ερώτησης είναι ότι ίσως το άτομο που έχεις απέναντί σου βασανίζεται από τα ίδια αναπάντητα ερωτήματα στο θέμα πίστης όπως εσύ. Ή ακόμη καλύτερα ίσως έχει βρει τις δικές του εκδοχές αλήθειας.

 

6. Τι θα ευχόσουν κάποιος να σε ρωτούσε;

Κάποιοι άνθρωποι έχουν κάποιες πεποιθήσεις ή πιστεύω που θα ήθελαν να τα μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο κι ίσως απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ή ίσως να είναι έτοιμοι να μοιραστούν μια προσωπική στιγμή τους ή μια δική τους εμπειρία. Γίνε εσύ η ευκαιρία λοιπόν να βρει κάποιος τη φωνή του.

 

7. Πώς διαχειρίζεσαι μια δύσκολη μέρα;

Δύσκολες μέρες έχουμε όλοι, το να μοιραζόμαστε τους τρόπους που τις αντιμετωπίζουμε ή κάποια extra tips αποτελεί ένα μεγαλύτερο βήμα στο να εξοστρακίζουμε μαζί τους και κάθε κακό συναίσθημα που μας προκαλούν. Μέσω αυτής της ερώτησης ίσως μάθεις κάποιους καινούργιους τρόπους που θα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά παράλληλα καταλαβαίνεις κι εκείνους τους ανθρώπους που ίσως απλώς ξεσπούν στους γύρω τους χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο τους επηρεάζει μια δύσκολη μέρα.

 

8. Τι στέκεται ανάμεσα σε εσένα και την απόλυτη ευτυχία;

Μέσα από την απάντηση του συνομιλητή σου θα καταλάβεις με τι μοιάζει η πραγματική ευτυχία γι’ αυτόν. Ίσως είναι το χρήμα, ως μέσο και σαν σκοπός. Ίσως είναι κάποιες καταστάσεις ή δεδομένα που δεν είναι στο χέρι μας πόσο εύκολα θα αλλάξουν. Αν η απάντηση όμως είναι «ο ίδιος μου ο εαυτός» δείχνει έναν άνθρωπο που έκανε μια βουτιά μέσα του, στα ουσιαστικά του θέλω και κατάλαβε πως μόνοι εμείς βάζουμε τρικλοποδιές στους εαυτούς μας.

 

9. Αν μπορούσες να άκουγες τις σκέψεις των γύρω σου θα το έκανες;

Κι εδώ βλέπεις τι έκανε εν τέλει αυτή η περιέργεια στην έρμη τη γάτα. Μοιάζει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεις τι πραγματικά πιστεύουν οι άλλοι για σένα, αλλά πόσοι πραγματικά μπορούν αν το αντέξουν.

 

10. Ποιος σε ξέρει καλύτερα;

Από την ερώτηση αυτή καταλαβαίνεις πόσο κοντά είναι με τους φίλους και την οικογένειά του. Αν είναι από τους ανθρώπους που επιλέγουν να μη μοιράζονται ουσιαστικά κομμάτια του εαυτού τους κι αν αφήνει ουσιαστικά τον εαυτό του ελεύθερο.

 

Εκτός από τις απαντήσεις στις δέκα πιο πάνω ερωτήσεις, παίζοντας το παιχνίδι αυτό θα δεις και την ευρηματικότητα του συνομιλητή σου ως προς τις δικές του ερωτήσεις σε εσένα.  Θα δεις την αύρα, την προθυμία και τη χαρά του, ή όχι, μπροστά στο «τσαλάκωμα» της εικόνας του.  Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίσουμε κάποιον μέσα από μόνο δέκα ερωτήσεις. Όμως μπορείς να πάρεις μια εικόνα, έναν πρόλογο, μια γεύση.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου