Article of the day: Η Γεωργία Μαρίνου δίνει 10 ερωτήσεις πριν το επόμενο βήμα της σχέσης! Δες εδώ. 

houillugv

Οι καβγάδες μεταξύ των ζευγαριών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε σχέσης, το αλατοπίπερο. Αναγκαίοι κάποιες φορές, βοηθούν να ξεθυμάνουμε τη συσσωρευμένη έντασή μας και να αναθεωρήσουμε τις βάσεις της σχέσης. Οι καβγάδες, όταν βέβαια δε λαμβάνουν χώρα συχνά, μάς βοηθούν να καθορίσουμε τη σημαντικότητα κάποιων γεγονότων για το ταίρι μας. Να οριοθετούμε τη σχέση με βάση τις ανοχές και αντοχές της κάθε  πλευράς. Από την άλλη, όμως, κάποιες φορές απλώς αποτελούν την αφετηρία για κάτι καλύτερο. Ίσως να χρειάζεται να βγάλουμε τα σπαθιά και να κονταροχτυπηθούμε μεταξύ μας για τη δική μας προσωπική βελτίωση και εξέλιξη της σχέσης.

 

1. Όταν ήταν ο λόγος να αποφασίσεις να ανοίξεις αποταμιευτικό λογαριασμό

Ο καβγάς ξεκίνησε όταν για ακόμη μια φορά έκανες μια ακριβή «επένδυση». Το ταίρι το πήρε χαμπάρι, έβαλε τις φωνές και ακολούθησε ένας οχετός φράσεων που έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν του τύπου: «σπαταλάς τα λεφτά σου», «δεν κάνεις οικονομίες», «πώς θα ανοίξουμε σπίτι» κ.α.. Λες και ο τσακωμός αυτός μπαίνει στο repeat κάθε λίγο καιρό, όμως να που εσύ τσίμπησες αυτή τη φορά και αποφάσισες να ανοίξεις αποταμιευτικό λογαριασμό, για να κάνεις τις οικονομίες σου χωρίς να δίνεις δικαίωμα με κάθε καινούργια «επένδυση». Έτσι και το ταίρι είναι ευχαριστημένο κι εσύ. Η σωστή ισορροπία για τα οικονομικά θέματα κάθε ζευγαριού κρύβεται στην αλληλοκατανόηση και το σεβασμό των ουσιαστικών αναγκών μας, και τη διατήρηση της ελευθερίας και αυτονομίας του καθενός.

 

2. Όταν αποφασίσατε να βάλετε γενικό διακόπτη για τα φώτα

Είναι λες και το μυαλό σου αρνείται απλά να κάνει τη σκέψη να κλείσεις τα φώτα προτού φύγεις από το σπίτι. Φυσικά και δε θες να τα αφήνεις ανοικτά αλλά κάθε φορά φεύγεις τόσο φουριόζικα που δε σκέφτεσαι καν αν άφησες τα φώτα ανοικτά ή όχι. Η περιβαλλοντική συνείδηση που έχει αυξημένη το ταίρι σου, ήταν αρκετά καλός λόγος για ένα μεγάλο καβγά. Αν και προσπάθησες με όλα σου τα μέσα να πείσεις το ταίρι ότι δεν το κάνεις επίτηδες, οι προσπάθειές σου έπεσαν στο κενό. Έτσι καταλήξατε να βάλετε ένα γενικό διακόπτη στην είσοδο για να λυθεί το πρόβλημά σας.

 

3. Όταν αποφάσισες ότι τα προβλήματα του εργασιακού σου χώρου καλό είναι να μένουν εκεί

Εσύ ήρθες σπίτι φορτωμένος νεύρα και ένταση και ζητούσες αποφόρτιση. Το ταίρι προσπαθώντας να σε χαλαρώσει και να σε ηρεμήσει, αποτυγχάνει παταγωδώς και τσακώνεστε. Σου πετάει ένα «δεν είναι υγιές αυτό και δεν μπορεί να συνεχιστεί» κι εκεί ήρθε και έδεσε. Και αφού το σκέφτηκες ήρεμα και καθαρά την επόμενη μέρα αποφάσισες πως οι καταστάσεις που δημιουργούνται στον εργασιακό χώρο πρέπει να μένουν και εκεί. Μια κακή ψυχολογία επηρεάζει τη σχέση και τη μεταξύ σας συνύπαρξη. Γιατί να επιτρέπεις σε εξωτερικές μολύνσεις να σας απομακρύνουν;

 

4. Όταν αποφασίσατε να προσπαθήσετε να κάνετε παιδί

Καμιά στιγμή δεν έμοιαζε ποτέ σωστή για να ξεκινήσετε προσπάθεια για ένα παιδί, άλλοτε, γιατί η καριέρα είχε προτεραιότητα και άλλοτε, γιατί δεν ήταν το σωστό timing. Η συζήτηση πήρε φωτιά εκείνη τη μέρα. Εσύ να διαπομπεύεις την ανάγκη σου για εξέλιξη της καριέρας σου και το ταίρι να προσπαθεί να σου εξηγήσει τη δική του ανάγκη να μεγαλώσετε την οικογένειά σας. Ο τσακωμός σας άφησε να χάσκετε πάνω από ένα μεγάλο χάσμα, κι αναπάντητα ερωτήματα τριβέλιζαν το μυαλό σου. Άραγε θα είσαι ποτέ έτοιμος; Μήπως φοβάσαι περισσότερο από όσο νομίζεις και προβάλλεις σαν δικαιολογία την καριέρα σου; Και αφού πήρατε και οι δύο τον χρόνο σας, κατέληξες πως τίποτα ποτέ δε θα μοιάζει ιδανικό για να αλλάξεις τη ζωή σου τόσο δραστικά. Μα η δημιουργία οικογένειας είναι κάτι που το θες με την ίδια ένταση όπως και το ταίρι, έστω και αν φοβάσαι.

 

5. Όταν αποφασίσατε να μην ασχολείστε με το κινητό τα βράδια που περνάτε μαζί

Το κινητό τηλέφωνο πλέον αποτελεί εξέλιξη των χεριών μας, τουλάχιστον στους παραπάνω. Μπορεί με το σύντροφο μας να «βλέπουμε» μαζί ταινία μα ο καθένας να βρίσκεται, εν τούτοις, πίσω από την οθόνη του κινητού του κάνοντας scroll. Multitasking ή εμμονή; Μια τέτοια φορά ήταν και η αιτία να τσακωθείτε, γιατί το ταίρι δεν έλεγε να ξεκολλήσει από την οθόνη του κινητού του. Κι όσες δικαιολογίες και αν πρόβαλλε δεν ήταν αρκετές να σε πείσουν. Αφού λοιπόν δε φάγατε εν τέλει εκείνο το βράδυ και ούτε ταινία είδατε, αποφασίσατε πως τουλάχιστον στις στιγμές που ουσιαστικά περνάτε μαζί τα κινητά θα λείπουν από το τραπέζι. Γιατί οι στιγμές με τον άνθρωπό μας είναι για να τις μοιραζόμαστε και όχι να τις σπαταλάμε.

 

6. Όταν αποφασίσατε να μοιράζετε τις Κυριακές του μήνα στα οικογενειακά τραπέζια

Και ποιος δεν έχει τσακωθεί για τα οικογενειακά τραπέζια; Μια Κυριακή λοιπόν, ενώ εσύ ήθελες να πάτε στους δικούς σου για φαγητό το ταίρι είχε ήδη δεχτεί το κάλεσμα από το δικό του σόι, χωρίς να σε ρωτήσει. Η καβγάς άναψε μέσα σε ελάχιστα λεπτά και φούντωσε στο σημείο που απαριθμούσατε τις φορές που επιστεφτήκατε ο ένας το σόι του άλλου. Αφού δεν έβγαζε πουθενά καταλήξατε να μοιράσετε τις Κυριακές του μήνα, μια στο ένα σόι και μια στο άλλο. Όταν το συναίσθημα δεν αποδίδει να θυμάσαι να γίνεσαι πρακτικός.

 

7. Όταν επιτέλους πέταξες όλη την παλιά σαβούρα του υπογείου

Ένας καβγάς που έπαιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εσύ να δένεσαι με τα πάντα και τους διαμοιράζεις συναισθηματική αξία και το ταίρι να μη βρίσκει χώρο να περπατήσει στο υπόγειο. Δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων, μεταξύ των οποίων συγκατοίκηση έχει τις δυσκολίες της. Κι όμως, στα πολλά, αφού σε έψησε εκείνη τη φορά να σε βοηθήσει σε μια μικρή εκκαθάριση, έκπληκτος ανακαλύπτεις τον χαμένο χώρο που κέρδισες.

 

Κάποιες φορές οι αντιθέσεις μεταξύ του ζευγαριού βοηθούν να αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλο και είναι αναγκαίες για να μας ωθούν σε μια καλύτερη version του εαυτού μας. Μήπως η διαφορετικότητά μας και το πώς αυτή διοχετεύεται μέσα σε μια αντιπαράθεση εν τέλει βοηθάει τη σχέση να εξελιχθεί; Την επόμενη φορά, μη διαφωνήσεις απευθείας, άνοιξε το μυαλό σου κι αντικειμενικά σκέψου αυτά που ακούς. Ίσως κάποιες φορές βιαζόμαστε να διαφωνήσουμε, για θέμα γοήτρου, έτσι απλά για να δούμε ποιανού η άποψη θα υπερισχύσει και όχι επειδή πραγματικά πιστεύουμε στις απόψεις μας.

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου