Πρέπει να αγαπάμε και τις 365 μέρες, πρέπει να γιορτάζουμε όλο το χρόνο, πρέπει να προσφέρουμε δώρα όποτε το νιώθουμε, πρέπει να ερωτευόμαστε καθημερινά, πρέπει να δίνουμε τα πάντα για πάντα στο έτερον ήμισυ, πρέπει, πρέπει και πρέπει. 

Τίποτα δεν πρέπει! Θυμάμαι πριν κάποια χρόνια, στη Γ’ Λυκείου, είχαμε προσκεκλημένο στο σχολείο τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή, σκηνοθέτη και εικαστικό Πάνο Κυπαρίσση. Στο τέλος της παρουσίασης των ποιητικών του έργων κληθήκαμε να κάνουμε ερωτήσεις στον καλλιτέχνη. Ήμουν η μόνη μαθήτρια που σήκωσε αμέσως το χέρι της ρωτώντας: «Υπάρχει ευτυχισμένη ζωή;». Με κοίταξε χαμογελώντας, έσκυψε για λίγο το κεφάλι σκεπτικός και ύστερα απάντησε: «Δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή, παρά μόνο ευτυχισμένες στιγμές. Είναι στο χέρι μας να τις ζήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε…».

Πήρα το θάρρος να ανοίξω το τετράδιο των Αρχαίων και να σκίσω μία σελίδα προς το τέλος του, όπου είχα γράψει ένα ποίημά μου εν ώρα μαθήματος. Σηκώθηκα, τον πλησίασα και του το έδωσα σαν δώρο ευγνωμοσύνης, ενώ όλοι με κοιτούσαν γεμάτοι απορία. Φεύγοντας από το αμφιθέατρο, τον είδα να διαβάζει τους στίχους μου και με μια χειρονομία να με ευχαριστεί για αυτό το δώρο σαν να του είχα προσφέρει κάτι πραγματικά πολύτιμο. Ένα μειδίαμα σχηματίστηκε στα χείλη μου. Ναι. Μόλις είχα ζήσει μια ευτυχισμένη στιγμή. Μια απλή στιγμή θάρρους, τόλμης, ίσως και θράσους θα έλεγε κάποιος ανίδεος.

 

 

Και τώρα που είπα «ανίδεος», αλήθεια πόσους τέτοιους έχει μαζέψει ξαφνικά η κοινωνία μας; Πόσους ημιμαθείς ακόλουθους συγκέντρωσε η αντίληψη ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί μόνο μια μέρα απάτης, κοροϊδίας και εμπορικής εκμετάλλευσης; Από ό,τι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα, αβάσταχτα αμέτρητους! Ποιος από όλους αυτούς άραγε ξυπνάει στην ώρα του για τη δουλειά χωρίς ξυπνητήρι; Ποιος θυμάται το ιατρικό του ραντεβού, που είναι δύο μήνες μετά, χωρίς υπενθύμιση ή υποσημείωση στο ημερολόγιό του; Ποιος από δαύτους τέλος πάντων είναι καθημερινά τέλειος στα πάντα; Αν υπάρχει κάποιος, ας μας αφήσει σχόλιο με τη μαγική του συνταγή. Ας μας πει πώς αγαπάει με τον τέλειο τρόπο του κάθε μέρα και δε χρειάζεται να κάνει καμιά έξτρα προσπάθεια μια μέρα το χρόνο. Aς μας πει τον τρόπο που ζει καθημερινά ευτυχισμένος και έχει άπειρες χαρούμενες στιγμές.

14 Φεβρουαρίου, η μέρα του Αγίου Βαλε… μου ένα ποτήρι κρασί.

Ας αφήσουμε την ιστορική και θρησκευτική προέλευση της συγκεκριμένης γιορτής στην άκρη για λίγο. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ένα αναμμένο κερί και μουσική σε χαμηλή ένταση, αρκούν για να συνειδητοποιήσει κανείς τι πραγματικά γιορτάζουμε.

Εφόσον η γιορτή πέφτει καθημερινή, αν είσαι μόνος ή μόνη, βγες το βράδυ έξω με φίλους ή χωρίς, μαγείρεψε κάτι ξεχωριστό ή παράγγειλε κάτι που δεν έχεις ξαναφάει, πήγαινε για ψώνια -παίζουν πολλές εκπτώσεις άλλωστε λόγω ημέρας-, κάνε τα μποτέ σου, δες κάποια ταινία, χόρεψε σε κάθε γωνιά του σπιτιού, διάβασε κάποιο βιβλίο ή πέσε για ύπνο ακόμα, αν το έχεις ανάγκη. Φρόντισε τον εαυτό σου λίγο παραπάνω και θυμήσου πως δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ικανοποίησή σου και τη γοητεία που σε διακατέχει όταν χαμογελάς. Κι αν ο ρομαντισμός εκεί έξω έχει πολλαπλασιάσει τις ορμόνες σου, φρόντισε και για αυτό εξερευνώντας την ταντρική αυτοϊκανοποίηση με ο,τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό. Η απελπισία, η απόγνωση, τα καυστικά και προσβλητικά σχόλια προς τους ερωτευμένους ή τα αλλοπρόσαλλα μηνύματα σε πρώην είναι απαγορευτικά. Αυτή η μέρα απαιτεί μόνο χαλάρωση, ελευθερία και ευτυχισμένες στιγμές!

Αν από την άλλη είστε σε σχέση, μην το παρακάνετε με την υπερανάλυση και τα ακριβά δώρα ή τα πλούσια τραπέζια. Καλύτερα να εξαντλήσετε όλη σας την ενέργεια με τον άνθρωπό σας κι όχι στα υλικά αγαθά. Εξαιρούνται, φυσικά, όσοι ετοιμάζουν κάποια ειδική πρόταση (συγκατοίκησης, γάμου κ.λπ.) ή κάποια σημαντική ανακοίνωση (θετικό τεστ εγκυμοσύνης κ.ά.). Προμηθευτείτε τα βασικά και αφήστε τον εαυτό σας να αφεθεί για λίγο σε αυτή τη φλόγα, που κρατάει τη σχέση σας ακόμα ζωντανή, και που λίγο-πολύ με τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις παραβλέπετε συχνά ή τη θεωρείτε δεδομένη. Αυτό είναι το λάθος άλλωστε: τα αμέτρητα πρέπει, σας ωθούν στο να εθελοτυφλείτε μετά από ένα σημείο και να συμβιβάζεστε με το ψύχος μέχρι που η φλόγα σβήνει οριστικά. Τι λέτε για λίγη φαντασία λοιπόν; Απενεργοποιήστε τα κινητά σας και δημιουργήστε αναμνήσεις κάνοντας τα άχαρα λεπτά να αποκτήσουν χρώμα, νόημα και (συν)ουσία.

Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δεν είναι οι γύρω μας. Δεν είναι τα ερωτευμένα ζευγαράκια που σαν καλά θύματα του καπιταλισμού αποφάσισαν να πάρουν σοκολάτες κι αρκουδάκια. Το πρόβλημα είμαστε όσοι μας ενοχλεί, τόσες παγκόσμιες μέρες γιορτάζουμε, αυτή που έστω και για εμπορικούς λόγους γιορτάζει τον έρωτα μάς πείραξε; Πού είναι το πρόβλημα με το να μην έχει κάποιος λεφτά για τριαντάφυλλα κάθε μέρα και να επιλέγει τη σημερινή; Γιατί ενοχλούμαστε που κάποιος άλλος δεν έχει το χρόνο να στρώνει ροδοπέταλα και να ανάβει κεριά κάθε μέρα;

O κόσμος στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζει τον έρωτα, το όνομά του, τη χαρά, το πάθος, ακόμα και τις λύπες που προσφέρει. Ερωτεύσου τον εαυτό σου και γιόρτασε μαζί του, θυμήσου την αγάπη σου για τους φίλους και την οικογένειά σου και πιες με αυτούς ένα ποτήρι κρασί, ο έρωτας υπάρχει παντού αν θέλεις να τον βρεις.Ο χρόνος τρέχει και δεν σηκώνει αναβολές. Χρωστάμε στον εαυτό μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας και τους συντρόφους μας, μετά από δύο χρόνια καραντίνας και συναισθηματικού εγκλεισμού, ελευθερία, ξεγνοιασιά, έκφραση… αληθινή ζωή.

Όσοι δυσκολεύεστε να μπείτε στο mood, ζορίζεστε με τις εκδηλώσεις αγάπης ή δεν ξέρετε πώς να φανερώσετε λίγο από τον έρωτά σας -είτε σε άλλο πρόσωπο είτε στον εαυτό σας-, ακούστε τα παρακάτω τραγούδια, κάντε ένα υπέροχο αφρόλουτρο, διαβάστε κάτι ερωτικό και θα μπείτε στο κλίμα πολύ ευκολότερα. Ό,τι κι αν κάνετε πάντως την αυριανή ημέρα, κρατήστε την γκρίνια μέσα σας, αναρωτηθείτε σε τι μας φταίει ο έρωτας και τον μαστιγώνουμε, όταν στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι τα άτομα με τα οποία τον καθρεφτίσαμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλάβαμε ποτέ το νόημα της ευτυχισμένης στιγμής.

 

18 ερωτικά τραγούδια μπας και… γλιστρήσουμε από τα μέλια κι όχι από τον πάγο!

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Πολατίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου