«Θα μου βάλεις άλλο ένα;», λέει στον μπάρμαν, νιώθοντας δέκα ζευγάρια μάτια επάνω της. Με την περιστροφή του κεφαλιού τους, να ξεπερνάει κατά πολύ το κοριτσάκι του «Εξορκιστή», οι θαμώνες του μαγαζιού την καρφώνουν απροκάλυπτα.

Απορείς ακόμα για τον λόγο; Είναι γυναίκα, ασυνόδευτη, που κάθεται στην μπάρα, περασμένη ώρα και ζητάει κάτι να της βάλει, ο νεαρός άντρας  του μπαρ. Μα τι άλλο χρειάζεσαι για να πιστέψεις ότι η συγκεκριμένη είναι εξώλης και προώλης; Εμπρός μαρς ο λιθοβολισμός για την πάταξη του φαινομένου θα δοθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Πρώτοι, θα πετάξουν το λίθο οι «ταμπουκράτορες» . Οι γνωστοί-άγνωστοι που ζουν ανάμεσά μας –άτομα διαφορετικού φύλου και ηλικίας–, που βασικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι να στέκονται πίσω απ’ τον κόσμο, δημιουργώντας σκιά. Οι μεγαλύτεροι, με τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις τους κι οι μικρότεροι με τις κομπλεξικές απόψεις τους.  Αδυνατώντας να ανοίξουν, έστω λιγάκι, τα στενά πλαίσια του μυαλού τους, αρκούνται σε μικροπρέπειες και στη δημιουργία κι εξάπλωση στερεοτύπων.

Τουτέστιν, ακόμα υπάρχουν γύρω μας πολλοί οι οποίοι παρεξηγούν μια γυναίκα ή οποία γουστάρει απλά να κάθεται στην μπάρα απολαμβάνοντας το ποτάκι της, μόνη ή με παρέα. Μπαίνει στο μαγαζί, εντοπίζει γρήγορα-γρήγορα το μπαρ χωρίς να δώσει ιδιαίτερη προσοχή γύρω της κι εκεί πάνω, στα λίγα εκατοστά ξύλου, εναποθέτει μεταμεσονύκτιους προβληματισμούς κι όνειρα, η ξετσίπωτη.

Βέβαια εδώ που τα λέμε ούτε γυμνή είναι, ούτε έχει μπροστά της κανέναν κατάλογο υπηρεσιών, με κάτι καταλόγους κοκτέιλ παλεύει να βγάλει άκρη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ασυναίσθητα απευθύνεται πάλι στον μπάρμαν για μερικές απορίες. Έλα κουκλίτσα μου, ομολόγησε επιτέλους, είσαι και γκόμενα του τεκνού, όλοι πιάσαμε τα βλέμματα. Δηλαδή είστε κι οι δύο στο κόλπο. Η κοπέλα  εξυπηρετεί κι ο νεαρός εισπράττει. Η μια συνωμοσιολογία πίσω από την άλλη.

Αν συνοδεύεται από άντρα σώζεται λίγο η κατάσταση, λογικά δεν «ψάχνεται» απόψε, οπότε χαλαρώνουν κι οι γυπαετοί του μαγαζιού, αλλά κυρίως οι άλλες γυναίκες που μόνιμα βλέπουν κινδύνους κι ανταγωνίστριες στο χώρο. Στην περίπτωση που είναι με φίλες , σύμφωνα πάλι με τους «ταμπουκράτορες», έχουν στόχο όλες  ανεξαιρέτως, την εύρεση εραστή. Η κοπέλες βγήκαν να φλερτάρουν και ποιος είσαι εσύ που θα το αμφισβητήσεις;

Κάπως έτσι, βγαίνουν οι κανόνες! Μεταφορικά και μαθηματικά μιλώντας πάντα -υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις αυτών. Υπάρχουν δηλαδή και κάτι περιπτώσεις γυναικών που απλά τη βρίσκουν με την μπάρα. Αυτή η ξύλινη κατασκευή, που αποτελεί το κέντρο όλων των εξελίξεων. Έχουν εύκολη πρόσβαση στην κάβα και δεν περιμένουν τον σερβιτόρο να πάει στο τραπέζι ή στο πάσο. Αν και πάντα έχει κόσμο, νιώθουν πιο άνετα σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του μαγαζιού.

Είναι διαφορετικό στηρίζονται στα σκαμπό του μπαρ, ακουμπώντας τα πράγματά τους εκεί απ’ το να στέκονται μαρμαροκολόνες στη μέση του μαγαζιού σαν το άγαλμα της Ελευθερίας, βαστώντας ψηλά απ’ το ένα χέρι το ποτό κι απ’ το άλλο το τσιγάρο. Συνήθως μέσα απ’ το μπαρ είναι κι ο Dj με τη μαγική του κονσόλα. Ο ρυθμός της μουσικής συνεπαίρνει  εύκολα όσους κάθονται μπροστά του αφού είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς  στους λικνισμούς του επαγγελματία που ταξιδεύει στον δικό του χωροχρόνο, επιλέγοντας μουσικές.

Όλοι οι υπάλληλοι του μαγαζιού θα περάσουν από εκεί  για ανεφοδιασμό κι ανταλλαγή αστείων. Γνωρίζοντας το προσωπικό του μαγαζιού, οι πελάτες, νιώθουν πιο οικεία και δεν αργεί το άγνωστο μέχρι πρότινος μαγαζί,  να προστεθεί στη λίστα με τα στέκια. Στο μπαρ μαζεύεται πιο εύκολα η παρέα. Φεύγει ένα ομαδικό μήνυμα «στην μπάρα» κι είναι θέμα χρόνου το «ένα χαλαρό ποτάκι» να γίνει ολονυχτία.

Γενικά η ατάκα «για ένα χαλαρό» έχει την τάση να καταλήγει σε hangover. Ποιος άνθρωπος δε έχει έναν γνωστό ή φίλο που να δουλεύει σε μπαρ; Τι πιο απλό δηλαδή οι γυναίκες στο μπαρ να τα πίνουν με το φιλαράκι τους που εργάζεται εκεί.  Δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές να τους δoυν άλλη ώρα διότι τις πρωινές ξεκουράζονται.

Ακόμη και μόνες να κάθονται, θα έχουν τους λόγους τους. Για σκεφτείτε έναν χωρισμό, μια απόλυση ή ένα πένθος. Είναι άπειρα τα πράγματα που οι άνθρωποι προτιμούν να σκέφτονται έξω παρά μόνοι στο σπίτι. Έξω χάνονται στις νότες, τις φωνές και το οινόπνευμα έστω και για λίγο. Οι ιστορίες τους μοιράζονται σε τρίτους και γίνονται πιο ελαφριές απ’ ό,τι στην αρχή.

Για φανταστικά απλούς και ξεκάθαρους λόγους λοιπόν κάποιες γυναίκες μπορεί να  επιλέγουν την μπάρα. Εννοείται ότι και το φλερτ είναι μέρος του παιχνιδιού, όχι όμως κι ο αυτοσκοπός. Εξάλλου, αυτό μπορεί να συμβεί παντού γιατί εξαρτάται  κυρίως απ’ τη διάθεση της στιγμής.

Τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας και διάθεσης. Το ότι κάτι παρεκκλίνει απ’ τα στάνταρ μας δε σημαίνει ότι είναι και στραβό. Αν υπάρχει ακόμα δυσκολία κατανόησης, τότε ή δεν έχετε πιει αρκετά ή δεν έχετε συζητήσει ακόμα με τα κορίτσια που κάθονται στην μπάρα. Υγιαίνετε!

 

Επιμέλεια Κειμένου Κατερίνας Κάββουρα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Κατερίνα Κάββουρα