Υπάρχουν παγκόσμιες μέρες που πρεσβεύουν ευάλωτες ομάδες και μεγάλα γεγονότα. Υπάρχουν όμως και αυτές που μας θυμίζουν ότι τα απλά πράγματα στη ζωή μπορεί να έχουν μεγάλη αξία και να δώσουν λύση σε μεγάλα προβλήματα. Ίσως αυτό να σκέφτηκαν τα αδέρφια McCormack, o Brian και ο Michael, το 1973 και αποφάσισαν να προτείνουν τη δική τους λύση στον πόλεμο του Yom Kippur, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως 4ος Αραβο-ισραηλινός πόλεμος και ως «October war» καθώς διήρκεσε από τις 6 έως τις 26 Οκτωβρίου 1973.

Τα αδέρφια McCormack στις 21 Νοεμβρίου 1973 αποφάσισαν να δώσουν ένα δικό τους τέλος στην αραβοϊσραηλινή διαμάχη. Κάθισαν και σκέφτηκαν κάτι απλό και συμβολικό, προκειμένου να εγείρουν το ενδιαφέρον τόσο των μεγάλων πολιτικών προσώπων, όσο και του απλού κόσμου. Έγραψαν και έστειλαν 1360 επιστολές σε εφτά διαφορετικές γλώσσες σε ηγέτες και πολιτικά πρόσωπα διαφόρων χωρών, όπου τους καλούσαν να συμμετάσχουν στην πρώτη World Hello Day ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού. Οι οδηγίες για τη συμμετοχή ήταν απλές: Έπρεπε ο κάθε ένας παραλήπτης στις 21 Νοεμβρίου να χαιρετήσει 10 άγνωστα άτομα και να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της ημέρας. Σκοπός της θέσπισης αυτού του ετήσιου εορτασμού ήταν να περάσει το μήνυμα ότι η κάθε διαμάχη θα πρέπει να λύνεται με επικοινωνία και όχι με τη χρήση βίας. Έτσι ώστε να προασπίζεται η ειρήνη και ν’ αποφεύγεται ο πόλεμος.

Ο Brian και ο Michael ξόδεψαν σχεδόν όλα τους τα λεφτά, για να στείλουν αυτές τις επιστολές. Αλλά η ανταπόκριση του κόσμου τους αποζημίωσε. Μέσα στον πρώτο χρόνο έλαβαν την υποστήριξη 15 χωρών και μέσα στα επόμενα 25 χρόνια έφτασαν στις 180 χώρες. Πάνω από 30 Νομπελίστες δήλωσαν δημόσια τη μεγάλη σημασία της ημέρας αυτής, ενώ αρκετοί ηγέτες και καλλιτέχνες έχουν χαιρετήσει και επικροτήσει τη μέρα αυτή απαντώντας στην αρχική επιστολή των δύο αδερφών. Ανάμεσά τους η Barbara Bush το 1989, ο Bill Clinton το 1995, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ το 1987, ο Desmond Tutu το 1984, ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο 2ος το 1980 και η Paloma Picasso το 1993. Στην απαντητική επιστολή του ο Jacques-Yves Cousteau το 1993 σημειώνει: «Κάθε μέρα θα πρέπει να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού με σκοπό να προωθείται η ειρήνη (στον κόσμο)…».

Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου τα δύο αδέρφια απευθύνουν το κάλεσμά τους στον κόσμο να χαιρετήσουν σε όποια γλώσσα θέλουν δέκα άγνωστα άτομα. Ο Michael σήμερα δηλώνει ότι μπορεί να πει ένα απλό γεια σε 65 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου στα Urdu και στα Inuit. Όταν δε γράφει επιστολές για τη World Hello Day σε μεγάλες προσωπικότητες, κάθεται και γράφει βιβλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει και τα πρώτα του βήματα στον κόσμο του κινηματογράφου. «Κάθε φορά που αντιμετωπίζω μια δυσκολία στη ζωή, κάθομαι και σκέφτομαι ότι έχω έρθει σε επαφή με σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Κίνας και αυτό μου δίνει κουράγιο» είχε πει σε παλιότερη δήλωσή του.

Η προσπάθεια των δύο αδερφών κάθε χρόνο συνεχίζεται. Στην επίσημη τους ιστοσελίδα worldhelloday.org μπορεί κάποιος να δει τις απαντητικές επιστολές των μεγάλων προσωπικοτήτων που αναγνωρίζουν και συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή των McCormack για την προάσπιση της ειρήνης. Τελικά το να πεις σε κάποιον ένα απλό «γεια» και ας μην τον γνωρίζεις, μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Ειδικά για αυτούς που έχουν αντικρίσει τη φρίκη του πολέμου και θέλουν να ελπίζουν ότι υπάρχει ακόμα καλοσύνη στον κόσμο.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου