Οι ερωτικές σχέσεις μάς δυσκολεύουν κάποιες φορές, γεγονός που μας προβληματίζει. Έχει περάσει όμως απ’ το μυαλό μας ότι μπορεί εμείς οι ίδιοι να βάζουμε εμπόδια σε κάτι τόσο συναρπαστικό όπως ο έρωτας; Μήπως αυτό γίνεται γιατί απλώς εθελοτυφλούμε σε πράγματα που δε μας αρέσουν; Μήπως αυτό που εμείς θεωρούμε σχέση είναι στην πραγματικότητα ένα backburner plan του υποτιθέμενου άλλου μας μισού;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ψύχραιμα κι απ’ την αρχή. «Backburner plan» ή «backburner σχέση» είναι ένα «παρακλάδι» ερωτικής σχέσης, στο οποίο ένας εκ των δύο ακροβατεί. Με απλά λόγια, είναι μια σχέση που ο ένας έχει plan b ή αλλιώς τρίτο άτομο ερωτική καβάτζα. Η ερμηνεία του όρου «backburner» τα λέει σχεδόν όλα. «Put on backburner» σημαίνει «βάζω κάτι στην άκρη» ή «βάζω κάτι σε χαμηλή προτεραιότητα». Μήπως τελικά στους δύο τρίτος χωρεί;

Ο «σχεδιαστής» του backburner plan είναι αυτός που ορίζει τους κανόνες και ενορχηστρώνει τις σχέσεις. Έχει την «επίσημη» σχέση, με την οποία μπορεί να συζεί, να έχει παντρευτεί και επιλέγει να έχει και παράλληλη σχέση -ερωτικής πάντα φύσεως-, η οποία μπορεί και να μην έχει ολοκληρωθεί και να υπάρχει μόνο στο στάδιο του φλερτ ή του τηλεφωνήματος. Είναι κάτι σαν το γνωστό «μαξιλαράκι» στον «Εκατομμυριούχο» που ξέρεις ότι αν χάσεις μια ερώτηση, δε θα τα χάσεις όλα αλλά θα πέσεις κάπου ενδιάμεσα και θα ‘ναι μαλακά.

Τι γίνεται όμως με το άτομο που «μπαίνει σε χαμηλή προτεραιότητα»; Ο τρίτος -δυστυχώς- πολλές φορές δε γνωρίζει καν ότι υπάρχει κάποιος άλλος στη δεύτερη θέση. Και αν το γνωρίζει, πολλές φορές κρέμεται απ’ τις ελπίδες ότι μπορεί αυτό που έχει με το πρόσωπο να εξελιχτεί σε κάτι περισσότερο. Ο σύντροφος που έχει το backburner plan είναι συνήθως άτομο με ανασφάλειες που φοβάται ότι αν χάσει αυτό που έχει, δε θα ‘χει λιμάνι να αράξει. Δεν είναι σίγουρος για το επόμενο βήμα και στη ερώτηση «πού πάει η σχέση;» η απάντηση είναι «δε ξέρω/δεν απαντώ».

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι είναι το backburner plan ενός άλλου; Συνήθως εδώ παίζει ρόλο το κατά πόσο θέλει να εντοπίσει τα σημάδια και να τα ερμηνεύσει σωστά χωρίς συναισθηματισμούς. Το πιο τρανταχτό σημάδι είναι να υπάρχει φλερτ και vibes αλλά σε κάποιο σημείο να κολλάει η όλη ιστορία. Επίσης, ένα άλλο επίφοβο σημείο είναι ο άλλος να «κακολογεί» τη σχέση που ήδη έχει, τονίζοντας ότι μόνο στην αγκαλιά σου βρίσκει κατανόηση. Και ενώ αυτό «γλυκαίνεσαι», ο άλλος απομακρύνεται για λίγο, χωρίς ουσιαστικά να καθορίζει το ύφος και τα όρια της σχέσης σας.

Σε μια σχέση με backburner plan, το σίγουρο είναι ότι τα θύματα είναι δύο και ο «σχεδιαστής» μεθοδεύει μια κατάσταση όπως τον βολεύει, ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες. Πέφτει όμως κι αυτός θύμα της ανασφάλειας και του εγωισμού του που δεν τον αφήνουν να τραβήξει μία πορεία. Στον έρωτα καθένας θέλει να ανήκει στο ένα έτερον του ήμισυ και το να μοιράζεσαι τον άνθρωπό σου -αν δεν είναι εξαρχής συμφωνημένο- σίγουρα δεν είναι αρεστό. Γι’ αυτό οι αναπληρωματικοί ας μείνουν στα αποδυτήρια, γιατί καμιά φορά είναι κουραστικό να κάθονται στον πάγκο.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.