Πριν συνεχίσεις το τραγούδι, θυμήσου πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξες μπιρίμπα. Και ποιος κέρδισε; Με πόσα χαρτιά έμεινες στο χέρι; Πρόλαβες να κάνεις μπιρίμπα και να πάρεις μπιριμπάκι; Εσύ ποια παίζεις; Την εύκολη ή τη δύσκολη; Ξέρεις γιατί τη λατρεύουμε εμείς οι Έλληνες;

Η μπιρίμπα είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με την τράπουλα που μας έχει απασχολήσει ατελείωτα βράδια καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το δεύτερο αγαπημένο ομαδικό παιχνίδι των Ελλήνων μετά το τάβλι και το τακ-τουκ με τα πούλια του. Αν και ανήκει στην οικογένεια των παιχνιδιών Rummy (ελλ. Ραμί) με μακρινή προέλευση από Ινδία και Κίνα, οι ρίζες της κρατάνε από Λατινική Αμερική. Ουσιαστικά η μπιρίμπα είναι μια παραλλαγή του παιχνιδιού Buraco, γνωστό παιχνίδι στα καφενεία της Αργεντινής τη δεκαετία του ’40. Από εκεί πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι τη Νότια Ιταλία τη δεκαετία του ’70 και λίγα χρόνια μετά έφτασε στη χώρα μας και έγινε η παραλλαγή σε μπιρίμπα. Και τα δύο παιχνίδια ανήκουν στη ίδια οικογένεια με την Canasta, παιχνίδι που προέρχεται από την Ουρουγουάη που οι κανόνες του είναι αρκετά διαφορετικοί. Κοινό τους στοιχείο είναι σίγουρα η απουσία χρονικού ορίου. Ξέρουμε πότε θα αρχίσει η μπιρίμπα, αλλά δεν ξέρουμε πόση ώρα θα πάρει για να τελειώσει η παρτίδα.

Τη λατρεύουμε γιατί είναι απλή, γρήγορη και μας μαθαίνει να μετράμε σωστά. Ναι αυτό είναι μια αλήθεια, η οποία βοηθάει στο να μην κλέβουμε πόντους και αντίστροφα να μην μας κλέβουν. Παίζεται από δύο ή τέσσερα ή έξι άτομα -εκεί να δεις χαμό- και επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ των ζευγαριών, όταν είναι τέσσερις ή έξι οι παίκτες. Είναι επίσης το μόνο παιχνίδι που -λόγω ευελιξίας- επιτρέπει να παίζουν τρεις παίκτες, αρκεί στο τέλος κάθε παιχνιδιού να καταλήγουν δύο από τους τρεις να γίνουν «ταίρι».

Βασικός στόχος των παικτών είναι να κάνουν μπιρίμπα, δηλαδή να μαζέψουν εφτά συνεχόμενα φύλλα, με ή χωρίς μπαλαντέρ. Και παράλληλα να μην πετάξουν στους αντιπάλους τα φύλλα που χρειάζονται εκείνοι, για να κάνουν μπιρίμπα και να μαζέψουν περισσότερους πόντους. Ο πιο δύσκολος στόχος είναι να σχηματίσει ένας παίκτης τη γνωστή «Χιλιάρα», είτε «καθαρή» χωρίς μπαλαντέρ, είτε «βρώμικη». Μία ολόκληρη σειρά από τον Άσσο μέχρι το Ρήγα ενός σχήματος και χωρίς μπαλαντέρ σου δίνει 1000 πόντους και τα πανηγύρια ξεκινάνε πριν πέσει και το τελευταίο φύλλο κάτω.

Δεν είναι παιχνίδι που έχει συνδεθεί με το κουμάρι, το οποίο έχει στόχο τη νίκη και τα χρηματικά έπαθλα. Είναι παιχνίδι πνευματικό και παράλληλα ψυχαγωγικό, καθαρά παρεΐστικο και διασκεδαστικό. Το σύστημα των κανόνων της μπιρίμπας επιτρέπει στο μυαλό να κάνει μαθηματικούς συνδυασμούς και παράλληλα να εξασκήσει την παρατηρητικότητα και την υπομονή, όταν το παιχνίδι αρχίζει και χάνεται.

Εν ολίγοις, η μπιρίμπα είναι το παιχνίδι που σου επιτρέπει να κάνεις ταίρι με άλλον εκτός από το σύντροφό σου -χωρίς ζήλιες και γκρίνιες- και σε αφήνει να κατεβάσεις «βρώμικη» χωρίς να λερώσεις το τραπέζι. Και αν θέλεις να την κάνεις πιο spicy -στην εκδοχή των δυο παικτών- μπορεί να γίνει και σε άλλη edition. Όρεξη και φαντασία να υπάρχει. Αρκεί στο τέλος νικητές και χαμένοι να φωνάξουν «Αρίμπα»!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.