polinaki323

Κάθε φιλία έχει τις στιγμές της. Υπάρχουν μέρες, όπου η διάθεσή σας θα είναι στο ζενίθ. Σύμμαχος σε αυτό, ίσως, να είναι ο καλός καιρός ή οι προσωπικές σας επιτυχίες. Τις στιγμές αυτές δε θα σας κρατάει το σπίτι κι εσύ και το κολλητάρι σου θα διασχίζετε δρόμους και θα διασκεδάζετε μέχρι πρωίας.

Με ένα μαγικό τρόπο θα συνδυάζεστε άψογα κι η επιθυμία του ενός θα είναι επιθυμία ή διακαής πόθος και του άλλου. Είμαι κολλητός, εξάλλου, με κάποιον σημαίνει, πως έχω βρει έναν άνθρωπο που ταιριάζει με εμένα. Ίδιες απόψεις για τη ζωή κι ίδιους τρόπους αντιμετώπισής της. Έναν άνθρωπο, που θα με συμβουλεύει και θα μου φωνάζει για τα λάθη μου, τα οποία κι εκείνος θα κάνει κάποιες μέρες μετά.

Οι κολλητοί, φυσικά, δε νοούνται μόνο σε καλές ή κακές στιγμές. Δε βρίσκονται κοντά σου μόνο, όταν τους έχεις ανάγκη, είναι εκεί πάντα, γι’ αυτό και μπορούν να διηγηθούν από πρώτο χέρι κάθε ιστορία σου. Είναι συμπρωταγωνιστές και συνοδοιπόροι και δεν κάνουν εμφανίσεις έκπληξη σε μεμονωμένα επεισόδια.

Αφού είναι, λοιπόν, «πανταχού παρόν», βρίσκονται δίπλα σου και τις στιγμές που η ενέργειά σου πιάνει πάτο και δε θες τίποτα άλλο να κάνεις παρά να αράξεις σε έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα. Τις στιγμές εκείνες που η βαρεμάρα σου θα χτυπάει κόκκινο και δε θα θες τίποτα να σου αποσπάσει την προσοχή, ο κολλητός σου θα είναι εκεί, έναν καναπέ παραδίπλα, να χαλαρώνει και να βαριέται μαζί σου.

Δε θα προσπαθήσει να σε παρακινήσει να κάνεις κάτι άλλο, ούτε θα επιδιώξει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να διαταράξει την ηρεμία σου. Σεβόμενος την επιθυμία σου και την κακή, προφανώς, διάθεσή σου, θα υιοθετήσει το δικό σου στιλ και θα φροντίσει να περάσετε καλά, ακόμα και μέσα απ’ τη βαρεμάρα σας.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, καθώς όλοι μπορούμε να συμβουλέψουμε ή να δώσουμε λύσεις στα καλά και στα άσχημα. Χιλιοειπωμένα και βαθυστόχαστα όσα γνωρίζουμε για παρόμοιες εμπειρίες. Πώς, όμως, μπορείς να αντιμετωπίσεις μια βαρετή κατάσταση; Πώς θα μπορέσεις να αφήσεις στην άκρη τη δική σου πιθανή διάθεση για βόλτες και καφέ, εφόσον η άλλη πλευρά δεν έχει όρεξη ούτε το τηλεκοντρόλ να ψάξει;

Η στάση σου κι ο σεβασμός, που θα δείξεις στην επιθυμία του άλλου, θα σε χαρακτηρίσει και σαν φίλο. Η προσπάθεια, που θα καταβάλεις για να διασκεδάσεις τον κολλητό σου, θα αποδείξει και τη γενικότερη πρόθεσή σου, να τραβήξεις εσύ κουπί στην παρέα, όταν δε θα μπορεί να το κάνει ο άλλος.

Επειδή, λοιπόν, ξέρεις πολύ καλά το κολλητάρι σου, σίγουρα ξέρεις και ποια είναι τα πράγματα εκείνα, τα οποία τον ευχαριστούν ή του φτιάχνουν τη διάθεση. Εκτός, βέβαια, εάν είστε τόσο δεμένοι κι οι διαθέσεις σας συμπίπτουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ζήτησέ του απλά να αφήσει λίγο χώρο δίπλα του και για εσένα και φροντίστε να απολαύσετε ακόμα μια στιγμή της φιλίας σας.

ΥΓ. Για να αντέξει μια φιλία στον χρόνο, πρέπει να έχει ως βασικούς πυλώνες της, το σεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Εάν τα θέλω σου γίνουν σημαντικότερα απ’ τα θέλω του φίλου σου, θα χαθεί ο σεβασμός. Ενώ εάν αρχίσεις να κρίνεις τον άλλον για τα λάθη και τα σωστά του, θα πάψει αυτόματα κι η αλληλοκατανόηση.

 

Συντάκτης: Ματίνα Στυλίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη