Στη ζωή μας κι ας το πάρουμε απόφαση, θα συναντήσουμε διαφόρων ειδών ανθρώπους. Άλλους θα τους συμπαθήσουμε, άλλους όχι, στο άκουσμα μερικών θα βγάζουμε καντήλες ενώ σε κάποιους θα πιστέψουμε πως έχουμε βρει ό,τι μας έλειπε.

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ερωτική ή φιλική σχέση. Η λάμψη στα μάτια θα κάνει την εμφάνισή της όταν τα αυτιά ακούσουν όσα ο εγκέφαλος δεν έχει προλάβει ακόμα να επεξεργαστεί. Εκείνο το αστείο που θες να πεις κι ο απέναντι το έχει ήδη ξεστομίσει, το νόημα που θες να κάνεις, αλλά δεν προλαβαίνεις γιατί γίνεσαι εσύ ο αποδέκτης.

Ένα υπόγειο σύστημα συνεννόησης, μυστικό, που κάνει τα άτομα που το γνωρίζουν να νιώθουν ξεχωριστά. Φυσικά, δε μιλάμε απλώς για κοινές πεποιθήσεις ή κατανόηση. Δε χωρά εδώ κανένα ποσοστό ταιριάσματος το οποίο να μην αγγίζει το απόλυτο.

Εάν, λοιπόν, μπορούσε να δοθεί ένας ορισμός για την «αδελφή ψυχή», σίγουρα θα περιλάμβανε την αλληλοσυμπλήρωση, την κατανόηση, την τηλεπάθεια και την επικοινωνία με οποιοδήποτε άλλο μέσο πέρα απ’ τις λέξεις.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε καθώς δεν έχει όρια και περιορισμούς. Θα το αντιληφθείς, γιατί θα μείνεις άφωνος τη στιγμή που οι σκέψεις σου θα παίρνουν σάρκα κι οστά στο πρόσωπο κάποιου άλλου. Έπειτα, θα κατακλυστείς από ένα συναίσθημα αλλιώτικο, παράξενο, θα νιώσεις τον έρωτα, όχι όμως με ρομαντισμούς και φανφάρες.

Αφήνοντας στην άκρη φύλο κι ιδιότητα, ο έρωτάς σου θα έχει να κάνει με το μυαλό του, με τις ομοιότητες που βλέπεις και σε συναρπάζουν, θα αφορά το καθρέφτισμα του ειδώλου σου σε κάθε κίνηση ή λέξη. Τότε θα νιώσεις τυχερός, ευλογημένος που επιτέλους μέσα σ’ αυτόν τον αδιάφορο κατά τα άλλα κόσμο, εσύ βρήκες κάποιον να συμφωνεί σε κάθε χαζή ή έξυπνη σου ιδέα. Κάποιον που προχωρά ένα βήμα παρακάτω κι ολοκληρώνει όσα εσύ ακόμα εξέταζες σε θεωρητικό επίπεδο.

Επίσης, θα νιώσεις μοναδικός, γιατί μέσα σε μια παρέα, σ’ έναν χώρο, εσύ κι η «αδελφή ψυχή» σου, θα μπορείτε να κάνετε συζήτηση κι ανάλυση των δρώμενων με μερικές μόνο ματιές κι ας μη σας είδε κανείς όλο το βράδυ να μιλάτε, εσείς θα τα έχετε πει όλα και θα έχετε κουτσομπολέψει ακόμα περισσότερα.

Είναι τέλειο να γελάς μέχρι δακρύων μέχρι τη στιγμή που δε θα μπορείς πια να πάρεις ανάσα, με αστεία που κανείς –όσες φορές κι αν τα έλεγες– δεν τα καταλάβαινε. Κι απορείς, γιατί τώρα που τα ακούς σου φαίνονται ακόμα πιο αστεία, από ό,τι όταν τα έλεγες εσύ. Ο κόσμος δεν έχει χιούμορ, αλλά δε σε ενδιαφέρει και πολύ, γιατί πέτυχες τον –ίσως– ένα και μοναδικό άνθρωπο με χιούμορ σε αυτόν τον κόσμο.

Κι αν κάποιοι κακεντρεχείς βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα κι αναρωτηθούν για την αμοιβαιότητα των «αδελφών ψυχών», ας μην κάνει τον κόπο. Επόμενο είναι πως μετά από όλες αυτές τις περιγραφές, τα αισθήματα είναι αμοιβαία κι ίσως η σχέση με την αδελφή ψυχή να είναι η μόνη στη διάρκεια της ζωής, χωρίς αμφιβολίες για την ένταση και την αμοιβαιότητα των συναισθημάτων της.

ΥΓ. «Και βρήκα επιτέλους τον άνθρωπο εκείνον που μ’ έκανε να αισθάνομαι καλά με εμένα, που με δίδαξε αυτοπεποίθηση κι αυτοσεβασμό, γιατί κάθε φορά που τον κοίταζα έβλεπα το είδωλό μου και κάθε φορά που με κοίταζε έβλεπε κάτι δικό του».

 

Επιμέλεια Κειμένου Ματίνας Στυλίδου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ματίνα Στυλίδου