polinari200

Λένε πως εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάσεις. Δεν μπορώ να πω πως δεν ταυτίστηκα τη στιγμή που έχασα την πολύτιμη ελευθερία μου εν όψει της εξεταστικής του προηγούμενου μήνα. Όλα τα χαλαρά απογεύματα κι όλοι οι ύπνοι χωρίς ξυπνητήρια πέρασαν μπροστά απ’ τα ταλαιπωρημένα μάτια μου. Πόσο αχάριστη ήμουν, πόσο δεδομένα τα είχα θεωρήσει. Μόλις τη στιγμή που αναγκάστηκα να τα θυσιάσω ξανά, θυμήθηκα πόσο είχα πονέσει και στη προηγούμενη εξεταστική που είχε συμβεί το ίδιο πράγμα. Η εξιλέωσή μου έρχεται μ’ αυτό το κείμενο, με έναν ύμνο για το πώς κάποιες φορές, απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να μην κάνεις τίποτα.

Τα βήματα είναι απλά: Καναπές, ένα λάπτοπ με την αγαπημένη σου σειρά, απαραίτητα φαγητό -σε καμία περίπτωση δεν είναι προαιρετικό- κι είσαι έτοιμος. Εναλλακτικές για τη σειρά είναι ένα βιβλίο, κάποιο χαλαρό  χόμπι, να κάτι σαν το κοίταγμα του ταβανιού. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας, ο απόλυτος κι εγγυημένος οδηγός που θα σε ξεκουράσει, θα σε χαλαρώσει και θα γεμίσει επιτέλους τις μπαταρίες σου.

Κακά τα ψέματα, η κάθε μέρα μας είναι ασφυκτικά γεμάτη. Αναλόγως σε ποια φάση της ζωής σου βρίσκεσαι, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, άσχετα αν αυτό είναι η δουλειά σου, η σχολή σου, ο καφές σου και άλλα χίλια δυο. Πόσες φορές έχεις φύγει πρωί απ’ το σπίτι και έχεις γυρίσει ξημερώματα πια για ύπνο; Πόσες φορές θυσίασες την ξεκούρασή σου για να μπορέσεις να δεις κάποιο φίλο, να πιείτε ένα πότο κι ας ξυπνούσες κουρέλι το επόμενο πρωί; Φυσικά και καλά έκανες, φυσικά και θα το ξανακάνεις, απλά θυμήσου πού και πού να βρίσκεις έστω ένα απόγευμα να αφιερώνεις στον εαυτό σου και σε κανέναν άλλο.

Δεν είναι πως δεν το χρειάζεσαι ή δε σου ανήκει δικαιωματικά. Είναι ανάγκη του ανθρώπου να ξεκουράζεται έστω και για λίγο, να μην ασχολείται με τίποτα και με κανέναν. Με το άραγμα και την ξάπλα κάνεις περισσότερο καλό στον εαυτό σου από όσο νομίζεις. Του δίνεις τον χρόνο που χρειάζεται, τον αφήνεις να πάρει μια ανάσα και να απολαύσει την ελευθερία του. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό κάνεις, ελευθερώνεις εσένα από σένα κι από όλες τις δραστηριότητες που σε πιέζεις καθημερινά να βγάλεις εις πέρας.

Πολλοί νιώθουν ενοχές, πως χαραμίζουν μια μέρα που θα μπορούσαν να τη γεμίσουν με, δημιουργικά μεν αλλά λιγότερο ξεκούραστα, πράγματα. Ναι, σίγουρα θα μπορούσες να κάνεις κάτι περισσότερο, αλλά αυτό που λέμε τόση ώρα είναι πως δε χρειάζεται να κάνεις κάτι περισσότερο. Είναι υπεραρκετό αυτό ακριβώς, το απόλυτο χουζούρι στο κρεβάτι ή το κάψιμο του εγκεφάλου απ’ την trash τηλεόραση. Δε χάνεις τίποτα, χαρίζεις μια ευκαιρία στο κεφάλι σου να σταματήσει να σκέφτεται και στο σώμα σου να σταματήσει να κινείται. Δε φτάνει πάντα ο βραδινός ύπνος για να φορτίσει ο οργανισμός σου αρκετά ώστε να συνεχίσει να σε βγάζει ασπροπρόσωπο καθημερινά, χρειάζεται και κάτι παραπάνω.

Δεν αποκαλείται τυχαία ιεροτελεστία, είναι στ’ αλήθεια τελετή. Τελετή ικανή να σε γεμίσει με κουράγιο και δύναμη για πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι που να χρειαστεί να την επαναλάβεις. Πρέπει να τη βάλεις κι αυτή στο γεμάτο σου πρόγραμμα, να ξέρεις πότε να πεις όχι και να ακυρώσεις μια έξοδο που θα σε κουράσει παραπάνω από όσο χρειάζεται. Για ποιο λόγο να πιέζεις τον εαυτό σου όταν ξέρεις πως αυτό που έχεις ανάγκη βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού σου;

Βάλε τις πιο άνετες πιτζάμες σου, βολέψου κι άραξε σαν να μην υπάρχει αύριο. Έτσι, μόνος, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς να λες περισσότερες κουβέντες από όσες χρειάζονται. Μόνο τα απαραίτητα: «Ναι, καλησπέρα, μια παραγγελία ήθελα να κάνω…».

Θα εκτιμήσεις την αξία του να μην κάνεις τίποτα όχι απλά όταν χάσεις την ευκαιρία να το κάνεις όπως εγώ, αλλά την αμέσως επόμενη μέρα. Που θα ξυπνήσεις ξεκούραστος, με διπλή ενέργεια κι όρεξη. Θα έχεις διάθεση να κάνεις τα πράγματα που δεν έκανες την προηγούμενη, θα έχεις όρεξη να βγεις ή να δουλέψεις λίγο παραπάνω.

Άδειασες και τώρα είσαι σε θέση να γεμίσεις ξανά. Πήρες τον χρόνο σου, αφιέρωσες στιγμές στον εαυτό σου και μπορείς να αντιμετωπίσεις ξανά τις απαιτήσεις του κόσμου. Τώρα ξέρεις πως μόλις κουραστείς πολύ, μόλις τον χρειαστείς ξανά, ο καναπές σου θα είναι εκεί, άνετος κι ικανός να σου προσφέρει την απόλυτη απόλαυση.

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!