Η ακμή είναι κάτι που χρόνια με τα χρόνια, περνάνε όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κι εμφανίζεται κατά βάση στην εφηβική ηλικία. Δε θα κάτσω να σου αναλύσω εδώ ούτε τα είδη κατά τα οποία κατηγοριοποιείται ούτε τα αίτια για τα οποία λέγεται πως οφείλεται η εμφάνισή της. Δεν είμαι δερματολόγος για να το κάνω αυτό άλλωστε.

Είμαι εδώ για να σου πω ότι δεν είσαι ο μόνος που το περνάει αυτό, αλλά κυριολεκτικά εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι είτε σε πιο βαριά μορφή απ’ τη δική σου, είτε όχι, περνάνε ακμή. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, να αισθάνεσαι άσχημα. Όσοι το έχουν περάσει ξέρουν πως δεν είναι κάτι το οποίο προκαλείς, και παίρνει τις περισσότερες φορές χρόνια προσπάθειας για να το εξαλείψεις. Όσοι δεν το γνωρίζουν, άσε τους να μένουν ανίδεοι.

Θα έρθουν στιγμές όπου θα πιάνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει τον οποιοδήποτε γύρω σου που έχει καθαρή επιδερμίδα και ξέρω πως δεν το κάνεις από κακία. Δεν είναι ότι τους εύχεσαι ακμή, είναι ότι σκέφτεσαι «γιατί να μην είμαι κι εγώ έτσι;». Ξέρω ότι θα έρθουν φορές που δε θα θες να βγεις απ’ το σπίτι σου εξαιτίας της ακμής, επειδή «φοβάσαι». Φοβάσαι τα αδιάκριτα βλέμματα, τις ερωτήσεις τύπου «γιατί φούντωσαν τα σπυράκια σου;»,  «κανέναν δερματολόγο έχεις δει;», ή τα γελοία γιατροσόφια τύπου «σόδα δοκίμασες να βάλεις;» που θα ακούσεις κατά καιρούς.

Το να έχεις ακμή χτυπάει σε ένα απ’ τα πιο σημαντικά σημεία στον άνθρωπο. Σημείο που τον βοηθάει να είναι πραγματικά καλά, κι αυτό είναι η ψυχολογία. Έτσι, έχει τρομερό αντίκτυπο ειδικά όταν εμφανίζεται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, ηλικία όπου όλα μας πειράζουν και συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους. Ηλικία όπου ό,τι διαφορετικό βλέπουμε επάνω μας, το μισούμε.

Οι επιπτώσεις λοιπόν που θα έχει η ακμή στην ψυχολογία μας είναι τρομερές και πιθανόν να δημιουργηθούν μέσα μας ανασφάλειες που δε θα φύγουν ούτε σε ένα χρόνο ούτε σε δύο.  Είναι απίστευτο το ότι μια ύπαρξη όπως είναι τα σπυράκια, είναι ικανά μέσα σε νανοσεκόντ να ρίξουν την ψυχολογία σου από το εκατό στο μείον ένα. Να μη θες ούτε να δεις ούτε να σε δει κανένας, να θεωρείς δεδομένο ότι το άτομο που σου αρέσει αυτήν την περίοδο θα σε απορρίψει απλά και μόνο κοιτώντας σε στο πρόσωπο.

Και κάπως έτσι ανακαλύπτεις το make-up, κι ειδικά αν είσαι κοπέλα, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. Συνειδητοποιείς ότι μπορείς να εξαφανίσεις τα σπυράκια σου, η έστω να τα κάνεις να φαίνονται πολύ λιγότερα από ό,τι πραγματικά είναι. Πλέον το να βάφεσαι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, καθώς δεν πας πουθενά αν δε βαφτείς. Είναι κάτι σαν μια ασπίδα προστασίας για σένα, ή αλλιώς, ό,τι είναι τα ρούχα για το σώμα σου. Χωρίς τα καλλυντικά νιώθεις γυμνή κι εκτεθειμένη στη μνησικακία και στα κόμπλεξ των κακότροπων ανθρώπων, για αυτό και τα χρησιμοποιείς σχεδόν όπου πας. Από το κλαμπ το βράδυ με την παρέα μέχρι και το σούπερ μάρκετ για να πάρεις γάλα που σου τελείωσε.

Δε θα σου πω τα γνωστά, ότι δηλαδή επιβαρύνεις ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα σου κι ότι δε σου κάνει καλό να βάφεσαι, γιατί δεν ισχύει. Μεγάλες εταιρείες καλλυντικών βλέποντας τα ποσοστά των ανθρώπων που έχουν ακμή στον πλανήτη –που όπως ήδη είπαμε είναι αρκετά μεγάλα–, έχουν βγάλει ειδικά προϊόντα τα οποία όχι μόνο προσφέρουν κάλυψη, αλλά καταπραΰνουν την επιδερμίδα σου και σε καμία περίπτωση δε σου κάνουν την ακμή χειρότερη, παρά βοηθούν στην αντιμετώπισή της. Θες να βάφεσαι; Θα βάφεσαι! Τρεις λέξεις μόνο θα σου πω: less is more. Το λεγόμενο «βαμμένο-άβαφο» στιλ μακιγιάζ είναι όχι μόνο το πιο βολικό, αλλά καμιά φορά και το πιο όμορφο. Ωστόσο αν εσύ εκφράζεσαι καλύτερα με το να βάφεσαι έντονα, go for it.

Θέλω να αντιληφθείς όμως το εξής: δεν έχεις ανάγκη κανένα make-up για να δείχνεις όμορφη. Είσαι όμορφη, είσαι όμορφος, ακριβώς όπως είσαι. Δε χρειάζεται να έχεις αψεγάδιαστη επιδερμίδα για να γίνεις αποδεκτός, για να την πέσεις στο πρόσωπο που σου αρέσει, για να νιώθεις εσύ μέσα σου καλά.

Η ακμή είναι απ’ τις δοκιμασίες της ζωής σου που είτε θα σε κάνουν έναν απίστευτα δυναμικό άνθρωπο, ή θα σε ρίξουν για τα καλά.

Διάλεξε το πρώτο. Μην αφήσεις τίποτα και κανέναν να μειώσει την αξία σου. Το καλό στις μέρες μας είναι ότι εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού ακμής, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το θέμα, ακόμη κι αν δεν το έχουν βιώσει. Επειδή όμως πάντα θα υπάρχει κι ένας σκατάνθρωπος στο διάβα σου, αν κάποιος κάποτε πει κάτι για την ακμή σου με σκοπό να σε προσβάλλει, μη διστάσεις να τον βάλεις στη θέση του.

Μην του τη χαρίσεις με το να τον αγνοήσεις δείχνοντας έτσι επίπεδο: το υψηλό επίπεδο δε θα το κατανοήσει ένας άνθρωπος χαμηλού επιπέδου. Να υπερασπιστείς τον εαυτό σου κι αφού το κάνεις, την επόμενη στιγμή προσπέρασε το αρνητικό αυτό σχόλιο. Δεν αξίζει να το σκεφτείς παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο, ειλικρινά.

Επίσης, αν δεν έχεις πάει ήδη σε δερματολόγο, μην το αμελείς. Ακόμη κι αν έχεις ήδη πάει σε πολλούς και δε σε έχουν βοηθήσει ή κάποιος από αυτούς σε έκανε να νιώσεις άσχημα, συνέχισε να προσπαθείς μέχρι να βρεις αυτόν που θα σε βοηθήσει πραγματικά. Τήρησε κατά γράμμα ό,τι σου πει και να ‘σαι σίγουρος πως τα θετικά αποτελέσματα αργά ή γρήγορα θα έρθουν.

Και να ‘σαι σίγουρος πως μεγάλο ρόλο παίζουν κι οι άνθρωποι που έχεις στη ζωή σου. Φρόντισε να έχεις κοντά σου άτομα σωστά, που δε θα σε κάνουν στιγμή να νιώσεις άσχημα ή μειονεκτικά εξαιτίας της ακμής σου. Βρες άτομα αληθινά, καλά, που θα σε στηρίζουν, θα είναι δίπλα σου και θα σε αγαπούν γι’ αυτό που πραγματικά είσαι. Άτομα που θα σε κρίνουν ή θα σε προσβάλλουν εξαιτίας της ακμής σου, είναι άτομα που το μόνο σημείο στο οποίο πιστεύουν ότι μπορούν να σε κοντράρουν είναι το έξω σου, και που φυσικά δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου.

Αγάπησε λοιπόν πρώτα εσύ τον εαυτό σου, κι έτσι θα σε αγαπήσουν κι οι άλλοι. Μην ξεχνάς ότι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε απ’ τους άλλους ανθρώπους, όσο μελό κι αν ακούγεται, είναι αυτό που κουβαλάμε μέσα μας, κι όχι τα μούτρα μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη