Όσο μεγαλώνουμε περνάμε από διάφορους ρόλους στην οικογένεια. Στην αρχή ως παιδιά των γονιών μας, ως εγγόνια των παππούδων μας, αδέλφια των αδελφών μας, ξαδέλφια, ανίψια, έπειτα θείοι, γονείς. Θυμόμαστε ίσως τους δασκάλους μας να προσπαθούν να μας μάθουν τους βαθμούς συγγένειας στο δημοτικό. Και αργότερα ξανά και στο φροντιστήριο των αγγλικών. Όταν φτάνουμε στο σημείο όμως κάποια στιγμή να κατακτήσουμε εμείς οι ίδιοι έναν ρόλο όπως αυτόν του μπατζανάκη ή της συννυφάδας, τότε αρχίζει να σοβαρεύει το πράγμα.

Νομίζουμε πως αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο μπατζανάκης ποιανού και ποια είναι η συννυφάδα ποιανής, μέχρι κάποιος να μας ζητήσει να του το εξηγήσουμε με λόγια. Αλήθεια, ξέρουμε τι είναι, απλώς δεν μπορούμε να το περιγράψουμε με λέξεις. Ίσως αν το ζωγραφίζαμε σε ένα σχεδιάγραμμα να έβγαινε πιο εύκολα. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμο θα μας ήταν ένα γενεαλογικό δέντρο σε μορφή pdf. Αν το είχαμε, θα το ανοίγαμε αμέσως στο κινητό μας και κάθε απορία θα λυνόταν. Η επόμενη εναλλακτική είναι ένα τηλεφώνημα στη μαμά μας, αλλά είναι και λίγο ντροπή.

Μπατζανάκια –ή σύγαμπροι- είναι λοιπόν, δυο τύποι που έχουν παντρευτεί δυο αδελφές. Ο ένας τύπος μπορεί να αποκαλεί τον άλλον τύπο «μπατζανάκη». «Πού ‘σαι ρε μπατζανάκη» και τέτοια. Το κέρδισε τη μέρα που ντύθηκε πιγκουίνος και έφαγε στη μάπα το ρύζι που δεν είχε φάει σε όλη του τη ζωή. Όλος ο κόσμος μπορεί να αποκαλεί αυτόν και τον σύζυγο της αδελφής της γυναίκας του «μπατζανάκια». Προσοχή. Ο όρος αυτός αναφέρεται μόνο σε άντρες. Για τις γυναίκες έχει άλλον. Σεξιστικό φουλ, αλλά τι να γίνει.

Το αντίστοιχο γυναικείο είναι η «συννυφάδα». Σίγουρα έχετε ακούσει τη γιαγιά σας να το λέει όταν έκραζε τη συννυφάδα της, επειδή δεν τη βοηθούσε στις προετοιμασίες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι λες και η λέξη από μόνη της έχει μέσα λίγη απέχθεια. Συννυφάδες είναι λοιπόν δυο τύπισσες που παντρεύτηκαν δυο αδέλφια. Μπορεί να συμπαθεί η μια την άλλη, μπορεί και όχι. Όπως και να ‘χει παραμένουν συγγενείς εξ αγχιστείας εκτός κι αν η μία αποφασίσει να κλεφτεί με τον γυμναστή της και φύγει στην Κούβα παρατώντας τον έναν αδελφό της ιστορίας να προσπαθεί να βγάλει άκρη με το γενεαλογικό του δέντρο.

Αν το έτερόν σας ήμισυ λοιπόν, έχει αδέλφια του ίδιου φύλου, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε ήδη μπατζανάκης κάποιου τύπου ή συννυφάδα κάποιας τύπισσας και να μην το έχετε πάρει χαμπάρι. Ψάξτε το, γράψτε το στο βιογραφικό σας και υπερηφανευτείτε γι’ αυτό. Σημείωση. Για τον αδελφό/αδελφή του έρωτά σας θα είστε γαμπρός ή νύφη αντίστοιχα. Ενώ για εσάς ο αδελφός/αδελφή είναι κουνιάδος ή κουνιάδα. Μη σας ρωτήσει κανείς και δεν ξέρετε να πείτε. Μόνο για το ταίρι του αδελφού/αδελφής είστε μπατζανάκης ή συννυφάδα κι αυτό δυστυχώς δεν διαπραγματεύεται. Ας προσέχατε πριν αποφασίσετε να αλλάξετε οικογενειακή κατάσταση στα φορολογικά σας. Τώρα μπλέξατε.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως αν κάποιος φτάσει σε έναν τέτοιο βαθμό συγγένειας με κάποιον άλλον, πάντα θα ξέρει να εξηγήσει σε μια παρέα που αναρωτιέται τι στο καλό σημαίνει μπατζανάκης ή συννυφάδα. Κι υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να πιάσουν το νόημα ακόμα κι αν τους το κολλήσεις στο χέρι με ταινία διπλής όψης. Αξίζει όμως να το ψάξετε, μόνο και μόνο για να μπορείτε να συμμετέχετε σε αστεία περί μπατζανάκηδων, συννυφάδων κι άλλων οικογενειακών ιστοριών που υπόσχονται εγγυημένο, καλό, αυθεντικό γέλιο.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τον υπέρμετρο θαυμασμό μας προς όσους αντιλαμβάνονται τον παραπάνω βαθμό συγγένειας χωρίς να χρειαστεί να τον γκουγκλάρουν ή να ρωτήσουν τη μαμά τους. Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι. Κι όλα κρίνονται στη γνώση. Όποιος ξέρει λοιπόν, είναι ήδη πιο μπροστά από τους άλλους. Μη χάνετε χρόνο, σημειώστε τα κι εσείς κάπου και στον επόμενο καφέ που θα πάτε με τους φίλους σας, παίξτε το έξυπνοι. Έτσι, γιατί μπορείτε. Κι έχει πλάκα.

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου