Ας το παραδεχτούμε! Σε όλους μας αρέσει να χανόμαστε μέσα στα μαγαζιά, να κατακλυζόμαστε από καινούρια προϊόντα, να δοκιμάζουμε ρούχα και παπούτσια και να μεταφέρουμε τα δωράκια που κάναμε στον εαυτό μας στην ντουλάπα μας, έτοιμα να τα φορέσουμε και να καμαρώνουμε γι’ αυτά.

Ωστόσο, όταν ξεπεράσει κανείς το όριο και φτάσει στο άλλο άκρο, το πρόβλημα στέκεται απειλητικά μπροστά του και, δυστυχώς, δεν μπορεί να το δει. Αυτοί που είναι εθισμένοι με τα ψώνια, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ν’ αποκρύψουν τον εθισμό τους. Κρύβουν κάθε αποδεικτικό στοιχείο, όπως αποδείξεις, τσάντες, τα καινούρια προϊόντα, λογαριασμούς. Δε λένε ποτέ πόσα χρήματα ξόδεψαν, αν τελικά αναγκαστούν να παραδεχτούν πως πήγαν για ψώνια.

Ένα σύμπτωμα των εθισμένων με τα ψώνια είναι πως συνήθως ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δύνανται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αργότερα ν’ αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πηγαίνουν για ψώνια, ώστε να εκτονωθούν από συναισθήματα που τους κυριεύουν, όπως ο θυμός, η ανασφάλεια, το άγχος, η στενοχώρια ή ακόμη κι η κατάθλιψη. Σ’ αυτό πλέον το σημείο έχουν χάσει τον έλεγχο και τις περισσότερες φορές απομακρύνονται κι απ’ τους δικούς τους ανθρώπους, καταστρέφοντας κάθε διαπροσωπική σχέση.

Τα άμεσα συμπτώματα είναι η αίσθηση ευεξίας και χαράς που νιώθουν μόλις πραγματοποιήσουν μια νέα τους αγορά. Στην πορεία, όμως, νιώθουν ενοχές, επειδή το παράκαναν για άλλη μία φορά. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο τραγικό, αφού συχνά επιστρέφουν στο κατάστημα κι αναλώνονται εκ νέου σε περισσότερα, ανούσια ψώνια.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, έρχονται αντιμέτωποι και με προβλήματα στην εργασία τους, ενώ χαλάνε κάθε σχέση που διατηρούσαν στη ζωή τους, είτε αφορά σε επαγγελματικό, είτε σε φιλικό, είτε και σε οικογενειακό περιβάλλον.

Αν αναρωτιέσαι αν ψωνίζεις με όριο ή αν το έχεις ξεπεράσει, αρκεί να κάνεις μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου και ν’ απαντήσεις με ειλικρίνεια. Δε βοηθά να κρύβεσαι πίσω απ’ το δάχτυλό σου. Ψωνίζεις όταν έχεις νεύρα ή όταν είσαι θλιμμένος και στενοχωρημένος; Ξοδεύεις πολλά χρήματα στα ψώνια με αποτέλεσμα να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα οικονομικά με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου; Αντιμετωπίζεις αρνητικά κι αποτρεπτικά σχόλια απ’ τους δικούς σου ανθρώπους όταν τους αναφέρεις πως θα πας για ψώνια; Όταν τελικά πραγματοποιείς τις αγορές σου αισθάνεσαι όμορφα κι ικανοποιημένος ή νιώθεις ενοχές και γενικότερα πως έπραξες κάτι κακό;

Το ν’ αντιμετωπίσεις τον εθισμό στα ψώνια δεν είναι κάτι εύκολο, απαιτεί προσπάθεια κι επιμονή με τον εαυτό σου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα ν’ αποδεχτείς το πρόβλημά σου και στη συνέχεια να το γιατρέψεις. Υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που συνίστανται από ειδικούς, ώστε να ξεπεράσεις τον εθισμό σου. Συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς προβαίνουν στη διαδικασία λήψης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους καταλαμβάνουν με απόρροια να μη βρίσκουν παρηγοριά στα ψώνια.

Σε κάθε περίπτωση αναγκαία χρήζει κι η αρωγή από κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θ’ αναγνωρίσει την πηγή του κακού και θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις ήπια και ομαλά. Φυσικά, οι φίλοι κι η οικογένειά μας αποτελούν πάντα τον καλύτερό μας σύμμαχο.

Μην ξεχνάς πως η προσπάθεια ν’ απομακρυνθείς απ’ τον εθισμό σου στα ψώνια, πολλές φορές μοιάζει με την προσπάθεια ανθρώπων ν’ απομακρυνθούν απ’ τον εθισμό τους στο αλκοόλ ή στις ναρκωτικές ουσίες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ απεξαρτηθείς, όμως είναι εφικτό. Γι’ αυτό να ψωνίζετε, να χαίρεστε για κάθε νέο απόκτημα που θα μοστράρετε το Σάββατο βράδυ στο μπαράκι με την παρέα σας, αλλά να έχετε την ικανότητα να ξεχωρίζετε το υγιές απ’ τον εθισμό.

Κάτι τόσο απλό μπορεί να καταλήξει σε κάτι τόσο άρρωστο. Γι’ αυτό το νου σας!

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου