Είναι σίγουρο πως για να κρατηθεί μια σχέση χρειάζεται επικοινωνία, σεβασμό αφοσίωση και ό,τι άλλο θέτει ο καθένας ως βάση για τη δικιά του σχέση. Η προσωπικότητα των ατόμων και ο χαρακτήρας τους είναι αυτά που λειτουργούν ως μηχανισμοί στη λειτουργία της σχέσης, με την εμφάνιση να έρχεται δεύτερη. Κάτι τέτοιο όμως κατά πόσο ισχύει στην αρχική επιλογή;

Σίγουρα στην πορεία της σχέσης άλλα πράγματα έχουν σημασία, αλλά στην αρχή αυτής η εμφάνιση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτός αν είσαι από αυτούς που δημιουργούν παραμύθια ή έχεις βιώσει ένα στο οποίο ο πρίγκιπας ή η πριγκίπισσα δεν είναι του γούστου σου, αλλά με το παιχνίδι σε κέρδισε ο χαρακτήρας. Οι υπόλοιποι θνητοί συνήθως κοιτάμε την εξωτερική εμφάνιση. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πρώτη που βλέπουμε, αυτή είναι η πρώτη με την οποία ερχόμαστε σε επαφή πριν καν μιλήσουμε με το άτομο κι αυτή είναι που δημιουργεί την πρώτη και βασική έλξη.

Είναι αλήθεια πως κι εγώ κι εσύ και όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πει «Έλα μωρέ, καλό παιδί να είναι» ή «Εσωτερικά χαρίσματα να έχει» αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες κάποιο άτομο κι ενώ δεν ήταν του γούστου σου του είπες «Καλησπέρα, έχεις κατανόηση και σεβασμό;»; Πότε είδες κάποιον και είπες, «Αν και δεν είναι του γούστου μου, ας ρωτήσω τι χαρακτήρα έχει.»;

Οπότε ήρθε η μεγάλη στιγμή για όλους να παραδεχτούμε κάτι, κάτι που αν και κατακρίνουμε σαν επιφανειακό, συμβαίνει. Κοιτάμε την εμφάνιση! Παιδιά, το να κοιτάει κανείς την εμφάνιση δεν είναι επιφανειακό· επιφανειακό θα ήταν να μένεις με κάποιο άτομο μόνο και μόνο επειδή το θεωρείς κουκλάκι. Το να σημειώνουμε την εμφάνιση σαν πρώτη εντύπωση είναι λογικό! Έχει τη σημασία της κι αυτή, γιατί μ’ αυτήν έρχεσαι πρώτα σε επαφή, η εμφάνιση του άλλου σε ελκύει, σε εξιτάρει, σε ανεβάζει.

Θαυμάζεις το μεγαλείο της ομορφιάς, το ανάστημα, τη ματιά ενός ατόμου. Προσέχεις τον τρόπο που κινείται στο χώρο, που κινείται προς τα εσένα. Μένεις και χαζεύεις τα χαρακτηριστικά του, τη μορφή του. Είναι απολύτως αποδεκτό να θαυμάζουμε το όμορφο και να το θέλουμε δίπλα μας. Άλλωστε και ποιος δεν το κάνει; Ποιος δε θαυμάζει το μεγαλείο της ομορφιάς;

Όλοι κοιτάμε το ωραίο, όλοι το θαυμάζουμε, το εξυμνούμε και το επιζητούμε. Θέλουμε να είμαστε οι ίδιοι ωραίοι και πάντα χαζεύουμε το όμορφο που μάς περιβάλλει. Μάς συνεπαίρνει μια όμορφη θέα σε τέλεια σύννεφα και καταγάλανο ουρανό, χανόμαστε στη μαγεία της θάλασσας με το κύμα που χτυπάει στα βράχια κι απολαμβάνουμε την ομορφιά της φύσης. Κοιτάμε με τις ώρες έργα τέχνης, πίνακες και γλυπτά ενώ απαθανατίζουμε τις πιο όμορφες στιγμές μας σε φωτογραφίες. Επιδιώκουμε ο χώρος μας να είναι ιδανικά διακοσμημένος σύμφωνα με τα γούστα μας, τα ρούχα μας, ένα κι ένα επιλεγμένα και το κούρεμά μας είναι διαλεγμένο για να μάς ταιριάζει.

Όταν λοιπόν έχει τόσο μεγάλη σημασία να απολαμβάνεις την ομορφιά που η φύση σού προσφέρει απλόχερα και προσπαθείς για τη δική σου αισθητική, πώς μπορείς να λες ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει ρόλο; Οι βάσεις που έχεις θέσει εσύ για τη δική σου προσωπική αισθητική σε ακολουθούν παντού κι είτε το παρατηρείς είτε όχι, σε ακολουθούν ακόμα και στην επιλογή συντρόφου.

Εκτός λοιπόν από όλα τα άλλα που επιζητεί κανείς σε μια σχέση, όπως χιούμορ, καλοσύνη, σεβασμό, αλήθεια, σαγήνη, επιζητά να καλύπτει και τα στάνταρ της αισθητικής του. Αυτά που θα τον ωθήσουν στο να ανυψώνεται το ανάστημα κάθε φορά που κοιτάει τον σύντροφό του, να τόν χαζεύει με τις ώρες και να χάνεται στη μαγεία της όψης και της αύρας του.

Ο καθένας βέβαια έχει τη δική του άποψη για το τι είναι ωραίο· είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Το αντικειμενικά όμορφο υπάρχει μόνο από την άποψη της «χρυσής τομής», δηλαδή στο ότι όλα τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης ενός ανθρώπου εναρμονίζονται με τελειότητα. Μάλλον με αυτή την άποψη υπάρχει μόνο. Η υποκειμενική ομορφιά υπάρχει και φυσικά ο καθένας δίνει βάση στην υποκειμενικότητά του. Δεν υπάρχει ασχήμια, μόνο ομορφιά. Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι, αρκεί να βρουν τον σωστό τρόπο να αναδείξουν την ομορφιά αυτή.

Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν. Την επόμενη φορά που θα συζητάμε με τους φίλους, την παρέα ή τους γνωστούς μας, ή ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό, ας παραδεχτούμε ότι μετράει η εμφάνιση, όχι απαραίτητα στο μέτρο που θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την επιλογή συντρόφου, αλλά παίζει κι αυτή τον ρόλο της. Εδώ το πείραμα των 100 στο Netflix (Βλέπε πρώτο επεισόδιο) απέδειξε πως η εμφάνιση έχει σημασία κι εσύ ακόμη να το παραδεχτείς;

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου