Όλοι έχουμε κάτι που μας αφήνει ξύπνιους το βράδυ, μην το αρνηθείς. Όλοι έχουν τους δαίμονές τους, άσχημα βιώματα τα οποία προσκολλούνται στις αναμνήσεις και γίνονται σύνδρομο. Άνθρωποι φαινομενικά πολύ καλά χωρίς γκρίζες ζώνες στη σκέψη τους, συνήθως είναι αυτοί με τα περισσότερα μυστικά. Μπορεί να είναι ευδιάθετοι και να έχουν όρεξη για ζωή, ενώ ζουν μια κόλαση εσωτερικά.

Τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε πως μια στις πέντε γυναίκες είναι θύμα  κακοποίησης στην Ευρώπη. Σεξουαλική κακοποίηση, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση είναι μερικές από τις έννοιες οι οποίες θερίζουν τον πλανήτη.Θύματα με πρόσωπο και θύτες χωρίς ταυτότητα. Όχι ότι ένας άντρας δεν μπορεί να υπάρξει ή δεν έχει υπάρξει ένα αντίστοιχο θύμα, πολλές φορές με τραγικές συνέπειες στην ψυχολογία του ατόμου.

Η βία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Κρύβεται μέσα στην επιβολή μιας άποψης, της κάθε άποψης, χωρίς τη διάθεση διαλόγου. Μέσα σ’ αυτούς που θεωρούν πως ο σύντροφός τους, τους ανήκει, είναι κτήμα τους και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν όποτε το θέλουν. Είναι όλοι εκείνοι που θεωρούν πως το να χτυπάς και να επιβάλεις το σώμα σου, σου επιφέρει έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια ευτυχισμένη σχέση, γιατί ξεκαθαρίζουν οι ρόλοι του αρχηγού και του υποταγμένου. Είναι το ζευγάρι που αν η γυναίκα προσπαθήσει να επιβληθεί, να αντιδράσει ή να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την επόμενη ημέρα θα είναι γεμάτη μώλωπες σ’ όλο της το κορμί. Και η επόμενη μέρα, αυτό που αφήνει είναι ενοχή και ντροπή, είτε μιλάμε για άντρες είτε για γυναίκες.

Η σεξουαλική βία αγγίζει τα όρια του αφύσικου. Το σεξ έχει οριστεί και υπάρξει για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αν θες να το πάρεις από την αρχαιότητα και πριν, η σεξουαλική πράξη υπήρξε για αναπαραγωγικούς λόγους και μόνο. Παρόλα αυτά, με τον τρόπο τον οποίο εξελίχθηκε, οι άνθρωποι πλέον κάνουν σεξ για ευχαρίστηση -σαν κύριο λόγο και σε κάποια ανάλογη φάση της ζωής τους το χρησιμοποιούν για δημιουργία οικογένειας. Το σεξ λοιπόν έχει να κάνει με την ευχαρίστηση δύο ανθρώπων μεταξύ των οποίων υπάρχει χημεία, έρωτας και πάθος, αλλά και για τη δημιουργία οικογένειας. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν έχει καταγραφεί πως το σεξ έχει να κάνει με την σφραγίδα ιδιοκτησίας κάποιου πάνω σε κάποιον άλλο. Στις περιπτώσεις σοβαρότερου εγκλήματος όπου και διαδραματίζονται οι βιασμοί, πολλές φορές το θύμα αρνείται να ζητήσει βοήθεια γιατί φοβάται το κοινωνικό στίγμα.

Και δεν τελειώνει εκεί. Πολλοί θεωρούν ότι το πιο ελαφρύ κομμάτι της κακοποίησης είναι εκείνο της ψυχολογικής βίας, ίσως γιατί δεν είναι ορατό. Η ψυχολογική βία δε θ’ αφήσει σημάδια στο κορμί σου,  παρ’όλα αυτά τηρεί τη δική της βαρύτητα. Η λεκτική βία -κάτι το οποίο διαδραματίζεται από πολύ μικρές ηλικίες και κορυφώνεται στις ζωές των ενηλίκων- είναι μία μορφή βίας που μπορεί να δημιουργήσει κοιλότητες στην ψυχή ενός ανθρώπου. Το να κακολογείται ένας άνθρωπος με το χειρότερο δυνατό τρόπο, προσβαλλόμενος ως προς την αντίληψη και την οντότητά του, ισούται με τα παραπάνω εγκλήματα.

Αν δε μιλήσεις, δε θα λάθεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι. Αν δεν κάνεις την υπέρβαση και δεν υπερασπιστείς τον εαυτό σου, δε θα μπορέσεις να προστατεύεις ή να εμπνέεις μελλοντικά θύματα, πόσο μάλλον να εξαφανίσεις την ύπαρξή τους. Αν δεν αποδεχθείς το γεγονός και δεν το μοιραστείς, δε θα ελαφρύνεις το βάρος που κουβαλάς μέσα σου τόσο καιρό. Μίλα! Συμβουλέψου ειδικούς, συμβούλεψε νέους και προσπάθησε, σώζοντας εσένα να σώσεις  κάποιον. Να βοηθήσεις να ξεσκεπάσει τη δική του κόλαση. Μίλα, μπορείς.

Συντάκτης: Βασιλική Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου