Αν το πάρουμε απ’ την αρχή, η ιδέα της ανακύκλωσης ξεκίνησε απ’ την εποχή του χαλκού, λιώνοντας τότε τα μεταλλικά προϊόντα τους για την παραγωγή νέων. Έπειτα, με την άνοδο της βιομηχανίας, άρχισε να γίνεται πιο δύσκολη. Το 1970 αποφασίστηκε να σηματοδοτούνται με λογότυπο τα ανακυκλώσιμα προϊόντα και το 2007 έθεσαν τον κανόνα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Και μέσα σε μια εποχή ανεξέλεγκτης παραγωγής και κατανάλωσης, μετά την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών αντικειμένων, μπαταριών, παιχνιδιών κι ηλεκτρικών συσκευών, έρχεται στο προσκήνιο κι η ανάγκη για ανακύκλωση των ρούχων. Δράση αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, που τα τελευταία χρόνια κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, αργά και σταθερά.

Αν είσαι από αυτούς που δένεσαι με τα υλικά και δύσκολα τα αποχωρίζεσαι, αν έχεις γεμίσει ασφυκτικά συρτάρια και ντουλάπες, σε σημείο που σε λίγο δε θα χωράς ούτε ο ίδιος στο σπίτι σου, αποθηκεύοντας ρούχα που ‘χεις να φορέσει ούτε που θυμάσαι από πότε, σταμάτα να σφυρίζεις αδιάφορα, το θέμα σε αφορά.

Πάρε, λοιπόν, την απόφαση, όχι να τα πετάξεις σ’ έναν οποιοδήποτε κάδο αλλά να τα πας σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο γι’ αυτόν τον σκοπό. Αποχωρίσου φιλικά τα παλιά σου ρούχα και κινήσου ακόμα πιο φιλικά κι ειρηνικά προς το περιβάλλον.

Το να γεμίσεις απλώς μαύρες σακούλες και να κατευθυνθείς προς τα σκουπίδια, είναι πράξη ανεύθυνη κι εγωιστική, καθώς τα δικά σου άχρηστα αντικείμενα μπορούν να γίνουν ο θησαυρός κάποιου άλλου, κάποιου που τα ‘χει ανάγκη.

Κάνοντας επαναχρησιμοποίηση των ρούχων που είναι σε καλή κατάσταση, είτε μεταποιώντας τα είτε χαρίζοντάς τα, ή, εναλλακτικά, ανακυκλώνοντάς τα, βοηθάμε ενεργά, στοχεύοντας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τους συνανθρώπους μας όσο και για τον πλανήτη μας.

Οι στοίβες ρούχων που απλώς πιάνουν χώρο στα ράφια μας μπορούν να αποκτήσουν ξανά ζωή αν δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα, άστεγους, άτομα που τα ‘χουν ανάγκη ή ακόμα και σε μαγαζιά second hand, που τελευταία έχουν γίνει πολύ δημοφιλή.

Ανακυκλώνουμε τα ρούχα που είναι φθαρμένα ή που είναι σε πολύ κακή κατάσταση εξοικονομώντας ενέργεια, μέσω της ανακύκλωσής τους. Με αυτόν τον τρόπο, συντελούμε στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βλαβερών για την υγεία μας, που καταδικάζουν το μέλλον μας και βοηθάμε στη μείωση των αποβλήτων, που καταλήγουν σε χωματερές, κάδους απορριμμάτων ή και χώρους υγειονομικής ταφής.

Έτσι, εξουδετερώνουμε κάθε βλαβερό υλικό απ’ το περιβάλλον μετατρέποντάς το σε λιγότερο ή ακόμα και καθόλου επιζήμιο, ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα και φτιάχνοντας μέσα από αυτά νέα προϊόντα. Επαναχρησιμοποιούμε για κοινωνικό σκοπό, προκαλώντας με αυτό το έργο την ευαισθητοποίηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων.

Παλιά τζιν, φόρμες εργασίας, πανάκια καθαρισμού και τόσα άλλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αυτή τη φορά σαν γεμίσματα καθισμάτων, υλικά ηχομόνωσης και θερμομόνωσης. Αντίστοιχα, μέσα από φθαρμένα αντικείμενα μπορούμε να δημιουργήσει καινούργια ρούχα και παπούτσια σε τιμές πολύ πιο χαμηλές, αφού δεν απαιτείται η παραγωγή της πρώτης ύλης.

Μεγάλες εταιρείες κι οίκοι μόδας τελούν ευλαβικά το μυστήριο της ανακύκλωσης, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική τους σαν φιλοσοφία και τρόπο ζωής που θέλουν να περάσουν στον κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ως τώρα με αυτή τη δράση, βαριέται ή δε γνωρίζει πώς. Η διάσημη εταιρεία h&m ήταν η πρώτη που πήρε την πρωτοβουλία ώστε να συγκεντρώνονται ρούχα που δε χρησιμοποιούμε πια σε διάφορα καταστήματά της ανά τον κόσμο, εστιάζοντας στην αειφορία.

Ο καθένας μας μπορεί να ασχοληθεί με την ανακύκλωση και να βοηθήσει με τον τρόπο του τον εαυτό του και τον πλανήτη του. Δεν είναι κάτι που απαιτεί τρελό χρόνο ή ιδιαίτερες γνώσεις, αλλά σεβασμό για τον κόσμο που ζούμε και θέληση να τον βελτιώσουμε. Οι κόκκινοι κάδοι, λοιπόν, περιμένουν τα ρούχα μας!

Αυτή η ζωή σου ‘χει δώσει την ευκαιρία της ύπαρξης, το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να σου δοθεί ποτέ. Δώσ’ της κι εσύ την ευκαιρία να συνεχίσει να σε εκπλήσσει.

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη