Σίγουρα θα σας έχει τύχει και σας να κανονίσετε να βρεθείτε με την παρέα σας και μέσω αυτής τελικά να καταλήξετε να γνωρίζετε καινούριους ανθρώπους, αυτούς που ονομάζουμε «φίλους φίλων». Τα φιλαράκια σας κατά κάποιον τρόπο σας συνδέουν με αυτούς τους ανθρώπους, έτσι έχετε ήδη ένα κοινό. Τώρα το αν τα ενδιαφέροντά σας τέμνονται, εφάπτονται ή είναι εντελώς αντίθετα, θα το ανακαλύψετε στην πορεία.

Αφενός, με τα άτομα που δεν έχετε κάτι κοινό (κάτι άλλο πέρα απ’ τον φίλο σας) μάλλον θα νιώσετε στην αρχή λίγο έξω απ’ τα νερά σας, μα η ζωή –αν δεν είσαι προκατειλημμένος– περνάει πιο ευχάριστα κάτι τέτοιες, διαφορετικές, στιγμές. Εξάλλου, είναι αδύνατον να ταιριάζουμε με όλους κι ακόμα κι αν ταιριάζουμε, πάλι δεν αποκλείεται να διαφέρουμε.

Αφετέρου, με τα άτομα που φαίνεται απ’ τις πρώτες κιόλα στιγμές να ‘χετε αρκετά κοινά, μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε, να απολαύσετε αμέτρητες συζητήσεις, ν’ ανταλλάξετε ιδέες κι απόψεις, να βρείτε με λίγα λόγια ένα σύμμαχο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία καινούρια ενδιαφέρουσα φιλία ή και σε κάτι ακόμη πιο δυνατό -πού ξέρεις;

Είναι αλήθεια πως μέσω φίλων έχουν γεννηθεί και στεριώσει φιλίες αλλά και μεγάλοι έρωτες. Άνθρωποι που ήδη αγαπάμε έγιναν η αφορμή για να αγαπήσουμε ή, έστω, να συμπαθήσουμε κι άλλους. Μα ακόμα κι από εκείνους που δεν κατάφερε να μας ενώσει κάτι, πέρα από μια απλή γνωριμία και μερικές κουβέντες, κάτι πήραμε απ’ τη συναναστροφή τους.

Το θέμα είναι να ‘σαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες, να καταφέρνεις να ακούς τον συνομιλητή σου, να μη μονολογείς και φυσικά όταν ανακαλύπτεις μεταξύ σας κάποια όμοιά σας πτυχή να χαμογελάς και να την αναφέρεις, να δίνεις έτσι πάσα για κάτι άλλο μες στη συζήτηση. Μέσα απ’ τις λέξεις γνωρίζουμε τους άλλους αλλά κι εμάς. Δεν αποκλείεται απ’ το πουθενά, πόσο μάλλον μέσα από κοινές παρέες, να γνωρίσουμε ανθρώπους που θα μπορούσαμε –και θα θέλαμε– να ενσωματώσουμε στη ζωή μας.

Έτσι, από ένα «να σας συστήσω» του φίλου σου, θα βρεθείτε να κόβετε και να ράβετε και να συνειδητοποιείτε πως ίσως και να έμελλε να βρεθείτε, όχι απαραίτητα μόνο επειδή ταιριάξατε, αφού, στην ουσία, για κάθε άνθρωπο που συναντάμε υπάρχει κάποιος λόγος, πόσο μάλλον ένας παραπάνω λόγος γι’ αυτούς που δέσαμε απ’ την πρώτη στιγμή, χωρίς προσπάθεια.

Με τους νέους εκλεκτούς σου τώρα, αν σου έχουν κινήσει μετά την πρώτη γνωριμία σας απόλυτα το ενδιαφέρον, μπορείς την επόμενη φορά να ζητήσεις να βρεθείτε και μόνοι σας, ώστε να γνωριστείτε ακόμα καλύτερα μεταξύ σας. Περνώντας παραπάνω χρόνο μαζί κι εισχωρώντας σε πιο προσωπικά θέματα και μαθαίνοντας συνεχώς και πιο πολλά για τη ζωή του άλλου, θα ανοιχτείτε και θα καταλήξεις πως αυτή η γνωριμία σου πάει και το μεταξύ σας έδεσε για τα καλά.

Σε περίπτωση που δε συνεχιστεί αυτή η γνωριμία, ακόμα κι αν είχατε ίδιες σκέψεις κι ιδέες για ένα βράδυ, δε χάθηκε και ο κόσμος αν δεν ξαναϊδωθείτε, αρκεί που περάσατε όμορφα τη δεδομένη στιγμή.

Μην ξεχνάς πως το να γνωρίσεις άτομα μέσω της παρέας σου είναι μια safe επιλογή, γιατί αποφεύγεις το ρίσκο του άγνωστου με το να κινείσαι σε μονοπάτια που ήδη ξέρεις. Όχι πως είναι ριψοκίνδυνο ή δεν είναι συναρπαστικό το να γνωρίσεις κάποιον μόνος σου, όμως μέσω της παρέας είναι ένας καλός, πιο εγγυημένος κι εύκολος τρόπος -κι ας τον ‘χουν κάποιοι πια στο μυαλό τους σαν παλιομοδίτικη λογική, εσύ ξέρεις πως είναι δοκιμασμένη τακτική, που συχνά πετυχαίνει. Χωρίς να εξαιρούμε και τα φιλικά προξενιά!

Όπως κι αν καταλήξει, από μια νέα γνωριμία ποτέ δεν έχεις να χάσεις κάτι, παρά μόνο να πάρεις.

 

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη