Εγωίστρια, χνουδωτή, ζαβολιάρα. Όλη την ώρα σου ρίχνει τα βάζα στο σπίτι και λατρεύει να γδέρνει τον καναπέ. Αίλουρος, άγριο ζώο, ασυμβίβαστο. Τέσσερα γράμματα μόνο. Γάτα.

Η γάτα από μόνη της, πέρα από το ότι είναι αριστοκρατικό ζώο έχει μια ιστορία στον ανθρώπινο πολιτισμό. Μια μικρή ιστορική αναδρομή μας στέλνει στην αρχαία Αίγυπτο όπου η γάτα ήταν ιερή και την ονόμαζαν «Μάου»· Μάλιστα πρέπει να τονισθεί ότι όποιος τη σκότωνε ή την πείραζε τιμωρούταν με ποινή θανάτου. Είχαν δηλαδή μια εξίσου σημαντική θέση με τον άνθρωπο, αν όχι υψηλότερη, αφού υπήρχε θεά με το κεφάλι γάτας «Μπαστέτ» η οποία και ζούσε μόνο στο σκοτάδι και θεωρούνταν προστάτιδα των αίλουρων. Να επισημανθεί ότι στην Αίγυπτο τις γάτες τις ταρίχευαν όταν πέθαιναν γιατί είχαν περίοπτη θέση στην κοινωνία. Επιπλέον, στην αρχαία Ρώμη τις θεωρούσαν πηγή καλοτυχίας, σε αντίθεση με τις μέρες μας -από το μεσαίωνα και μετά- που τις θεωρούν το ακριβώς αντίθετο.

Άλλο όμως είναι το ερώτημα. Αυτός ο αίλουρος, που από τη φύση του είναι ανεξάρτητος, δυναμικός, πώς συμβιώνει με τον άνθρωπο; Τι βρίσκει ο άνθρωπος στη γάτα ή το αντίστροφο, τι κάνει τη γάτα να πλησιάζει τον άνθρωπο; Μετά από προσωπική μου ενδοσκόπηση κι έρευνα κατέληξα σε μερικά συμπεράσματα. Το πρώτα μου δύο κύρια συμπεράσματα- από την ανθρώπινη οπτική γωνία μιλώντας- είναι η ηρεμία που σου παρέχει και η συντροφιά. Η γαλήνη αυτή και η θαλπωρή εξηγείται από τους περισσότερους ως η ικανότητα να απορροφάει, αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι, κάθε αρνητική ενέργεια ή συναίσθημα που έχεις. Τονίζοντας με επιφύλαξη την άγνοια από την πλευρά της γάτας, γιατί δεν ξέρουμε πώς το βιώνει όλο αυτό. Στον αντίποδα, είναι η συντροφιά που σου παρέχει, μπορείς πιο εύκολα να την πάρεις μια αγκαλιά, δεν αισθάνεσαι μοναξιά και τα βράδια που κοιμάσαι ανεβαίνει πάνω σου χωρίς να σε ξυπνά και να σε αναστατώνει. Παράλληλο συμπέρασμα είναι η προσωπικότητα που ελκύει πολλούς. Έχει ένα βασιλικό χαρακτήρα, δηλαδή εγωιστικό και φιλικό, ο οποίος εναλλάσσεται παράλληλα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Κατόπιν, είναι ο απόλυτος πόλος έλξης· Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν μπαίνεις σπίτι κάποιου με γάτα, η προσοχή σου πέφτει εκεί, ασχέτως αν τις συμπαθείς ή όχι. Περνάει από δίπλα σου, αγέρωχη και λίγο σνομπ κι απλά σου τραβάει το βλέμμα.

Από τη ματιά της γάτας δεν είναι λίγοι εκείνοι που μου δήλωσαν ότι η γάτα τους τούς επίλεξε κι όχι αυτοί εκείνη. Μπορεί απλά να επιλέξει το χαλάκι του σπιτιού σου και να το κάνει σπίτι της χωρίς πολλές ερωτήσεις, μέχρι να τη συνηθίσεις εκεί και να τη βάλεις μέσα. Δεν είναι τυχαίο που η γάτα προσέγγισε το σπίτι, το όποιο, και τόσα άλλα σπίτια, πιθανόν βρίσκει αυτό που αναζητά εκείνη σε σένα ή το πατάκι σου, δηλαδή μια αριστοκρατική φροντίδα και μια υποταγή, με την καλή έννοια.

Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι δεν έχει να αγαπήσεις τίποτα μια γάτα επειδή είναι ύπουλες, ζηλιάρες κι εγωίστριες. Παιδιά relax, οι γάτες εξίσου αισθάνονται τον πόνο και την απώλεια, όπως παραδείγματός χάριν ο σκύλος, απλά επειδή έχουν πιο δυναμικό χαρακτήρα δεν το δείχνουν τόσο εύκολα με κλάμα, δεν παύουν όμως να βιώνουν διάφορα συναισθήματα. Να τονίσω ότι εξίσου βιώνουν κατάθλιψη και μελαγχολία.

Τέλος, επειδή η γάτα είναι ανεξάρτητη και σε επέλεξε, πρόσεχέ την κι αγάπα την. Δεν είναι τυχαίο που ήρθε στη ζωή σου και σε συντροφεύει και προπαντός, αν δεν είσαι έτοιμος για γάτα μην την αναλάβεις. Μην ξεχνάς, το σύμπαν βλέπει και η ενέργεια και το κάρμα επιστρέφει πάνω σου. Ήταν κάποτε θεότητα, μην το ξεχνάς. Σεβασμός στα ιερά, δεν είναι να παίζεις με τη δύναμη της Αιγύπτου.

 

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου