kalp834

Υπάρχουν πολλές αιτίες για ν’ αλλάξει ολόκληρη η ζωή μας· από έναν θάνατο, την ιδανική δουλειά, έναν έρωτα, μέχρι και μια φιλία. Αυτή η τελευταία όμως, πρέπει να είναι το κάτι άλλο για να μπορέσει να έχει αυτό το αντίκτυπο, δε συμφωνείς; Πρέπει να έχεις γνωρίσει έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο για να επηρεαστείς, πρέπει να έχεις γνωρίσει έναν άνθρωπο-διαμάντι.

Αν είναι η πρώτη σου φορά, δε θα το αντιληφθείς. Θα νιώσεις βέβαια πως το χαμόγελο απέναντί σου σε τραβάει, ότι τα λόγια του σε εξιτάρουν και το μυαλό του σε συναρπάζει. Θα θέλεις να περνάς χρόνο μαζί του, να μιλάτε με τις ώρες, να γελάτε με τα πάντα και το τίποτα και ακόμα κι αν νιώθεις εξαντλημένος το βράδυ από την τόση ενέργεια που ανταλλάχθηκε μεταξύ σας, θα έχεις ήδη «εθιστεί» αρκετά, τόσο που απλά δε θα σε νοιάζει. Τα πυροτεχνήματα θα σου είναι αρκετά.

Σ’ αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτιέσαι ποια η διαφορά ανάμεσα σ’ έναν άνθρωπο που ταιριάζετε απίστευτα και σε εκείνον που αξίζει όσο λίγοι εκεί έξω. Το θέμα είναι πως αυτήν τη νιώθεις, όταν αρχίσετε να δένεστε -κι εδώ κρύβεται η παγίδα. Το δέσιμο μ’ ένα άτομο-διαμάντι είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο με οποιονδήποτε άλλο. Ναι μεν θα βλέπεις τη λάμψη της σχέσης σας στα μάτια του, όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό μέσα τους, πράγμα που θα πάρει λίγο χρόνο για να το εντοπίσεις.

Αυτός ο πανέμορφος άνθρωπος, για να φτάσει εκεί που είναι, χρειάστηκε να περάσει από πολλά, καλά και άσχημα, όμως κατά κύριο λόγο δύσκολα. Απογοητεύτηκε, πληγώθηκε, πόνεσε κι έμαθε από τα λάθη του, ενώ το πιθανότερο είναι να ζει ακόμα μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες, υπό όποια έννοια μπορείς να σκεφτείς. Αυτό τον κάνει επιφυλακτικό και πολλές φορές καχύποπτο. Θέλει να δει πως πράγματι αξίζεις να τον αγγίξεις, προτού σε αφήσει να το κάνεις, με το φόβο μην ξαναπληγωθεί.

Οπότε μπορεί να περνάς απίστευτα μαζί του, να ζείτε τις μέρες σα να μην υπάρχει αύριο, να νιώθεις πως υπάρχει κάτι διαφορετικό ανάμεσά σας, αλλά ώρες-ώρες να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει ολοκληρωτικά καλά, ότι κάτι τον κρατά πίσω και δεν τον αφήνει να συνδεθεί πραγματικά μαζί σου. Μπορεί να αρχίσεις να φοβάσαι πως δεν είσαι αρκετός, πως θα τον χάσεις και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό, μιας και δεν ξέρεις τι φταίει. Ίσως ακόμα και να μπουχτίσεις από το πόσο δύσκολο και περίπλοκο φαίνεται το να τον κάνεις να αφεθεί, όμως πίστεψέ με, αξίζει να μείνεις και να παλέψεις ενάντια στην τρικυμία.

Ο άνθρωπος-διαμάντι είναι ακριβώς αυτό γιατί έχει την υπερδύναμη να σε μεταμορφώνει στον καλύτερό σου εαυτό, να βγάζει τη λάμψη σου και τα πιο όμορφα στοιχεία σου στην επιφάνεια. Σου μαθαίνει για την ωραιότητα του κόσμου και της ψυχής, για τον πόνο και την οδύνη, για την ευχάριστη ή επίπονη εσωτερική αναζήτηση, για την ουσιαστική, βαθιά επικοινωνία.

Αν επιμείνεις για την εμπιστοσύνη του, θα είναι πάντα εκεί για να σε στηρίξει, για να σε σηκώσει όταν πέσεις, να σου κρατήσει το χέρι, να συνεχίσετε μαζί τον περίπατο στο ατελείωτο της ζωής και να σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου μέσα από τα εμπόδια της χαοτικής μας κοινωνίας. Θα είναι η φωνή της λογικής που χρειάζεσαι όταν χάνεσαι, θα είναι η επαγρύπνηση του υποσυνείδητου όταν δεν ξέρεις τα πώς και τα γιατί, θα είναι το κομμάτι του εαυτού σου που ποτέ δεν ήξερες πως έλειπε.  

Εκεί, θα συνειδητοποιήσεις πως όχι μόνο είσαι τυχερός που τον γνώρισες, αλλά πως πλέον έχεις αυτήν την πανέμορφη φιλία που ποτέ δεν ήξερες πως είχες ανάγκη, που ποτέ δε φανταζόσουν πως υπήρχε και ήταν δυνατό για εσένα να απολαύσεις. Τότε, θα καταλάβεις ότι όχι μόνο άξιζε να κάνεις υπομονή, να του δώσεις τον χρόνο του, να υπομείνεις τις στιγμές ανασφάλειας και φόβου του, αλλά πως δε θα τα άλλαζες με τίποτα και για κανέναν λόγο.

Θα είναι εκεί, που θα νιώθεις να βρίσκεσαι στην πορεία προς την προσωπική σου ευτυχία, έχοντας ένα σύντροφο για το ταξίδι, αλλά και κρατώντας όλα τα εφόδια που σου προσέφερε για να φτάσεις με εκεί που θέλεις. Τότε θα ξέρεις ότι έκανες καλά, κοιτώντας τη μοναδική θέα του γαλήνιου ωκεανού μπροστά.

Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι-διαμάντια, όμως υπάρχουν. Κι αν βρεις κάποιον, κράτα γερά, έχε πίστη στους δυο σας κι απόλαυσε την εκστατική, once-in-a-lifetime βόλτα. Θα δεις τη ζωή διαφορετικά.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Α. Καρμίρη: Σοφία Καλπαζίδου

 

 

Συντάκτης: Μαρία Α. Καρμίρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!