Έχετε χωρίσει εδώ μήνες και ξαφνικά τον πετυχαίνεις έξω τυχαία. Έχει τύχει κι άλλες φορές. Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει κάτι σημαντικό που κάνει τη διαφορά. Συνοδεύεται. Δεν είναι μόνος. Καταλαβαίνεις κατευθείαν, αλλά κι απ’ την αμηχανία που υπάρχει στο βλέμμα του διαισθάνεσαι πως η σχέση τους δεν είναι φιλική. Είναι το νέο ταίρι του πρώην συντρόφου σου.

Έχει τη θέση που κατείχες εσύ, λίγους μήνες πριν, δίπλα του. Και τότε πυροδοτείται με μιας η σύγκριση ανάμεσά σας. Εμφανισιακά υπερέχει; Έχει μεγαλύτερη κατανόηση; Επικοινωνεί καλύτερα μαζί του; Είναι πιο ευχάριστη συντροφιά; Τι καλύτερο έχει που δεν είχες εσύ;

Αυτό όμως που σε απασχολεί περισσότερο είναι ένα: «Τον κάνει πιο ευτυχισμένο από ό,τι τον έκανες εσύ; Θέλεις να ξέρεις. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη νέα σχέση του πρώην σου. Έχει να κάνει με την αξία που δίνεις εσύ στον εαυτό σου. Αν ένιωθες σιγουριά για σένα δε θα αναρωτιόσουν. Αμφιβάλλεις. Για αυτό το λόγο καίγεσαι να μάθεις αν οι αμφιβολίες σου είναι βάσιμες ή όχι.

Είναι ανώφελο, όμως, να συγκρίνεσαι με τις επόμενες σχέσεις των πρώην σου. Αν δεν είστε τώρα μαζί, υπάρχει κάποιος λόγο. Ίσως να μην ξέρεις πώς να τον εκφράσεις. Να μην εντοπίζεις με βεβαιότητα ποιος ή ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που τώρα είστε χώρια. Δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συγκυρίες για τη σχέση σας; Δεν είχατε καλή επικοινωνία; Χάθηκε πολύ γρήγορα η χημεία; Ό,τι κι αν έγινε, ένα είναι το συμπέρασμα: Δεν ήταν τελικά ο άνθρωπος εκείνος ο άνθρωπός σου. Δε σου κάλυπτε εκείνες τις ανάγκες που θες να σου καλύπτει ο σύντροφός σου, εκείνες για τις οποίες δεν μπορείς να συμβιβαστείς. Αντίστοιχα, κι εσύ δεν έκανες για εκείνον.

Με άλλα λόγια, δεν ήσουν το κατάλληλο ταίρι γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό δεν αναιρεί το ότι μπορεί να ‘σαι πολύ καλύτερος απ’ τον επόμενο σύντροφό του. Πιο όμορφος, πιο έξυπνος ή πιο κοινωνικός. Μπορεί να μην έχετε κανένα κοινό με τη νέα του σχέση. Να μην ταιριάζετε πουθενά. Κι αυτό έχει να κάνει με τον πρώην σου κι όχι με σένα. Με τον καιρό οι άνθρωποι αλλάζουν, ωριμάζουν και μπορεί στην πορεία να συνειδητοποιήσουν ότι ψάχνουν κάτι διαφορετικό.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είτε υπήρχε κάτι νέο στη ζωή του είτε όχι εσύ κι ο πρώην σου δε θα ήσασταν πια μαζί. Δεν ήταν αυτός ο λόγος που χωρίσατε. Υπήρχε-δεν υπήρχε, εσείς είχατε τελειώσει. Είναι καλό για σένα να βλέπεις το παρελθόν σου να προχωράει, ειδικά αν δεν το ΄χεις κάνει ακόμα εσύ.

Να διώξεις απ’ το μυαλό σου τυχόν ελπίδες για επανένωση και να πας παρακάτω. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα κοιτάς πίσω και θα βλέπεις καθαρά για ποιους λόγους δε λειτούργησε μεταξύ σας κι ότι είναι καλύτερο που είστε χώρια.

Ο βασικότερος λόγος όμως που δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να μπεις σε διαδικασία σύγκρισης είναι ένας: Δε θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Δε θα πάρεις καμία ικανοποίηση. Είσαι-δεν είσαι καλύτερος δε θα νιώσεις καλύτερα. Πιθανότερο είναι να θυμηθείς τις στιγμές που είχατε μαζί και να μελαγχολήσεις. Να θυμηθείς όλα εκείνα τα καλά χαρακτηριστικά που σε είχαν γοητεύσει τότε πάνω του, ξεχνώντας τα άσχημα. Να στεναχωρηθείς που δεν προσπάθησες περισσότερο, παρ’ όλο που βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι έχετε τελειώσει. Γιατί, λοιπόν, να βάλεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία απ’ την οποία θα βγεις σίγουρα χαμένος;

Μην ασχολείσαι. Μη σε νοιάζει. Απλά θυμήσου  ότι δεν είστε πια μαζί για κάποιο λόγο. Ο χωρισμός ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να κάνετε και για τους δύο σας. Δε μείνατε μαζί από συνήθεια. Είχατε το θάρρος να δείτε κατάματα την αλήθεια. Να είσαι ευγνώμων που το συνειδητοποιήσεις και προχώρησες.

Μπορείς να αναζητήσεις κάποιον καταλληλότερο για σένα. Κάποιον που θα σε εκτιμήσει περισσότερο και θα κολλήσετε οι δυο σας. Οπότε την επόμενη φορά που θα δεις τον νυν σύντροφο του πρώην σου, χαμογέλα. Γιατί κι εσύ ψάχνεις κάτι καλύτερο!

Συντάκτης: Χριστίνα Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη