Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι τείνουν να στολίζουν ολοένα και πιο νωρίς για τα Χριστούγεννα, νιώθοντας πως έτσι φέρνουν νωρίτερα τη χαρά και την ευτυχία στο σπίτι τους και τη ζωή τους. Είναι όντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ορίζουμε την ίδια μας την ευτυχία μέσα από μερικά λαμπιόνια κι ότι φωτίζουμε τα χαμόγελά μας μέσα από φωτεινά, γυαλιστερά, στολίδια.

Βιαζόμαστε και προτρέχουμε, ανυπομονούμε να φέρουμε τα Χριστούγεννα στη ζωή μας, κυρίως για εκείνη τη γιορτινή ατμόσφαιρα που εμφανώς αλλάζει την ψυχολογία μας και μας κάνει να δείχνουμε, αλλά και να νιώθουμε πολύ καλύτερα. Η αίγλη των εορτών είναι κάτι που αναμένεται καρτερικά, για μήνες ολόκληρους, από μικρούς και μεγάλους, μετρώντας αντίστροφα πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ίσως όντως να ‘χει κάτι από μαγεία, αφού φωλιάζει στις ψυχές όλων κι αναμφισβήτητα έχει τον τρόπο του να επισκιάζει στεναχώριες, απογοητεύσεις και λύπες.

Τα στολίδια και τα φώτα από νωρίς έρχονται για να λάμψουν τα πρόσωπα όλων, μα κυρίως για να φωτίσουν ψυχές -κι αυτό το εσωτερικό φως όλοι το έχουμε ανάγκη. Τα Χριστούγεννα, εξάλλου, είναι αγάπη, χαρά, ευτυχία και πάνω από όλα είναι οικογένεια, είναι μια αγκαλιά θερμή. Μας υπενθυμίζουν τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή. Πώς να μην ανυπομονούμε για όλα αυτά;

Όλοι μας καρτερούμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα να μπει απ’ την πέτρινη καμινάδα και σαν άλλος Άγιος Βασίλης να γεμίσει το σπίτι μας όμορφες σκέψεις. Έτσι, δε χάνουμε την ευκαιρία να αναζητήσουμε από νωρίς τα γιορτινά στολίδια που μόνο στη θέα τους μας κάνουν να νιώθουμε ανυπόμονα παιδιά και να ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να κάνουμε τα εορταστικά μας ψώνια απ’ τους πρώτους. Κι η αγορά έχει μπει στον ίδιο ρυθμό κι ίσως μάλιστα εκείνη να σιγοντάρει την υπερβολή της βιασύνης μας, αφού οι βιτρίνες έχουν αρχίσει να στολίζονται και να μας προκαλούν καιρό τώρα.

Τα Χριστούγεννα είναι, ομολογουμένως, η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου. Όχι μόνο χάρη στα χιλιάδες αναμμένα φωτάκια και τις χρυσόσκονες, αλλά κυρίως χάρη στα αναμμένα πρόσωπα και τα απαστράπτοντα βλέμματα. Θαρρείς και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου που το σκοτάδι είναι πιο έντονο γίνεται καταφύγιο για θαμπές αρνητικές σκέψεις.

Ίσως κάποτε να μας φαινόταν περίεργο, να σχολιάζαμε με ύφος επικριτικό εκείνους τους ανυπόμονους που στόλιζαν από νωρίς τις αυλές και τα μπαλκόνια τους με χρωματιστά φωτάκια, να τους θεωρούσαμε εκτός τόπου και χρόνου, μα αγνοούσαμε πως ίσως είναι ή προσπαθούν να είναι πιο ευτυχισμένοι. Ζούνε από νωρίς τη μαγεία, μεγαλώνουν τη διάρκεια της χαράς κι απολαμβάνουν τον πιο παιδικό τους εαυτό μέσα απ’ το καθετί.

Ζούμε σε μια κοινωνία που αντικειμενικά μας δυσκολεύει, είμαστε όλοι πιεσμένοι καθημερινά κι ο κόσμος γύρω μας αναζητά μία ευκαιρία για ελπίδα, μια καλύτερη ζωή, ένα ομορφότερο μέλλον με λιγότερο άγχος και περισσότερα στολίδια. Στολίδια που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε, στολίδια που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε και να χαρούμε.

Ας ζήσουμε τη μαγεία κι ας ευχηθούμε τα Χριστούγεννα να κρατούσαν λίγο παραπάνω και τα λαμπιόνια να μη σβήσουν, να μείνουν λαμπερά όλο το χρόνο όπως και τα χαμόγελά μας.

Συντάκτης: Δήμητρα Μποζίνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη